Sedan september 2016 är Ylva Axell ny vd för Gustavsvik. Vi träffade henne för att prata om vad som händer och vad som kommer att hända med Gustavsvik.
Man skulle kunna tro att Gustavsviks kontor finns någonstans innanför den stora entrén till äventyrsbadet, i närheten av relaxen eller det nya gymmet. Svaret är att kontoret finns på en helt annan plats. För att hitta vd med personal krävs det en kort promenad förbi de färgglada nya vattenrutschbanorna i riktning mot en anspråkslös liten byggnad i höjd med det gamla utomhusbadet. Där hittar vi Ylva Axell i ett kontorsrum som hyser ett skrivbord och en stol – mer får faktiskt inte plats.
Historiken om Gustavsvik kan härledas tillbaka till 1880-talet. Då fanns det ett tegelbruk i Örebro och den lera som användes i tillverkningen togs från platsen där man idag kan hitta Gustavsvik. De gropar som blev resultatet av lerbrytningen vattenfylldes och 1938 anlades därför en friluftsanläggning på platsen. Idag finns fortfarande den ”sjö”, som då skapades, kvar. I början av 1960-talet byggdes en 50-metersbassäng för utomhusbruk och 1986 gjordes anläggningen om till inomhusbad.
2002 var året för en stor ombyggnation och det var då Gustavsvik fick vågbad, vildmarksforsar, småpooler och akvarier. Denna utveckling har fortsatt och idag möts besökarna av något Gustavsvik kallar Lost City, som är Sveriges största badäventyr. Lost CIty innehåller även några av de längsta vattenrutschbanorna du kan hitta i Sverige, vattenrutschbanor med namn som Jungle Escape, Treasure Hunter och River Run.
Bortanför vattenrutschbanor och bad finns femstjärniga Gustavsviks Camping med stugby och restaurang.
– Vi måste fortsätta att utveckla Gustavsvik. Om vi inte gör det kommer våra konkurrenter att passera oss och det är bland annat därför vi gör de här ombyggnationerna. Till sommaren öppnar vi därför en ny restaurang, ungefär där den gamla utomhusserveringen en gång fanns, och det kommer att bli både en minicartbana, hoppborgar och en multiarena vid campingen, säger Ylva Axell som tillträdde tjänsten som vd för Gustavsvik i september 2016.
Ylva är född i Linköping, men växte upp i Katrineholm. På gymnasiet blev det samhällsvetenskaplig linje vid Duveholmsgymnasiet.
– Katrineholm var en perfekt stad att växa upp i. Gymnasiet var då ett idrottsgymnasium för volleyboll och gymnastik med elever från exempelvis Stockholm, Uddevalla, Flen och Malmköping. På fritiden arrangerade DUD (Drag Utan Drog) spelningar med band som Ebba Grön, Dag Vag och KSMB. Och så har jag ett stort hästintresse – har haft egen häst sedan jag var 15 år.
1986 blev destinationen Örebro och dåvarande Örebro högskola.
– Jag hade tittat på de utbildningar som fanns och insåg att en ekonomutbildning skulle ge jobb och därför valde jag att läsa ekonomi med inriktning mot redovisning och revision. Det var en mycket bra utbildning.
Efter avklarad utbildning blev det dåvarande Bohlins revisionsbyrå, som idag har ett helt annat namn – KPMG. Då var året 1990. Tolv år senare, 2002, avlades provet för att bli auktoriserad revisor och tidigt 2010-tal fick hon Gustavsvik som kund. I september 2014 blev Ylva administrativ chef för Gustavsvik.
– Min syster jobbade också på KPMG och som revisor så är man mycket ute i fält och träffar väldigt många människor. En dag sa jag till henne att: ”Nu har jag varit på ett ställe jag kan tänka mig att jobba på”.
Stället var givetvis Gustavsvik.
Förutvarande vd Magnus Nilsson lämnade sin post i januari 2016 för att senare bli vd för Louis De Geer Konsert & Kongress i Norrköping och då blev Ylva tillförordnad vd och sedan vald på styrelsemötet som ordinarie vd i september 2016.
– Nu har jag varit vd i sex månader och hittills har det bara varit positivt.
När vi samtalar om Gustavsvik nämner Ylva det hon kallar “Gustavsviksandan”. Jag ber henne att försöka sätta ord på denna anda.
– Alla jobbar med service och bemötande här på Gustavsvik. Vi vill ta hand om våra gäster oavsett om det handlar om att hyra stuga vid campingen, gå på spa eller äventyrsbadet. Gästerna kommer hit för att ha roligt och det finns de som har sparat pengar enbart för att kunna åka hit. Då ska vi även ta hand om dem på bästa sätt.
En ny restaurang byggdes på campingområdet förra året. I år byggs en minicartbana och hoppborgar för de yngre. En multiarena kommer också att byggas vid campingen.
– Vi vänder oss faktiskt lika mycket till örebroarna som till våra campinggäster. Det många felaktigt tror är att det som finns på campingen enbart är till för de som bor på campingen. Så är det inte. Vi vill få hit fler örebroare till vår restaurang som under sommaren kommer att bjuda på musik och underhållning varje kväll. Låt barnen hoppa i hoppborgarna samtidigt som du sippar på ett glas rosé i sommarvärmen.
Men det finns fler planer för Gustavsvik. Förutom att införa ett nytt betalsystem där armband sköter både betalningar och låsningar/öppningar av skåp så finns det planer för att möta den ökade konkurrensen från Liseberg som nu bygger hotell och bad och från danska Lalandia, som vill inleda ett samarbete med Motala kommun och utveckla badet vid Varamon.
– Vi har ett försprång idag. Men det gäller att vi fyller på med aktiviteter. Gästerna stannar hos oss i snitt 2,7 dagar, vi har mest in- och utcheckningar av alla campingar i Sverige och vi har inga säsongsgäster. Därför skulle ett hotell vara ett utmärkt tillskott.
Att bygga hotell på Gustavsviks område har varit på gång i omgångar de senaste åren. De planer som finns nu är att gräva ut den ursprungliga sjön som anlades 1938 och i strandkanten till den bygga ett hotell.
– Tänk att äta frukost eller middag med en spegelblank sjö som kuliss. Det vore riktigt mysigt. Sedan skulle vi vilja driva hotellet med vår egen personal. Vi har redan den kompetensen.
Idag ägs Gustavsvik till 45 procent av Örebro kommun och 55 procent av privata intressenter.
– Det är viktigt att vi får utvecklas – Örebro är viktigt för Gustavsvik, och Gustavsvik är viktigt för Örebro.