Karlslunds herrgård och kulturreservat


Posted 2013-05-07 in Leva & Bo

Karlslunds herrgård är ett omtyckt utflyktsmål för både örebroare och mer långväga besökare. Här kan man inte bara ta en välbehövlig fika en varm sommardag, detta är även platsen för konferenser, fester och middagar.

 

Karlslund då. Herrgården uppfördes 1801 av löjtnant Christian Günther, vars far ryttmästare Gustaf Ernst Günther köpte egendomen 1759, med Johan Gustaf Forsgren som arkitekt. Men Karlslund anlades redan på 1500-talet av Hertig Karl, senare Karl IX, och bestod då av tre kungsladugårdar som försåg Örebro Slott med livsmedel och ved. Av dessa tre fanns den första enligt räkenskaperna redan så tidigt som 1525.

1629 överlåts de tre kungsladugårdarna till Örebros borgerskap, något som naturligtvis inte skedde gratis, och därför inte var helt populärt. 1655 återtogs dock en av ladugårdarna av drottning Kristina.

Ägare genom seklerna har bland annat varit Magnus Gabriel de la Gardie, Anders Warg, far till vår så kända Cajsa, familjen Günther, greve Carl Henrik Anckarsvärd som var den som 1819 lät arkitekten Carl Christoffer Gjörwell d.y. ge herrgården den empirestil den har idag. 1874 såldes herrgården till den skånska familjen Dieden, som ägde Karlslunds herrgård fram till 1966. Det var tack vare Diedens intresse
för teknik och samarbete med uppfinnaren Jonas Wenström som Karlslunds Herrgård blev den första gård i Sverige som hade elektriskt ljus då en ensam glödlampa fick lysa i förmaket på herrgården 1886. 1897 anlades Sveriges första privata kraftstation här, och Karlslund blev därmed Sveriges mest elektrifierade gård. Under familjen Dieden, och då primärt sonen Theodor Wright Dieden som tog över gården 1920, blev Karlslund ett av de mest rationella lantbruken i Närke. Här fanns också det första privata flygfältet.

Karlslund nu. Sedan 20 år tillbaka drivs Karlslunds herrgård av Ulf och Birgitta Jander, och egendomen står i stor utsträckning till besökarnas förfogande. Här finns möjlighet att förlägga sin konferens, sitt bröllop eller annan stor fest till en genuint vacker och avkopplande miljö. För konferensen finns två fullt utrustade konferensrum med plats för 30 respektive 40 personer i skolsittning. För grupparbeten ges tillgång till herrgårdens samtliga små salonger vilka alla är inredda i tidig 1800-talsstil och därmed ger en aning om herrgårdens historia. Om så önskas ges förslag på konferensens utformning. Även utan konferensärende är Karlslund mer än värt ett besök. Dock är det inte bara de stora mötena Karlslunds herrgård är tillgängligt för, det går också att boka för sex-sju personer. Här finns vackra omgivningar att ströva runt i med en rad besöksvärda byggnader, som till exempel Anckarströms magasin, vilket ligger alldeles intill ridskolan, och innehåller en utställning om gårdsliv, brännvin, flyghistoria och godsägarfruars liv.

Sedan 2010 är Karlslund kulturreservat, och här finns många fina strövområden, som till exempel Barnens Trädgård med planterad labyrint eller den engelska parken. Besök gärna Tekniska Kvarnen med sina utställningar, statarmuseet eller någon av de butiker som finns inom gångavstånd från herrgården i de gamla byggnaderna. Sommartid går det  att ta sig en avkopplande fikapaus på herrgårdens terrass med utsikt över den vackra trädgården. Konferens eller kort utflykt, Karlslunds herrgård och dess omgivningar är värda ett besök.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.