Restaurangutbudet är stort i Örebro, från kvarters- till mer finkrogsnivå. Toppar gör Amano, Drängen, Ingeborgs, Kungsgatan 1, Sjökrogen och Ågatan 3, men det finns ännu inte en restaurang på allra högsta nationella nivå. Och visst skulle det finnas utrymme för en restaurang med en mer renodlad köttprofil även i Örebro.
Den ökade konkurrensen tillsammans med en förhöjd kunskap hos restaurangernas medarbetare har positivt nog lett till en, berättigad, ökad servicenivå för oss gäster. Årets servitris är Sandra Walther som vi mött både på Amano och Stora Örebro. Föredömligt kunnig, uppmärksam, diskret och charmfull med total kontroll över matsalen och dess gäster.
De sex bästa restaurangerna
Amano visade under året, utan konkurrens, att de är Örebros bästa restaurang. Restaurangen har en trivsam och vacker inomhusmiljö, med härliga toskanska dofter från det halvöppna köket.
Vi minns med njutning de färska pastasäckarna, den krämiga risotton på höstsvamp och en mör och smakrik kalvstek. Ett gott tecken är att affärsgästerna från Atlas Copco, det firande äldre sällskapet och det yngre nyförälskade paret i vår omgivning alla med förtjusning åt upp den goda maten och lämnade helt tomma tallrikar. Amano rekommenderas för en välsmakande gastronomisk matupplevelse.
Drängen har funnit sitt koncept och är en restaurang på uppgång. Gästskaran har utökats och många yngre par och grupperingar kompletterar de mer mogna stamgästerna.
De stekta röda tomaterna och Hjälmargösen är alltid uppskattade rätter. Efterföljansvärt är att de flesta vinerna kan fås per karaff. Karaffen innehåller 23 cl vilket räcker till ett glas vin med påfyllning.
Ingeborgs serverar Örebros bästa luncher. Restaurangen är belägen på Engelbrektsgatan, mitt emot museet, i ett tidigare konditori. Gästerna mötts av en av stans allra vackraste interiörer formgiven av den internationellt erkända Örebrodesignern Anna Salander.
Populära rätter på lunchmenyn är den varma rödbetssalladen med Serranoskinka, chèvreost, valnötter och päron, kantarellsoppan samt dagens långkok som kan vara högrev där det möra köttet upplevs smälta i munnen.
Kungsgatan 1, vid Stallbacken, kan ta emot ett 50-tal gäster inomhus, och sommartid finns en större trivsam uteservering. Här ges mycket bra luncher och middagar.
Vi gillar den klassiskt tillagade toast Skagen, den krämiga fiskgrytan, samt den pepparbakade oxfilén. Nostalgiskt äter vi gärna marängsvissen med banan, vaniljglass och chokladsås. Serveringen är behagligt uppmärksam utan att vara påträngande. Det finns ett bra ”flyt” mellan servering och kök, kraftigt medverkande till att vi och övriga gäster får en bra kväll.
Sjökrogen har en vacker omgivande natur med en härlig utsikt över Hjälmaren. Hit söker sig, med förväntan, par, vänner, familjer, ungdomar, sjöfarare, firande och företag.
Fisk- & skaldjursrätterna är det rätta valet. Fish’n Chips på Hjälmargös är klassiskt gott och den matiga räk- och kräftmackan uppskattas av många. Bästa rätten är givetvis Hjälmargösen. I gästgiveriet bjuds, under december, länets mest exklusiva julbord.
Ågatan 3 finns i en trivsam hörnlokal på Färgaregränd/Ågatan, ett stenkast ned från Stora Hotellets entré. Med förtjusning äter vi de ”klassiska” rätterna, den härligt doftande fisk- och skaldjurssoppan och den grillade oxfilén, mör och läcker. Men i de övriga rätterna finns en överambition där kombinationerna ibland mer förtar än förstärker råvarornas smak. Köket måste mer våga lita på råvarans unika smaker, i form av löjrom, krabba, rödtunga och rådjur, i ambitionen att framöver nå en högre och mer jämn nivå.