Den nya antologin Saker jag hade velat veta när jag var 15, där redaktörerna Johanna Wester och Diana Olofsson samlat texter från några av Sveriges främsta kvinnliga textförfattare, sätter ribban för viktiga svenska verk, redan så här några månader in i 2017. Nollnitton ville höra mer om det spännande projektet.
Hur fick ni idén till boken?
– Det började på en middag med vänner för några år sedan där Diana pratade om en idé som hon haft länge: “tänk vad värdefullt det varit att om man kunde gå tillbaka till sig själv som femton och ge henne några råd på vägen”. Där började ett samtal som varar än idag. Det var både tårfyllda ögon och högljudda skratt. Johanna kunde inte släppa idén och med tiden såg vi till att göra verklighet av den i form av en bok, med kloka kvinnor vi själva beundrar.
Hur valde ni skribenter?
– Det viktigaste var att det fanns mångfald i gänget skribenter. Vi ville att de skulle ha olika bakgrunder, olika åldrar, olika utseenden, olika insikter och åsikter, bara för att påminna oss själva och andra om hur heterogen gruppen kvinnor är.
Varför behövs den här typen av bok?
– Den klassiska kvinnorollen är fortfarande så begränsad och ensidig! Det leder ju till att kvinnor fortfarande inte är så fria som vi skulle önska. Vi har också läst all den statistik från senaste åren som visar att unga tjejer fortfarande mår dåligt och lever med ångest och orimliga krav på sig själva. Vi ville visa att det inte bara finns ett sätt att vara kvinna på och att det finns mycket erfarenheter att ta stöd och inspiration av. Varför ska varje ny generation unga kvinnor behöva uppfinna hjulet på nytt varje gång, när man åtminstone delvis kanske kan dra nytta av insikter som andra redan gjort?
Vad hade ni velat säga till er själva som femtonåringar?
Johanna: Försök inte framställa dig själv som någon typ av ljuvligt väsen. Det är den snabbaste genvägen till ett dödstråkigt liv.
Diana: Fastna inte i samtal om vikt eller hur den rätta kroppen ska se ut. När killarna odlar sina intressen odlar du en fixering av att vara perfekt. Det är orättvist och du förtjänar att ägna dig åt det du tycker om.
Vad behöver göras?
– Vidga kvinnoidealet och ge unga kvinnor mer plats. Det här kan göras på hundra sätt, exempelvis i filmvärlden, litteraturen, politiken, reklamen, juridiken och framför allt, i det dagliga samtal vi människor för med varandra. Det är de diskussionerna vi vill öppna upp för.