Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.
Jag älskar verkligen sensommaren och alla goda grönsaker som växer som nu är som godast. Vi har många sköna grönsaksodlare runt om kring oss här i Örebro.
Karintorps tomater har jag pratat om tidigare men det finns fler gymma producenter, jag tänker på Arnes grönt i Odensbacken, Adam Arnesson som med sin far & mor har haft sin kravgård Jannelund och fött upp lamm i årtionden men som nu också börjat odla magiska bönor, ärtor, kålrot och grönkål.
Vi i har också ett nytt litet härligt grönsaksställe utanför Örebro, Sipplunda där Jakob och Frida, en kock och en trädgårdsmästare, har dragit igång ett ett ekologiskt litet lantbruk med fokus på just grönsaker. Det finns fler grymma grönsaksodlare i krokarna och vet ni någon så tipsa mej gärna. Jag tycker det är så jäkla kul när det dyker upp nya, unga hungriga bönder som verkligen vill köra på och tänker framtid och hållbart lantbruk, all cred till er! Det är framtiden, tro mej!
Men kräftorna då tänker du? Jodå, det blir ju en del kräftkalas så här på sensommaren/tidiga hösten och jag tycker att du ska spara kräftskalen från skivan och koka en smarrig soppa på dom. Det är faktiskt ganska enkelt och blir riktigt smarrigt med lite goda lokala grönsaker och en skön varm Västerbottenostkräm. Lägg ett nybakat surdegsbröd från t.ex grymma Jeremias Bageri i Wadköping så har du ett perfekt, smarrigt och resursklokt kvällsmål.
När ni köper kräftor nästa gång så tycker jag såklart ni ska köpa Hjälmarkräftor. Våra Yrkesfiskare på Katrinelund, Anna, Björn och Henrik går över från gös till kräftfisket när det är kräftsäsong och dom vet vad dom gör, tro mej. Vi köper också kräftor från Jocke på Långsätter gård. För att få fiska kräftor i Hjälmaren måste man vara yrkesfiskare med särskilt tillstånd, eller vara fiskerättsinnehavare med eget vatten.
Minimimått för sötvattenskräfta i Hjälmaren liksom Vättern, Mälaren och Vänern, är 10 cm, mätt från kräftans panna till stjärtspets. Kräftor som är mindre än så måste släppas tillbaka i vattnet direkt. En myt som finns är att kräftor går baklänges, uttrycket kräftgång har ni säkert hört men stämmer inte, däremot kan dom simma baklänges med hjälp av att slå med stjärten. När de fightas om revir eller om de blir skrämda så kan men se det. Kräftorna är nästan bara aktiva kvällstid och på natten när de letar käk i grundare vatten. Dagtid så hänger dom mest i sina hålor i ruttna träd, bland vassen eller liknande. Kräftor är riktiga allätare och käkar allt från löv och insekter till döda fiskar.
Gräddig kräftsoppa med varm ostkräm och sensommargrönt
Kräftsoppa
1 kg kräftskal (huvud, kloskal, stjärtskal)
2 dl vitt vin
1 liter grädde
4 vitlöksklyftor, krossade
2 msk dillfrön
2 msk tomatpuré
0,5 dl neutral olja
några droppar tabasco
1/2 citron, pressa josen.
ev en liten skvätt konjak.
krondillsknoppar
Värm oljan i en stor kastrull, lägg i skalen och tomatpurén och fräs snabbt under omrörning. Skicka i dillfrö och vitlök och kör nån minut till. Häll i vinet och låta koka ner lite grann. Tillsätt grädden och låt koka upp. När soppan kokat upp så dra ner värmen och låt småkoka i 30-40 minuter för att få ut smaken ur skalen. Sila genom finmaskig sil och smaka upp med salt, lite tabasco, citronjos och ev en skvätt konjak. glöm för guds skull inte att salta!
Varm Västerbottenostkräm
300g färskost
150g riven Västerbottenost
salt
Det här är verkligen busenkelt: värm färskosten försiktigt i kastrull tills den är ordentligt varm och tillsätt den rivna osten. blanda väl, smaka av med salt. Klart!
Sensommargrönt
Här är det fritt fram att köra det man gillar, köp det som är i säsong.
Broccoli, blomkål och ärtskidor snabbkokas i små buketter i smörat vatten och glöm inte salta!
Morot är ju alltid gott så koka lite i samma smörvatten, majs är också sjukt gott och brukar också finnas såhär års. De kokas likadant.
Zucchini är gott att bara sköra tunt och blanda med en god olivolja och lite citronjos. Toppa grönsakerna med lite krondillsknoppar när du lägger dom runt den härliga ostkrämen.
Lycka till nu och kom ihåg att smaka upp grejorna ordentligt! Nästa gång blir det kantareller, rådjur eller nåt helt annat, vi får se vad skogarna runt omkring vill bjussa på!