Örebro slott känner vi naturligtvis alla igen och har varierande relation till, kanske bara den att det är en vacker fond till vårt vardagsliv. Men det händer inte så mycket där.
Det var just därför som Örebrokompaniet, med turiststrategen Björn Fransson i spetsen, fick i uppdrag av Örebro kommun 2015 att utreda slottets framtid och 20 juni presenterades det som kommit fram på en presskonferens med slottet som bakgrund.
– Vi tillsatte en referensgrupp som identifierade en rad problem, bland annat att det inte finns någon central samordning för slottet, vill någon arrangera något så finns det inte ens bestämd person att ringa till. Den enda sammanhållande verksamheten är Statens Fastighetsverk som finns i Uppsala. Inte heller finns det någon som arbetar med utvecklingen av slottet, utan det är en ren uthyrningsfastighet med en mindre utställning om slottets historia i ett av tornen, konstaterar Björn Fransson.
Just utställningen i tornet får stå som symbol för ytterligare en problempunkt som man identifierat, och det är den begränsade tillgängligheten för rörelsehindrade. Men problem är till för att lösas.
– Vi föreslår i vår utredning bland annat att slottets huvudentré flyttas till sydvästra tornet där vi redan nu har starta en året runt-öppen turistinformation. Där finns också en hiss som ökar tillgängligheten till slottet, berättar Björn Fransson.
Nästa steg är enligt utredningen att etablera en organisation som fyller slottet med aktiviteter både inne och ute, och för det krävs en långsiktig vision för vad man vill med slottet.
– Vi vill se mer historiska utställningar på slottet, och för det har vi redan nu inlett en dialog med Länsmuseet. Vi måste också ändra inriktning på restaurangen. Har flera olika aktörer försökt och misslyckats i tjugo års tid då är det dags att ändra grundkonceptet, konstaterar Björn Fransson.
Man vill också förstärka slottets konferens- och evenemangsverksamhet, men fler konserter och evenemang vi ha sett utanför slottet på senare år, etablera samarbete med de större kulturinstitutionerna i Örebro och arbeta även med slottets omgivningar och exteriör.
På plats under presskonferensen fanns också Rickard Kennet, mannen bakom O Helga Natt och Rådhuskalendern, tillsammans med Viktoria Buskqvist och Anders Ejdeholt från White Arkitektbyrå och presenterade en vision de hoppas kan bli en realitet för Örebro slott.
Här fokuserade man på slottets ytterområden, och Viktoria Buskqvist berättade om idén att ha mer komprimerade historiska utställningar kring slottet tillsammans med taktila utställningar. I visionen igår också en badplats i city och utökade möjligheter till konserter. En idé här är möjligheten att skapa ett stort näckrosblad som flyter på vattnet utanför slottet, och på vars yta man skulle kunna ha framträdanden medan bladet samtidigt döljer en slottsbutik under vattenytan.
Rickard Kennet vill också se en sammansmältning mellan det gamla och det ytterst moderna genom konstutställningar av nutida konstnärer.