Rollerderby. Två lag med rullskridskor på fötterna, skydd på kroppen, och hjälm på huvudet, kör åt samma håll på en oval inomhusbana. En spelare i varje lag, kallad jammer, ska köra förbi varje medlem (blockers) i motståndarlaget. Blockers uppgift är att hindra motståndarlagets jammer och hjälpa sin egen dito att komma förbi. Laget med flest poäng vid matchens slut har vunnit.
Rollerderby utvecklades i USA på 1930-talet och utövades ursprungligen av både damer och herrar. Det hade sin storhetstid på 1950-talet och dog ut ett par årtionden senare, men återuppstod på 2000-talet som en undergroundrörelse med främst kvinnliga utövare.
Till Sverige kom sporten 2007 då Stockholm Roller Derby grundades. 2008 grundades Luleå Roller Derby, 2009 Gothenburg Roller Derby, och 2010 fick Malmö sitt lag Crime City Rollers (inom rollerderby kallar man dock lagen för ”ligor”). Sedan dess har sporten bara växt. 2011 blev rollerderby en del av Svenska Skridskoförbundet och Riksidrottsförbundet, samma år som det första världsmästerskapet gick av stapeln. Det första SM-slutspelet avgjordes i Halmstad under SM-veckan 2013.
Och samma år som det första Sverigemästerskapet anordnades kände ett gäng Örebrotjejer att rollerderby var deras grej. De startade en förening, beställde skridskor, drog igång ett eget lag och döpte det till Nerike Knockouts. Ellen Haglund kom med efter ett halvår och det är henne vi nu ringer upp när vi vill få reda på mer.
Några dagar innan intervjun var det träningsmatch, eller scrimmage som det heter på rollerderby-språk, i Tegelbruket.
Hur gick det?
– Det gick jättebra! Vi är supernöjda med allting.
Kom det någon publik?
– Vi fyllde Tegelbruket, det var uppemot 200 personer där. Vi hade ställt ut extra stolar och bänkar utöver lokalens egna läktare men det blev fullt. Så nästa gång vi spelar behöver vi nog ett större ställe.
Vilka vann matchen?
– Det var väldigt jämnt. Vi delade upp lagen så att vi hade åkare från Örebro, Stockholm, Norrköping, Västerås och Linköping i vårt lag medan motståndarna kom från bland annat Stockholm, Karlstad och Lidköping. Det blev en tight match, vi förlorade till slut med 40 poäng efter att vår jammer blivit utvisad. Men det var en jättebra match och det var kul att visa Örebro vad rollerderby är.
Nerike Knockouts har avancerat ganska sakta som lag, berättar Ellen, mycket på grund av att de inte har haft någon egentlig tränare förrän nu. Istället har man lärt sig tillsammans, kollat på Youtube och sett saker där som man har testat.
För att få spela tävlingsmatch i rollerderby måste varje spelare av säkerhetsskäl klara av ett prov där man testar åkarens kunskap om spelets regler samt hens skridskoåkning. I provet ingår bland annat att åka 27 varv runt en bana på under fem minuter, åka tre varv baklänges på samma bana under en minut, hoppa över ett 15 centimeter högt hinder, och att åka igenom en slalombana. Plus att man ska både kunna ge och ta tacklingar. I väntan på att klara provet får man nöja sig med att träna. I nuläget har Nerike Knockouts sju tävlingsklara spelare men fler är på väg in – i mars och maj förra året tog man in ett tjugotal nya åkare och man ligger nu i startgroparna för att få ihop ett tävlingsklart lag. Men att hitta tider och platser att träna på har varit körigt.
– Vi har haft stora problem att få hallar att träna i. Nu åker vi på Tegelbruket och på Örebro universitet, men innan dess var det väldigt svårt. Vi har fått höra att rullskridskorna gör märken på golven, vilket inte stämmer, men det är väl alltid läskigt med nya saker. Det är en sport för tjejer av tjejer och man kan tycka att vi skulle kunna prioriteras lite när kommunen säger att de vill ha ett mer jämställt idrottsliv. I nuläget kan vi inte ta in nya spelare eftersom vi måste lägga den lilla halltid vi har på att utveckla de spelare vi har. Ofta när vi tränar är det nåt kompisgäng på fem killar som lirar lite fotboll som tar upp en hall i två timmar innan oss, medan vi är ett lag som satsar mot SM och får träna nån timme sent på kvällen. Man kan tycka att det skulle gå att prioritera annorlunda.
Vilka är det som spelar rollerderby?
– Det är det som är så kul, det är verkligen en sport som inte bara lockar typiska idrottare utan alla möjliga. Människor som aldrig har brytt sig om lagidrotter och skolkat från gympan tränar tre gånger i veckan stenhårt. Vår yngsta åkare är 22 och vår äldsta är runt 35–36. Det finns alltifrån de som har jättemycket idrott bakom sig och pluggar till sjukgymnaster till de som är som jag – trebarnsmorsa som aldrig har lagsportat tidigare.
Från det till att träna tre gånger i veckan?
– Ja, man får träna hårt som katten och det är tufft – men det är samtidigt en sport där alla kroppar funkar. Alla får plats på något sätt, och man kan utnyttja sina egna styrkor. Själv är jag inte speciellt snabb men kan tacklas hårt och på så sätt stoppa motståndarna, så jag spelar oftast som blocker i försvaret.
Det känns som att det händer mycket nu inom sporten.
– Ja det startas nya lag hela tiden, de har till exempel mailat oss från Katrineholm och frågat om vi kan komma ner och förklara reglerna och hjälpa dem att komma igång.
Finns det serier där lagen möts?
– Ja det har precis börjat. Förut har det inte varit så organiserat men i höstas startades det upp seriespel. Vår intention är att gå i seriespelet i höst och då startar vi i division två. Utöver det satsar vi på att kvala in till SM framöver.
Finns det stjärnor inom rollerderby, precis som i till exempel fotboll eller skidåkning?
– Det finns några som de flesta känner till, men eftersom det är så individuellt hur man spelar så handlar det mycket om att alla hittar olika spelare att inspireras av.
Alla verkar ha artistnamn också, stämmer det?
– Precis. Man har derbynamn, det är inget krav men de flesta kör med det. Många namn har en liten punchline, eller låter lite tufft. Man har en persona när man är på plan. Själv kallar jag mig Geri Hellonwheels, från Geri i Spice Girls.
Vad behöver man för utrustning?
– Det är en rätt dyr materialsport – jag sitter och beställer knäskydd nu och nya ligger de på 900 spänn. Man behöver knäskydd, handledsskydd, tandskydd, hjälm och skridskor. Klassiska rullskridskor med fyra hjul, inte inlines.
När tar ni in spelare nästa gång?
– Vi har sagt att vi ska kolla på det till hösten. Varje gång vi tar in nya så måste vi börja om med träningen lite, så vi vill först slussa in de nya vi redan har tagit in. Vi har en väntelista och det är jättemånga som hör av sig. Ifall vi kan ta in nya eller inte handlar också om ifall vi får tillgång till fler halltider eller inte.
Till sist, är det någonting som du känner är viktigt att få med?
– Ja, när man börjar får man en massa nya kompisar på köpet och det händer inte så ofta i vuxen ålder. Alla som har börjat har hittat nya vänner och det är rätt unikt. Man blir med i någonting större än ett lag – det är både en social grej och en idrottsgrej. Nästan alla de vänner som jag umgås med nu är såna jag har träffat genom rollerderby och det är ju en superlyx.
Rollerderby
Matchlängd: 2 x 30 minuter.
Lagen består av 14 spelare. Fem av dem – en jammer och fyra blockers – är på planen samtidigt.
Det är en fullkontaktsport och hårda tacklingar är tillåtna.
I USA är det inte ovanligt att matcher lockar mellan 4 000 och 7 000 åskådare.
Filmen Whip It från 2009, producerad och regisserad av Drew Barrymore, där bland annat Barrymore, Ellen Page, Kristen Wiig, Juliette Lewis och Jimmy Fallon medverkar, sägs ha betytt mycket för sport ens ökade popularitet i både USA och resten av världen.
[nggallery id=33]