Örebro har fått flera nomineringar till Årets skolmatskommun. Tullängsgymnasiet nomineras till Årets hållbara offentliga gastronomi, och Madelene Lagerlöf är en av tio nominerade till utmärkelsen Årets måltidschef.
– Jag tror att framgången delvis beror på att vi arbetar utifrån en helhetssyn och är orädda för förändring, säger Lagerlöf.
Hur minns du skolmaten från din tid i grundskolan? Kanske är det ord som halvfabrikat, skalpotatis och en bullrig miljö som dyker upp i tankarna. Så behöver det emellertid inte vara, det är Örebro kommun ett levande bevis på. Restaurangguiden White Guide Junior som utser Årets skolmatskommun har nominerat Örebro i flera kategorier. Tullängsgymnasiet ligger bra till för att bli Årets hållbara offentliga gastronomi, Madelene Lagerlöf på Örebro kommun är nominerad till Årets måltidschef.
Madelene Lagerlöf har arbetat på Örebro kommun i tre år. I bagaget har hon en dubbelexamen som kostekonom och dietist. I hennes nuvarande tjänst som verksamhetschef för stöd och service ingår bland annat ansvar för gymnasierestaurangerna.
– Mitt uppdrag är att driva och utveckla verksamheten i rätt riktning. Tillsammans med mig ser kökschefer, kockar och biträden till att drygt 5 000 elever får en hållbar lunch varje dag.
Hon tror att en del av framgången beror på att det finns ett helhetsperspektiv i verksamheten.
– Vi har ett stort miljöfokus där arbetet med att minska matsvinnet ständigt pågår. Förra året KRAV-certifierade vi alla våra restauranger, dessutom MSC-certifierade vi gymnasierestaurangerna.
Madelene Lagerlöf tillägger stolt att andelen ekologiska inköp för skolorna nu är över 60 %. Helhetsperspektivet är också något som tilltalar juryn, i sin bedömning tittar de bland annat på måltidsmiljö, service, bemötande och engagemang. De besöker skolorna och står i samma matkö som eleverna och delar därmed hela upplevelsen av lunchen. Hon tror att skolmat generellt håller högre kvalitet idag än för tio år sedan.
– Absolut! Det går tydliga trender i matlagning och ett tag fanns det mycket hel- och halvfabrikat på menyerna i skolorna.
Intresset för mat och hälsa har ökat i samhället i stort och Lagerlöf tror att det även påverkar skolmaten.
– Jag tror att de flesta kommuner har ambitionen att laga mat från grunden av bra råvaror, men de ekonomiska förutsättningarna kan såklart variera från kommun till kommun.
Lagerlöf säger att det viktigaste i hennes och kollegornas arbete är att det finns en god kommunikation mellan politik och verksamhet. Att skolornas restaurangpersonal är engagerad och kunnig är en förutsättning för ett bra resultat.
– Det är en restaurang eleverna besöker, det ska alltid vara jämn kvalitet och bemötande i toppklass.
Årets skolmatskommun ingår i White Guide Junior som avgörs i Malmö den 13 september 2016.