Den kallades för ett av de roligaste och mest välkomna inslagen på den svenska skejtscenen men efter 2009 års upplaga tog det stopp. Vi snackar förstås om Millencolin Open, en välbesökt tävlings- och festhelg som få personer med något som helst skateboardintresse kunnat missa.
Efter den åttonde upplagan konstaterade man att tävlingen vuxit ur de dåvarande lokalerna i Brädcentralen. Något bra alternativ fanns inte så man tryckte på pausknappen och lät tävlingen gå i dvala. Planen var hela tiden att återvända men för det krävdes det att saker och ting förändrades.
Vi snabbspolar bandet fram till hösten 2015 och invigningen av Örebro Skatepark. Äntligen fanns ett alternativ för tävlingen att växa i och dessutom har Örebro sedan dess hunnit få ett välbehövligt tillskott i form av skejtbutiken Kiosk på Nygatan. De här sakerna skulle visa sig vara precis vad som behövdes för att återigen plocka fram Millencolin Open ur sin malpåse.
Erik Ohlsson, gitarrist i Millencolin, är den som hållit i trådarna från bandets sida tidigare och han förklarar varför tiden nu är mogen för Millencolin Open att återvända.
– Vi visste att vi skulle återkomma, men det behövdes någon förändring för att göra det. Tidigare var det enbart jag och Daniel Schön som arrangerade hela tävlingen med ekonomisk hjälp av Millencolins sponsorer och ett litet bidrag från Örebro kommun. Det var ett makalöst tidskrävande jobb varje år att få ihop allt. I år är det föreningen Örebro Skateboard och Kiosk som gör grovjobbet. Det är lite för mycket turnerande och andra bollar i luften nu under sommaren för mig, så det känns som att jag kommer att kunna njuta av tävlingen mer nu.
Att arrangera utomhus kräver förstås lite annan planering, och inte minst tur med vädret, men Erik menar att det ändå är att föredra framför Brädcentralen.
– Det var så packat och svettigt att det var ett under att vi fick se bra åkning. Väggarna och taket rann av fukt vilket gjorde betonggolvet halt som is. Många var här under de sista åren bara för att träffa hela skateboardsverige på festkvällarna, utan att knappt vistas på själva tävlingen för att det var så packat med folk. Då blir det ju lite fel, även om alla hade superkul.
Erik berättar vidare att tävlingen är ett sätt för bandet att ge något tillbaka till sporten som var en stor bidragande orsak till att de träffades och startade Millencolin. Och han är nöjd med vad de lyckades åstadkomma under de första åtta åren.
– Att vi fick hit norra Europas bästa åkare och skateboardföretag varje år är otroligt med tanke på att Brädcentralen var så liten. Men det visar att vi gjorde det hela rätt. Det var underground och ”do it yourself” som skateboard ska vara, trots att det var en tävling.
Kommer några ur bandet att finnas på plats?
– Jag finns givetvis på plats. De andra i bandet hoppas jag också kommer, men vi är väldigt utspridda nuförtiden. Mellan festivalsommaren och en Sydamerikaturné så det finns nog risk att de stannar hemma. Men vi får se.
Vad hoppas du på med årets upplaga?
– Först och främst hoppas jag vädret är med oss. Det var ju en aspekt vi inte behövde oroa oss för tidigare. Men vi löser det säkert i alla fall. Annars hoppas jag att hela skejtsverige dyker upp som tidigare och att stämningen blir lika bra som den varit alla tidigare år.
FAKTA: Det här är Millencolin Open 2017
Tävlingarna går av stapeln den 24-27 augusti på olika platser runt om i Örebro. Millencolin Open ingår i Betongcupen som är en serie tävlingar som startade i Värnamo den 20 maj, fortsatte i Perstorp den 17 juni och kommer till Stockholm den 18-20 augusti innan det hela avslutas med finaler under Millencolin Open.
Några av Skandinaviens och Europas främsta skateboardåkare kommer att göra upp om prestigefyllda titlar och en sammanlagd prissumma på 50 000 kronor.
Tävlingarna drar igång redan under torsdagen med tävlingsformerna Street Best Trick och Session som går av stapeln på utvalda platser i Örebro. Anmälningar till dessa sker på plats.
Huvudtävlingarna sker under fredagen och lördagen med grenarna Bowl och Street i klasserna tjej, junior och senior. Klassen +45 år kommer att tävla i Masters Bowl i tävlingsformen Jam.
Lördagen avslutas på Villa Strömpis med konserter och happenings. Headlinar gör No fun at all.
På söndagen förflyttas fokus till CV-området där det arrangeras Brunchskejt och Best Trick. Dessa tävlingar har ingen åldersgräns och anmälan sker på plats.