Den 24 augusti går Race 4 Mercy av stapeln i Örebro. Ett lopp som inte är en tävling, utan ett evenemang som lever upp till sin slogan: ”Leave no one behind” – låt ingen komma efter.
Det är första gången som loppet, som startar och slutar vid Alnängsbadet, äger rum. Loppet har flera syften, däribland att placera organisationen Operation Mercy i örebroarnas medvetande.
– Meningen är också att alla ska kunna delta. Vältränad, otränad, funktionshindrad, ung, gammal och barn, berättar Monica Jomfjäll, ansvarig för evenemanget.
Loppet är fem kilometer långt och passerar Rävgången, Glashuset, Pers Kulle och vänder sen tillbaka till Alnängsbadet via Vattenparken. Man springer i lag på fyra till sju personer, och under loppets gång ska man hålla i ett rep som man tilldelas vid start.
– Tanken med repet är helt enkelt att man inte ska lämna någon i laget bakom sig, man ska hålla ihop, det ska leda till samarbete, skapa gemenskap och göra att man håller ett tempo som alla i laget klarar av, förklarar Monica Jomfjäll.
Längs banan finns också hinder att ta sig förbi, vilka vid några tillfällen kommer i olika svårighetsnivåer för att alla ska klara av att ta sig förbi dem. Vid målgång är det dags för en internationell fest med musik, dansuppvisning och mat från olika kulturer. Precis som förväntat vid tävlingar finns också en prisutdelning, men då Race 4 Mercy inte är en tävling i ordets konventionella mening så är inte heller kriterierna för att få pris konventionella.
– Vi kommer att i förväg bestämma vilka placeringar som kommer att få pris. Det kan bli plats 58. Eller 74. Om du till exempel springer tillsammans med fem barn kan det vara en större bedrift att komma i mål på plats 74 än det är att komma först i mål om du är vältränad, konstaterar Monica Jomfjäll.
Behovsrelaterad hjälp
Överskottet från intäkterna, det kostar 150 kronor per vuxen och 100 kronor per barn födda 2000 eller senare att delta, kommer oavkortat att gå till organisationen Operation Mercy.
– Så här första året blir det kanske inte så mycket överskott, men vår avsikt är att arrangera loppet fem år i rad, så med tiden så, säger Monica Jomfjäll som tidigare arbetat med både Vårruset och Å-stadsloppet.
Men vad är då Operation Mercy? Kanske är namnet inte så välbekant för de flesta örebroare, trots att initiativtagaren Bertil Lindkvist själv kommer härifrån. När Saddam Hussein 1991, efter det första Gulfkriget, riktade sin aggression mot kurderna i de norra delarna av Irak var Bertil Lindkvist på plats i Turkiet och såg flyktingströmmarna komma. Efter kontakt med utrikesdepartementet drog Operation Mercy igång med rekordfart för att hjälpa de kurdiska flyktingarna. Idag är man verksam i tio olika länder i Centralasien, Mellanöstern och Nordafrika.
– Vad vi arbetar med på plats beror på vad behovet är. Vi har möten med invånarna i de samhällen vi är verksamma i och tar reda på vad det är som behövs, och arbetar väldigt mycket tillsammans med den lokala befolkningen. Det kan handla om hälsovård, skola, tillgången till friskt dricksvatten eller drogproblem, berättar Cameron Willett från Operation Mercy.
En av fokuspunkterna är kvinnor och barn, och i Afghanistan har man framgångsrikt etablerat kvinnogrupper som arbetar tillsammans kring olika frågor och genom sitt samarbete har fått en röst i sina afghanska samhällen.
– Om en kvinna kommer till den lokala myndigheten och säger att sophämtningen inte kommer så är det lätt att bara vifta bort henne. Men om det däremot kommer 50 kvinnor tillsammans och säger samma sak så är soporna i princip hämtade innan de hunnit ut från kontoret igen, säger Cameron Willett.
I Afghanistan driver man också projektet BLISS, Birth Life Saving Skills, vilket utbildar både kvinnor och män kring förfarandet i samband med barnafödandet för att på det sättet få ned antalet dödsfall bland både kvinnor och nyfödda. Operation Mercy arbetar även med afghanska flyktingar i Iran, på inbjudan av den iranska regeringen, där man utbildar kvinnor i olika yrken för att säkra deras försörjning.
Sista anmälningsdag är 16 augusti.
För mer info: www.race4mercy.se | www.facebook.com/Race4Mercy