Örebrocupen viktig för Örebro

Text: Thomas Helsing
Posted 2018-06-08 in Leva & Bo, Mer Läsning, Nöje

Jag möter upp Marino Rahmberg på Idrottshuset en solig eftermiddag i slutet av maj. Det är fortfarande en månad kvar tills Örebrocupen ska dra igång och det är en hektisk period.

 

Just den här timmen, strax före lunch, är Idrottshuset öde så vi slår oss ned i foajén. Någonstans i byggnadens inre har Marino sitt kontor och det är därifrån Örebrocupen planeras och sätts samman innan den flyttar ut på fotbollsplanerna i och utanför Örebro.

– Det är långa dagar nu. Det blir så när man ska sköta kontakter med ideella ledare. De finns inte alltid tillgängliga på normala kontorstider, berättar han.

Om namnet är bekant så är det troligen från fotbollsplanen där han har representerat lag som Degerfors, AIK och Derby i England. Han är inne på sitt fjärde år som projektledare för Örebrocupen och har fina minnen från cupen som spelande grabb.

– När jag kom in i det här såg jag direkt en jättepotential och ett starkt varumärke. Jag har själv deltagit i Örebrocupen vid 6-7 tillfällen, första gången var 1983. Jag vet hur viktig en sådan här cup är, som barn lever man på minnena ett helt år.

Marino är den enda heltidsanställde att rodda med ett så stort arrangemang som Örebrocupen. En bra sommar kan fotbollscupen dra upp emot 15 000 personer till Örebro.

– I år har vi 400 lag anmälda och det är en bra uppslutning för att vara efter midsommar, säger Marino.

 

Han förklarar att det är Svenska fotbollsförbundet som bestämmer vilka datum som cupen får anordnas på. Det idealiska är före midsommar eftersom många åker iväg på semester efter den högtiden. Örebrocupen är inte den största cupen i sitt slag i Sverige, man ligger exempelvis långt efter Gothia cup i Göteborg, men enligt Marino är det heller inget man siktar mot.

– Vi vill inte tävla om att vara störst, men vi vill gärna fortsätta växa. Jag vill att vi ska vara bäst på det vi gör och det handlar om saker som boende, transport och mat. Får vi ett bra betyg på de sakerna har vi gjort allt vi kan, vädret kan vi inte göra så mycket åt.

 

Hur mycket sneglar du på andra cuper?

– Jag ser inte andra turneringar som konkurrenter utan som komplement. Det finns många som vill byta efter några år och se något nytt och det har hänt att jag rekommenderat lag att ansöka till Aroscupen som många annars skulle se som konkurrenter till oss.

 

Arbetet med att planera och organisera ett sådant här arrangemang pågår länge. När vi sitter ned i maj 2018 har planeringen för sommaren 2019 redan börjat. I september månad öppnar bokningarna och då behöver många saker vara på plats.

Till sin hjälp har han en arbetsgrupp på ett tiotal personer som arbetar med förberedelserna hela året. Utanpå det kommer några hundra avlönade personer och sist men absolut inte minst många ideella krafter som ser till att allt fungerar under själva cupdagarna. Bakom Örebrocupen står Örebroalliansen som består av Örebro SK Ungdom, Karlslunds IF, Forward BK och Adolfsbergs IK.

– Sedan jobbar vi med andra klubbar runt om i staden för att ha en bra dialog. Vi ser gärna att de blir en del av Örebrocupen så exempelvis hyr de ut sina planer till oss och får ta hand om försäljning där, berättar Marino.

På vintern anordnar de en inomhusvariant kallad Futsalcupen. Den är mycket mindre men har sina egna svårigheter, främst ekonomiskt, enligt Marino.

– Det är inte lika många övernattningar under Futsalcupen men den är samtidigt svårare att arrangera rent ekonomiskt. Utomhuscupen omsätter 9 miljoner medan inomhuscupen bara omsätter en halv miljon.

 

Örebrocupen finns ju över hela Örebro. Vad tror du den har för betydelse för staden?

– Cupen är mycket större än man kanske tror. Under den här veckan är hotellen fullbokade och vi har 4-5 000 personer som bor på olika skolor. Dessutom kommer det säkert lika många för att titta på matcherna så vi bidrar verkligen till turistnäringen.

 

Marino berättar att även om huvudspelplatsen, och själva hjärtat i Örebrocupen, är på Rosta gärde så blir de andra spelplatserna runt om i staden som småfester.

– Många går och kollar på Rosta gärde några timmar men även i varje enskilt område går man ner till planerna och kollar. Folk som bor där blir nyfikna när något händer och då dras man till det.

 

Är det en fördel att Örebro ser ut som det gör? Att det går så snabbt att ta sig från ena änden till den andra?

– Naturligtvis är det en jättefördel att kunna ta sig runt så snabbt i Örebro. Stockholmarna är kanske de som är minst bortskämda och de tycker inte att det är några avstånd. Förra året behövde vi förlägga en spelplats till Kumla och att behöva åka en kvart var ingenting för dem.

 

Kan Örebrocupen växa så pass så det blir en länscup på sikt?

– Varför inte, Kumla tog emot oss med öppna armar när vi behövde utvidga förra året. Men det viktigaste är att vi utvecklas i en takt som vi klarar av. Kvaliteten på det vi gör är väldigt viktig så det gäller att växa med tillförsikt.

 

 

Det här är Örebrocupen

Örebrocupen är en av de största och äldsta fotbollscuperna i Sverige och startade 1979. Cupen spelas i år mellan den 29/6 och 1/7. I år medverkar cirka 400 lag med spelare i åldrarna 10-16 år.

Örebrocupen spelas på ett sextiotal planer i och runt om Örebro där 17 planer återfinns på Rosta gärde. Alla aktuella spelplatser hittar du på www.orebrocupen.se.

Pokaler och medaljer delas ut till de fyra bästa lagen i A-slutspelet. Prisutdelningen hålls vid prispodiet efter avslutad A-final på Karlslund Arena.

Cuptorget är hjärtat i Örebrocupen och det hittar du på Rosta gärde. Här finns utställare i form av företag, föreningar och andra som har en hel del aktiviteter att ta del av mellan matcherna. Mat, glass och roliga happenings hittar du här.

Örebrocupen arrangeras av Örebroalliansen som består av Örebro SK Ungdom, Karlslunds IF, Forward BK och Adolfsbergs IK tillsammans med en stor skara funktionärer och volontärer.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.