Lars Alm lämnar över stafettpinnen som vd för Lajac


Posted 2016-12-28 in Leva & Bo, Näringsliv

När vi träffade Lars Alm för en längre intervju våren 2015 var han inne på sitt fjortonde år som vd för Lajac. Sedan dess har han blivit ägare av en kyrka och dessutom tagit beslutet att lämna över stafettpinnen som vd för bolaget till tidigare försäljnings- och platschefen Almir Karahodzic. Vi kände att det var dags för en uppdatering och bokade därför in ett nytt möte med både Lars och Almir.

 

Örebroföretaget Lajacs fokus ligger på lagerföring och försäljning av produkter och system för industriell stofthantering, materialtransport, punktutsug och centraldammsugning. De är Sveriges ledande leverantör på området och har sedan starten 2001 vuxit organiskt i stadig takt, endast med hjälp av egna medel.

– I år kommer bolaget att landa på en omsättning runt 70 miljoner kronor, vilket kan jämföras med ungefär 60 miljoner förra året. Så det går fortsatt bra. Vi fortsätter att expandera, både i Sverige och utomlands, säger grundaren och tidigare vd:n Lars Alm.

Expansionen i Sverige utgörs till största del av att man har valt att rikta in sig på fler branscher. Tidigare var det främst trä- och till viss del också pappersindustrin som var slutförbrukare av deras produkter.

– Nu har vi även börjat jobba mot metall- och svetsindustrin, men det finns en mängd industrier som alstrar stoff, damm och partiklar i sin produktion. Eftersom vi har både kunnandet och produkterna som kan förbättra arbetsmiljön på de här arbetsplatserna ser det bra ut även framöver, säger Lars.

För att stärka sin position ytterligare har Lajac under året också startat ett andra bolag som tillverkar sugaggregat.

– Vi har sedan tidigare ett liknande bolag i Eskilstuna, men för att vara konkurrenskraftiga i Europa måste vi kunna erbjuda ett bra utbud av våra egna produkter, ett eget varumärke. Så vi startade det här bolaget tillsammans med en tillverkare i Göteborgstrakten som heter Powervac. Därigenom har vi fått tillgång till ett betydligt bredare och finare produktprogram. Sedan har vi vårt entreprenadföretag Teknik & Filtersystem här i huset. Lajac är ett rent grossistbolag, men många kunder efterfrågar totallösningar, hela system och anläggningar med montage och allt, och det kan Teknik & Filtersystem leverera, berättar Lars.

Blickar man ut mot Europa och Lajacs expansion där handlar den i nuläget om att starta fler dotterbolag. Förra året startade man ett bolag i Frankrike och i år har man startat dotterbolag i både Polen och England.

– Målsättning att starta minst ett nytt dotterbolag varje år. Nästa år siktar vi på Österrike. Den lokala närvaron är oerhört viktigt om man ska lyckas med affärer i andra länder. Det krävs både språklig och kulturell kunskap. Dessutom är det nödvändigt med fysiska möten. Många kunder vill diskutera tekniska lösningar och dimensioneringar innan de lägger en order, eller så kanske de behöver teknisk support i efterhand. Det är svårt att lösa sådana saker på distans, säger Lars.

Lajac är utan tvekan en stor och seriös spelare i branschen. En viktig del i framgången är deras höga säkerhet och kapacitet vad gäller leveranser. Tack vare ett stort lager som hela tiden växer, i kombination med ansvarstagande och flexibel personal, kan de leverera ett komplett system på 24 timmar.

– I och med att vi nu expanderar utomlands kommer det bli en utmaning för oss att lösa det även där. På sikt kommer vi antagligen behöva bygga ett lager någonstans i Europa, men först måste vi få igång en bra försäljning, säger Lars, som alltså lämnade vd-rollen i Lajac den 1 december för att istället lägga större fokus på andra saker.

– Beslutet har vuxit fram under en längre tid och jag är väldigt glad över den insikten. Dels vill jag inte fortsätta att stressa så mycket som jag gjort genom åren, dels vill jag inte vara så splittrad inför mina uppdrag som jag varit den senaste tiden. Jag tror att företaget mår bra av att ha en driven person som vd, som kan lägga fullt fokus på Lajac och få det att växa ytterligare, och därför har Almir tagit över som vd. Jag kommer fortfarande sitta kvar som vd i moderbolaget Lafa, dessutom kommer jag vara kvar som ordförande i Lajacs styrelse och finnas med som stöd och bollplank när det behövs, berättar Lars.

Almir Karahodzic har arbetat tätt ihop med Lars sedan 2006. De senaste åren har han varit försäljnings- och platschef på Lajac samt vd för entreprenadföretaget Teknik & Filtersystem.

– Det ska bli fantastiskt kul att ta det här vidare till nästa nivå. Vi har skapat en ny marknadsplan som löper över tre år, där steg ett är att etablera egna bolag och steg två att förmedla egna produkter. Dessa två tillsammans ska stärka vårt varumärke. Vi kommer även att arbeta mer strukturerat, digitalisera all vår marknadsföring och se till att synas mer både på hemmaplan och i Europa. Det är ingen förvaltning jag går in i här. Målet är att fördubbla omsättningen i bolaget på fem år, samtidigt som vi är fortsätt kostnadseffektiva och växer med egna medel, säger Almir.

Som ett led i arbetet har man också gjort en del omorganiseringar och förutom en ny vd har man anställt en ny inköps- och logistikchef.

– Vi har en väldigt bra organisation där alla drar åt samma håll, samtidigt som vår ekonomi är god. I kombination med Almirs driv och struktur har vi alla möjligheter att lyckas, konstaterar Lars, som nu kan lägga större fokus på arbetet med att rusta upp Trefaldighetskyrkan på Södra Strandgatan i Örebro.

Han köpte byggnaden i januari 2016 och har sedan dess lagt mycket tid på att, mycket varsamt, renovera lokalerna för att de ska behålla sitt ursprungliga utseende.

– Det var lite av en tillfällighet, men jag fick reda på att kyrkan kanske skulle säljas och träffade församlingen och pastorn. Vi hade bra samtal kring det och jag kände starkt både för församlingen och den vackra byggnaden, säger Lars.

Församlingen ville hitta en köpare som brydde sig om byggnaden och Lars fick alltså förtroendet.

– Det är jag stolt över. Det har varit mycket arbete med att renovera den och vi är inte riktigt färdiga än, men förhoppningen är att vi, med Gunnar Thuringers hjälp, ska kunna dra igång någon slags kultur- och eventverksamhet där i början av nästa år. Kulturskolan har redan hyrt in sig i den nedre salen, så nu anpassar vi den efter deras behov, säger han.

Förutom kulturgärningen med Trefaldighetskyrkan har Lars genom åren också byggt upp ett nostalgimuseum. Det är en unik samling amerikanska bilar som till stor del utgörs av Chryslerkoncernens toppmodeller från 1957, men även en del andra prylar som har med 50-talet att göra.

– Det är något som är svårt att hålla sig ifrån. I somras hade vi öppet för allmänheten ett par kvällar, vilket var väldigt uppskattat. Det var kul att träffa så mycket trevliga och bilintresserade människor. Det börjar dock bli lite trångt nu så jag funderar på att bygga till en övervåning i vinter. Då frigörs en del välbehövligt utrymme på golvet, samtidigt som det möjliggör fler sittplatser. Men det är ett arbetet som aldrig riktigt stannar upp utan fortsätter att utvecklas hela tiden. Kanske blir det en utställningshall till i framtiden, det vet man aldrig, avslutar Lars Alm.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.