Midsommarfiranden

Text: Camilla Johansson I Foto: Wikimedia Commons
Posted 2018-06-09 in Leva & Bo, Mer Läsning

Sedan vintern väl släppte greppet om oss har det gått fort och vi kan nu se årets midsommarafton vid horisonten. Som vanligt finns det en rad platser runt om i regionen är man kan fira under organiserade former. Här presenterar vi några.

 

En av dessa är Karlslunds Herrgård, där firandet börjar redan klockan 10.00 för den som vill vara med och klä stången. Klockan 13.30 inleds det stora firandet med musik av Örebro Dragspelsklubb fram till själva resandet av stången klockan 14.00.

Efter en folkdansuppvisning av Kulturella Föreningen så är det öppet för var och en att under ledning av Hjördis Götze och Berit Seilitz svänga sina lurviga till tonerna av små grodor och musikanter från Skaraborg med mycket annat. Clownen Bulgo uppträder klockan 15.30 och under dagen finns det även fiskdamm, lotterier, försäljning av fika, korv och glass samt möjlighet att åka häst och vagn. Firandet hålls nedanför herrgårdens terrasser.

Även i Brunnsparken hålls midsommarfirande från klockan 13.00. Här finns möjlighet att binda sin egen blomsterkrans, prova på att skjuta med luftgevär eller åka något magkittlande på tivolit som finns på plats dagen till ära. Midsommarstången reses klockan 14.00 och under dagen blir det underhållning med bland annat folkdansuppvisning av Nerike Folkdansgille, internationella folkdanser, barnprogram med Inge & Någe, ponnyridning och musikunderhållning med Linda och Pekka Dahl. Inträde till Brunnsparkens firande kostar 40 kronor.

I Brevens Bruk går firandet tillbaka hundratals år i tiden, hur länge det pågått vet man inte riktigt, men man vet att det efter att ha varit nedlagt en period återupptogs 1813. Här inleds firandet 18.00 med två kanonskott som manar till samling i midsommartåget och en halvtimme senare ytterligare två som signalerar att det nu är dags att tåga till festplatsen. Det sker med fanbärare i täten, följt av de fyra pojkar som bär föremålen som ska pryda stången; tuppen, klotet, pilen och svenska flaggan. Efter följer 14 flickor som bär de sju blomsterkransarna.

När stången är rest pågår långdansen fram till 20.00 varefter festen fortsätter på Lustikulle till långt in på natten.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.