Det har inte gått att undvika Pokémon Go denna sommar. Spelar man inte så pratar man om det. Eller skickar spydiga memes om det på Facebook. Eller förargas över att ungdomarna fått ännu en anledning att stirra ned på sina mobiltelefoner. Pokémon Go rör upp känslor helt enkelt.
Men vilken inställning man än har så kan man inte förneka allt det positiva som spelet fört med sig. Unga och gamla rör sig ute på gator och torg. Organisationer och näringsidkare som tagit till sig fenomenet upplever fler besökare – kolla bara uppe vid Nikolaikyrkan en solig eftermiddag. Anhöriga till personer med depression, autism och social fobi skriver värmande inlägg i sociala medier om hur spelet fått dessa människor att leva upp och ta sig ut och socialisera med andra människor. Och för andra, sådana som växt upp med spel i allmänhet och Pokémon i synnerhet, är det en dröm som gått i uppfyllelse.
Jag träffar Rebecka på ett café vid Stortorget en förmiddag. Hon har spelat sedan spelet släpptes i Sverige den 16 juli.
– Jag har växt upp med Pokémon så för mig är det ett sätt att återuppleva en del av min barndom, berättar hon.
Precis som för många andra lockas hon av att man får gå ut och röra på sig.
– Det är kul att man får ta sig till olika ställen av stan för att hitta olika pokemon. Jag har umgåtts med vänner som spelar spelet och det är kul att umgås kring spelet. Människor man inte känner hjälper till och kommer med tips på var man kan hitta vissa pokemon.
I stort sett varje stad har ett ställe där många samlas och placerar ut lures vid olika pokestop. I Örebro har det varit Nikolaikyrkan som snabbt drog nytta av situationen. Man välkomnade de nya besökarna med öppet café med möjlighet att ladda sina mobiler. Dessutom har den traditionella konfirmationen kombinerats med Pokemon Go och andra spel för att locka fler intresserade.
– Jag kunde bara inte låta bli att gå dit den första tiden. Men efter ett tag blir det tråkigt eftersom det är samma pokemon som spawnar så nu har jag bytt till Stadsparken ett tag där det också finns tre pokestop ganska nära varandra. Det som är roligt är att man samlas och tipsar varandra även om man tillhör olika lag, säger Rebecka.
Som mest hade spelet enligt uppgifter 75 miljoner spelare i slutet av juli men när skolor och arbeten drog igång sina verksamheter igen har man sett antalet aktiva spelare minska drastiskt. Är fenomenet månne på väg att dö ut?
– Jag tror inte att folk kommer att vara ute lika mycket i höst. Jag själv har precis börjat studera på universitetet och har inte samma möjligheter att vara ute nu. Men de kommer att släppa generation 2, kanske nästa år, och spelet kommer fortsätta att utvecklas så det grundläggande intresset kommer att finnas kvar. Varumärket Pokémon är så pass starkt, menar Rebecka.
Utvecklaren Niantic har dock planer för spelets framtid även om man inte kommunicerar något utåt. Hackare har analyserat spelets kod och hittat ledtrådar till möjliga nya funktioner framöver. Bland dem finns flera efterfrågade funktioner och förändringar.
Rökelse, föremålet som lockar till sig pokemon under begränsad tid, kan komma att delas upp så att olika rökelse lockar till sig olika typer av pokemon. Ett annat intressant tillägg är att man kan utse en pokemon som följeslagare. Den följer då efter spelaren på kartan och utvecklas allt eftersom spelaren utvecklas.
En av de mest efterlängtade sakerna är dock införandet av legendariska pokemon men det finns än så länge bara spekulationer om vilka de är och under vilka omständigheter de kommer att dyka upp.
Hur vill du se spelet utvecklas?
– Vissa pokemon är svårare att få i vissa städer och jag vill att det ska bli möjligt att kunna byta pokemon med varandra. Sedan skulle jag gärna se att de som är regionsexklusiva idag kan bli tillgängliga på andra ställen då och då under begränsad tid. En annan sak som vore rolig är om man kan utmana varandra utanför gymmen.
Finns det saker man behöver fixa till?
– Ja, jag tycker att det är tråkigt att funktionen som skulle visa hur nära en pokemon är inte har fungerat. Det var tråkigt att de inte kunde förbättra det och den nya funktionen som kom istället tycker jag inte riktigt fungerar som den ska. Sedan räknar spelet inte riktigt rätt längd när man varit ute och gått. Jag gick en sträcka på fyra kilometer vid ett tillfälle men spelet hade bara registrerat en del av det. Det är en funktion man borde förbättra. Men samtidigt är det här ett helt nytt spel så jag är inte så förvånad att det finns lite buggar.
Att spelets kod har synats i sömmarna har lett till många appar och webbsidor där spelare kunnat analysera IV på sina pokemon – det vill säga vilken potential de har. I andra fall har verktyg utvecklats för att fuska sig till platser och pokemon de inte varit i närheten av. Det har lett till att en mängd konton stängts av. Gemensamt för dessa verktyg är att de tyngt ned Niantics redan ansträngda servrar.
– Jag läste på lite om IV för att förstå hur det fungerade men jag har inte använt det sajterna själv. Nu har de infört värderingsfunktionen Appraise som jag använder och så försöker jag titta mycket på hur mycket stardust de kräver, säger Rebecka.
Vilken är den bästa strategin då?
– Det är så olika och det här är minst lika mycket en social grej för de som spelar. Jag tycker att man ska hitta den strategi som passar ens egen spelstil.
Rebeckas bästa nybörjarråd
1. Hitta ett bra ställe där du kan samla på dig pokebollar.
2. Fånga pokemons även om du inte är intresserad av att utveckla dem. Alla pokemon ger dig stardust som kan användas för att göra dem starkare.
3. Häng med andra som spelar för att få tips om strategier och bra ställen att fånga på.
Här kan du läsa vår recension av spelet.