När vi besöker Örebro katthem i januari har de haft öppet någon vecka. Vid vårt besök bor det 7 katter i lokalerna och totalt finns det ett 60-tal i hela verksamheten. Med det menas de många jourhem som katthemmet har knutit till sig.
I mars har Linda Skogsberg varit ordförande för katthemmet i ett år och hon säger sig trivas bra i rollen. Hon började som så många andra i jourhemsverksamheten och har med tiden blivit allt mer involverad i föreningens övriga verksamhet.
– Det här med katter började egentligen när jag var yngre och hade en katt som jag fick lämna hos mina föräldrar när jag flyttade utomlands, minns Linda.
Den katten fick så småningom avlivas och hon tänkte ”aldrig mer en katt”. Men så en dag 2013 blev hon uppringd av en kompis som hittat en övergiven kattunge i Vivallarondellen.
– Jag tänkte att jag kan väl ta den. Sedan ville jag ha en kompis till den så då skaffade jag Hjalle. De blev aldrig kompisar men däremot lite som en familj, berättar hon.
Linda har sedan dess innehaft de flesta roller inom katthemmet från – kontaktperson till jourhemsvärd och det är mer än en katt som passerat hennes famn. En katt hon haft hand om hittades i en tvättkorg. Hon berättar att den ”adopterades” av en annan katt som bodde hos henne. När det var dags att flytta till mer permanenta hem fick de flytta tillsammans. Hon har till och med varit med om födsel som jourhem.
– En av katterna, Huldra, födde två ungar hos mig, säger hon och ler.
I dagsläget är det 25 personer som arbetar på katthemmet. Dagarna är indelade i två pass där det finns viss flexibilitet med arbetstiderna.
– Det enda vi vill är att man ska kunna arbeta minst ett pass varannan vecka.
Förutom ideellt arbete på katthemmet fylls verksamheten med jourhem samt kontaktpersoner för dessa. Till jourhemmen kommer de katter som tas in och av en eller annan anledning behöver sitta i karantän först. Det kan handla om att de behöver vaccineras, kastreras eller bli helt friskförklarade. Skulle exempelvis en smitta bryta ut innanför katthemmets väggar kan det bli ödesdigert, inte minst vad gäller medicinska kostnader.
Länken mellan jourhemmen och katthemmet kallas för kontaktpersoner.
– Där behöver vi många fler. Kontaktpersonen har ansvar för katten i jourhemmet. Att den förbereds för inflytt på katthemmet eller för adoption. Kontaktpersonen ansvarar också för att katten får medicinsk behandling. De behöver inte köra den själv till veterinären, men de ansvarar för att någon gör det, berättar Linda.
Varje år passerar 3-400 katter genom katthemmets verksamhet. Många går dock via jourhemmen direkt ut i adoption. Linda tittar i katthemmets dokumentation och konstaterar att Örebro katthem förmedlat över 4 600 adoptioner under årens lopp. Hon berättar vidare att Örebro katthem lever helt på ideella krafter, man får inga bidrag från några offentliga medel.
När man bedriver en kattverksamhet i större skala krävs tillstånd som ges av Länsstyrelsen. Kraven är hårda – alla katter som tas in i verksamheten ska ha en egen journal och dessutom ska den eller de som driver verksamheten ha ordentlig kunskap om katter vilket bland annat inkluderar kunskap om katters beteende och behov, djurskyddslagstiftningen samt enklare sjukvård.
– Jag har fått lära mig mycket sedan jag började 2014. Man tror innan att man kan så mycket men det kan man inte, konstaterar Linda.
Rollen som ordförande är krävande. Det hon saknar mest är att vara kontaktperson men tiden räcker helt enkelt inte till. Nu har hon dessutom fått lägga en hel del energi på att få ordning på lokalerna. Det var den 8 augusti förra året som olyckan var framme.
– Personal kom hit på morgonen och upptäckte att det var vatten överallt. ”Mattorna flyter omkring” sa de när de ringde. Det var tydligen en toalett på våningen ovanför som börjat läcka, berättar Linda.
Det blev ett febrilt arbete med att hitta hem till alla katter, det behövde ske på en dag. Sedan satte man igång med att riva burar för att kunna komma åt och torka upp i lokalen. Tur i oturen var att föreningen nu fick chansen att renovera i större skala.
– Nu när vi blev tvungna att evakuera alla våra katter så tyckte vi att det var lika bra att passa på att renovera hela lokalen. Det kan man inte göra när vi har katter här.
Renoveringen har tagit tid och den har utförts av Lindas pappa och en pappa till en annan styrelsemedlem. Linda berättar att de slitit och jobbat många timmar efter ordinarie arbeten.
– Vi trodde att det här skulle vara enkelt men det visade sig att det inte var det, berättar hon som förklaring på varför renoveringen dragit ut på tiden och tillägger:
– Det har varit påfrestande under renoveringen men annars har det varit roligt att ordna och se till så att allt fungerar.
Den 23 februari är det stor invigning med öppet hus vilket för övrigt sammanfaller med att Örebro katthem firar 15 år. Det finns alltså flera anledningar att fira för både fyrfota pälsbollar och tvåbeningar och invigningen är förstås öppen för allmänheten.