Charlotta Nordenberg är generös med sitt engagemang både i det stora och det lilla livet. Det ligger i hennes natur att bry sig och ta tag i saker och ting. En lagspelare och nätverkare som fokuserar på egen och andras tillväxt som människor.
– Det är ju väldiga kontraster mellan att jobba med mänskliga rättigheter och svensk damfotboll. Men det är ändå ett engagemang som driver mig, säger Charlotta Nordenberg.
Hennes glöd går inte att ta miste på. Lika lite som att hennes tungrots-r pekar mot ursprunget i skånska Bjärred. När hennes språkenergi växer rullar r:en allt energirikare.
I början av 90-talet engagerade hon sig i en lokal grupp i Svenska Amnesty. Hon avancerade snabbt till distriktsombud. Men det slutade inte där. 1996 valdes hon till styrelseordförande i Svenska Amnesty och satt i två år. Hon ersattes av Jesús Alcalá. Inom parentes sagt ett katastrofalt nedköp för Svenska Amnesty.
Ett tungt uppdrag som tidigt och tydligt vittnar om Charlottas kapacitet och engagemang. Det gav erfarenheter och skapade många kontakter.
– Jag lärde mig att jobba i en internationell organisation på ett nationellt plan. En stor organisation med många anställda.
Det som fascinerade henne var att man ville samma sak. Och den blandning av personer hon mötte. Uppdraget var i fokus hela tiden: jobba intensivt, nätverka och påverka.
– De internationella mötena lärde mig att synen på mänskliga rättigheter också kan variera. Amnesty byggdes upp på den västeuropeiska synen på mänskliga rättigheter. Kvinnlig könsstympning är exempelvis självklart en kränkning av dem. Men inte i alla länder.
Erfarenheter som återkommer som ett engagemangets röda tråd i vårt samtal: Hur berikande intresset för de internationella frågorna är liksom samarbetet med människor som vill utveckling.
– Får man ihop en bra grupp människor kan man nästan göra underverk – åtminstone väldigt mycket.
Charlotta är inte direkt engagerad i Svenska Amnesty i dag men hon brinner för dess värdegrund där demokratin och yttrandefriheten är omistliga värden.
– Det är jätteviktig för mig att engagera mig utanför 70-skyltarna och ta en aktiv roll i vår omvärld. Det är min skyldighet.
Hon ryser vid tanken att dödsstraffet fortfarande finns kvar i en del länder. Bort med det säger hennes kroppsspråk.
Det är självklart för henne att Anders Behring Breivik måste få uttrycka sina åsikter liksom att för oss misshagliga organisationer ska få demonstrera.
– Rätten att få uttrycka sina åsikter är för mig A och O i en demokrati. Annars hamnar man i en diktatur. Säg vad du tycker, ska jag säga vad jag tycker.
Charlotta Nordenberg valdes in i KIF Örebros styrelse förra året på två år.
– Jag blev väldigt glad när jag blev tillfrågad av valberedningen för det är en förening som jag många gånger tänkt att där skulle jag någon gång vilja sitta.
Föga anade hon att sittande ordförande Pia Engwall var på väg till USA av familjeskäl. Med följd att Charlotta nu är vald till ordförande. Snabba ryck har hon inget emot.
Hennes Bjärred har genom trion Roy och sönerna Daniel och Patrik Andersson en nära koppling till det ”himmelsblå” Malmö FF.
– Jag har alltid varit intresserad av fotboll. Jag går mycket på fotboll. Men jag hejade aldrig på MFF, säger hon med ett leende.
Både det och uttalandet synnerligen vinnande.
Hon tycker att det är otroligt viktigt att få jobba med damfotbollen. Hon presenterar en nyhet, nämligen att KIF Örebro anställt Max Erhagen har som klubbchef.
– Han ska stärka vår ekonomi, jobba med samarbetspartners och vara administrativ chef för kanslipersonalen. Vi behöver en långsiktig inriktning mot sälj och marknad för att vår fotboll ska överleva.
Både varumärket och klubbens organisation måste stärkas. Allt för att ge långsiktiga förutsättningar för goda sportsliga resultat. De i sin tur leder till ökande intresse. En god spiral som kan lyfta klubben ytterligare en nivå både på och vid sidan av planen.
Charlotta hyllar spelarna för deras professionella inställning.
– Jag beundrar tjejerna och de ideella krafterna runt oss. Man får inte förglömma att majoriteten av våra tjejer spelar fotboll på sin fritid. En del jobbar, en del går på universitetet, några få har fotbollen som heltid.
Naturligtvis vill hon och klubben ge spelarna bättre förutsättningar för att göra fotbollen till sin profession.
– Det är därför vi pratar med samarbetspartners för att skapa de förutsättningarna.
KIF Örebro jobbar också mycket medvetet på att plocka upp egna talanger i A-laget. I en kombination med att ta in spelare utifrån.
– Det ska vara en drivkraft för våra egna tjejer att de ska ha en chans att komma in i A-laget. De brinner så för fotbollen och har hjärtat i klubben. Det skapar gemenskap.
Charlotta Nordenberg gillar små, hårda bollar också, nämligen golf. Och visst är hon med i styrelsen för Örebro City Golf & Country Club. En färsk sammanslagning av golfklubbarna i Mosjö respektive Gustavsvik.
– Jag tycker det är roligt att spela golf, säger hon leende och glider elegant undan den näsvisa frågan om graden av framgångar på greenerna.
Hon började golfa i Mosjö och blev medlem i Mosjö damkommitté innan hon tagit grönt kort. Hon tycker att hon fått ut mer av sitt golfande tack vare kunskaperna om hur en golfförening fungerar.
Charlotta är ytterst medveten om att det är nya tider för golfen.
– Den står inför jättestora utmaningar att överleva ett ändrat beteende hos golfarna. Det är fler och fler golfklubbar som har svårigheter att klara sin ekonomi.
Huvudorsaken till sportens problem är att golfarna ändrar medlemsform beroende på hur mycket golf de vill spela. I Örebro har klubben utvecklat olika medlemsformer för att möta det behovet. Hon ser flera sammanslagningar som den i Örebro framför sig.
– Vi måste hela tiden bevaka vad som händer i omvärlden. Vad vill golfarna? Vi konkurrerar med andra sporter om tiden.
Bland dem som inte golfar finns det säkert ett intresse för sporten. Men tiden finns inte. Utmaningen ligger i att erbjuda medlemsformer som är anpassade till dagens behov. Sådana utmaningar är hennes livsluft.
Från fotboll och golf tar vårt samtal en överraskande vändning och hamnar i hästsporten, banhoppning och dressyr. Charlotta har varit speaker i dressyrtävlingar på Segersjö visar det sig. Det får sin förklaring.
– Jag tävlingsred själv i hoppning och dressyr, säger hon i förbifarten.
Och 1983 till 1987 jobbade hon som hästskötare åt landslagsryttaren Ulla Håkanson.
– Jag åkte runt med henne på nationella och internationella tävlingar SM, EM, VM och OS. Jag var med som hästskötare när Sverige tog medalj i dressyr i Los Angeles 1984. Det var coolt när dramatiken var över och Sverige hade fått en bronsmedalj. Shit, en jättehäftig känsla.
Vid sidan om det uppdraget försörjde hon sig som sjukvårdsbiträde. Hon har aldrig varit rädd att hugga i och gillar det handfasta också. Under studietiden i Örebro jobbade hon tre säsonger i serveringen på Hjalmarrevyerna på Varmbadhuset.
Till professionen är Charlotta Nordenberg forsknings- och innovationsrådgivare på Örebro universitet. Detta ständigt växande lärdomscenter har varit hennes arbetsplats i tjugo år. Med växlande arbetsuppgifter och utmaningar. Det är en stor arbetsplats där kreativiteten haglar, som hon uttrycker det.
– Alla generationer får plats i den myndigheten. Universitetet är nämligen en myndighet styrd av sina uppdrag. Det får man inte glömma bort.
Fast friheten har ökat under senare tid med en ökande flexibilitet som följd. Nog så nödvändigt med tanke på hur fort verkligheten utanför universiteten förändras.
Under de första tio åren var hon med och byggde upp Orus internationella kontor och tecknade samarbetsavtal om student- och lärarutbyten.
– I dag arbetar jag på vårt innovationskontor där jag och mina kollegor stöttar forskare och anställda som vill nyttiggöra sin forskning och har idéer som man vill utveckla. Det är en viktig uppgift för ett modernt universitet. Nyttiggörande kan ske på många sätt. Genom kommersialisering och spridande av forskningsresultat.
Hon lägger dessutom några procent av sin arbetstid på Grants Office där hon i ett team om fem hjälper forskare att söka pengar.
– Vi jobbar i den verksamheten med otroligt mycket kraft och med kraftfulla människor. Vi vänder oss till både nationella och internationella finansiärer.
Promotionbåten är ett annat projekt hon är engagerad i.
– Jag är dessutom projektledare för Örebro i Almedalen. I det ingår ett seminarium som Oru ska genomföra under Almedalsveckan. Och mingel. Seminariet handlar om universitet som tillväxtsaktörer. En gemensam satsning på ett nationellt plan av Oru, Örebro kommun och Kommuninvest för att skapa näringslivskontakter.
– Universitet och forskning är till sin natur internationella. Det är vår rektor mycket tydlig med. Vi är dock också en viktig regional aktör.
En sammansatt kravbild där Oru är på alerten och täcker in helheten.
– Vi har nationella och internationella samarbetspartners. Vi har gästforskare från stora delar av världen. Det finns en mobilitet i detta. Det handlar ju inte bara om att ha fokus på utlandet utan vad man kan göra på hemmaplan för att starta den internationella miljön.
Det gäller att nå ut till alla som vill samarbete. Det är ett svårt jobb.
– Vi är bara människor vi med. Ibland funkar det och ibland funkar det inte.
Innovationssystemet tar allt mer plats och blir allt viktigare.
Det har hänt väldigt mycket på det området.
Charlotta Nordenberg får massor av saker och ting gjorda och verkar vara en boren organisatör och ledare.
Ligger det då några hemligheter bakom hennes personliga effektivitet och överraskande mångsidighet? Hon tar frågan på allvar och ger sig tid att tänka efter. Hon verkar inte ha fått den tidigare.
En sak är tydlig. Hon betonar engagemanget i människor och lagarbetets vikt.
– Jag tror inte på one man show och jag ogillar frifräseri där man gör saker för sin egen vinnings skull.
Ensam är inte stark i hennes ögon. Hon vill att människor hon jobbar med ska bli synliga och växa liksom hon själv. Då känner hon sig tillfreds och berikad. Ett ord hon ofta använder. Liksom delaktighet.
Charlotta lägger inte saker på hög utan tar initiativ. Också när det gäller problem. Hon är dock inte någon kalenderstyrd pedant. Med stigande ålder har hon märkt att hon måste dokumentera ärenden bättre än tidigare. Hon är också en känslomänniska.
– Jag blir också påverkad om någon gör mig ledsen. Jag är ingen iskall människa som går över lik ens i konkurrenssituationer.
Charlotta har ett brett engagemang och säger sig aldrig ha tänkt på vad hon ska jobba med. Jobben har bara poppat upp utan att hon planerat det. Det är tydligt att hon måste ha utmärkt sig på något sätt för att få erbjudandena. Det är nog hennes engagemang som är nyckeln till hennes framgång. Bara att bli sedd är för de flesta människor väldigt läkande i ett stressigt arbetsliv.
Dessutom är hon en god kommunikatör. Hon har ingen scenskräck och kan tala inför tusentals personer utan problem.
Charlotta Nordenberg är också angelägen om att ge sitt privatliv, golfen och fysträningen tillräckligt utrymme i sin vardag. Passen i skogen och på gymmet ger skön avstressning och energi.
– Gud vad skönt att man får mer ork och blir piggare när man har tränat.
Charlotta är åter redo att ge sina team en energikick.