Det finns inte många djuraffärer i centrala Örebro nu, men en som lever vidare med oförminskad styrka och ett engagemang för djuren är Bra Zoo, startad av Stefan Axelsson för 36 år sedan.
Kanske stod det på något sätt klart redan när han var barn och samlade daggmaskar, med förklaringen att de var söta, att Stefan Axelsson skulle starta en djuraffär. Men det skulle komma att ta några år.
– Jag ville ha en orm när jag var barn, men min mamma sa tvärt nej. Så med åren kom jag att ha fiskar eftersom jag är fruktansvärt allergisk mot pälsdjur. Senare levde jag tillsammans med en kvinna som – när jag hade så många akvarier hemma att det bara var en smal gång fram till sängen – sa att antingen fick jag göra mig av med allihop, eller så fick jag starta en djuraffär. Så det blev en djuraffär, konstaterar Stefan Axelsson nöjt.
Först var Bra Zoo bara en akvariebutik i en mindre källarlokal, men när man sedan flyttade till en större lokal kom även de andra djuren. Men hur fungerar det då att driva djuraffär när man är pälsdjurallergiker?
– Jag håller inte alls på med försäljningen av de djuren, det får de andra sköta. Men jag måste ju ta medicin varje dag för att klara av att vara här. Men vad gör man inte, säger Stefan Axelsson med ett skratt.
Han konstaterar att detta med att driva en djuraffär och sälja husdjur har förändrats på senare år. Förr var det bara för kunden att gå in och välja vem man ville ha och bara några minuter senare kunde man stå på trottoaren igen med till exempel ett marsvin i en låda.
– Nu pratar vi med den blivande djurägaren i 30-45 minuter om djurskötsel, vad som är specifikt för det djur man har valt och hur man ger det ett så stimulerande liv som bara är möjligt. Är man då inte på stående fot inte beredd att ta det ansvaret så får man gå hem och fundera. Och de som inte alls är intresserade har i regel tröttnat redan innan vi är färdiga. Det är viktigt att man väljer ett djur som passar de förutsättningar man har. Man ska inte ha en kanin om det enda man kan erbjuda är att den får sitta i en bur hela tiden, konstaterar Stefan Axelsson.
Han driver nu butiken tillsammans med sin partner Lotta Ek och på hennes initiativ har man infört ett köpekontrakt som kunden får skriva under som en bekräftelse på att man tagit till sig det ansvar som kommer med att skaffa ett djur.
– Det har bara varit en kund som valt att inte skriva under och vi kan ju inte tvinga någon. Det enda som vi enligt lag är ålagda att göra är att informera om hur djuret ska skötas. Men kontraktet har punkter med vad vi berättat om det aktuella djuret, när det föddes och hur mycket det vägde då. Sedan kallar vi för veterinärkontroll, nästan som ett bvc-besök, där vår veterinär lyssnar på hjärta och lungor, samt väger djuret igen, berättar Lotta Ek.
Något som man också gör klart för de nyblivna djurägarna är att om man känner att det absolut inte fungerar att ha ett djur, då får man komma tillbaka.
– Det är på Lottas initiativ, men vi har börjat med omplacering av djur också och det har sitt ursprung i att man kunder höra folk prata om att släppa ut djur man inte ville ha längre. Så nu har vi också ett samarbete med Djurens Chans här i Örebro som arbetar med omplaceringar och även med Örebro Katthem. Vi ger dem bland annat bra priser på saker, berättar Stefan Axelsson.
Han menar också att nu när det talas allt mer om ifall man alls ska få sälja djur så bör man också göra så mycket man kan för att det inte ska bli en massa förbud. Han upplever det också som att folk uppskattar att det är mer seriöst att skaffa ett djur och att synen på dem har förändrats.
– Jag tror människan mår bra av att få ha djur omkring sig att vårda och ta ansvar för. Titta på de ungdomar som driver runt på stan och förstör. Hade de fått lära sig att ta hand om någon så tror jag det varit annorlunda. Jag tror inte att det är någon större skillnad på tvåbeningar och fyrbeningar. Vi har samma grundläggande önskemål, och det är att få ha ett bra liv, konstaterar Stefan Axelsson.