Ingen fryser på Örebro katthem


Posted 2016-12-24 in Leva & Bo

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”69″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_slideshow” gallery_width=”320″ gallery_height=”240″ cycle_effect=”fade” cycle_interval=”5″ show_thumbnail_link=”1″ thumbnail_link_text=”[Show picture list]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″] 

Katter är något av det populäraste som finns på sociala medier. Berättelser om katter som efter ett tufft liv eller av andra anledningar hittar ett nytt, kärleksfullt, hem är något som får våra hjärtan att svälla lite extra.

 

Men det finns katter på nära håll som också behöver hitta det där kärleksfulla hemmet och sin för alltid-människa. Har de tur så får de hjälp av Örebro katthem att göra det. När vi gör ett besök den tredje advent finns det 11 katter när dagen börjar som tålmodigt väntar på att någon ska välja just dem – men när hemmet öppnat för dagen kommer ytterligare två individer in som på grund av allergi i familjen behöver hitta ett nytt hem.

Katterna som finns här besitter olika nivåer av sällskaplighet beroende på deras bakgrund. En som verkligen vill hitta ett nytt hem – och som om och om igen bryter in för att påpeka det – är damen Chipper som hunnit bli 13 år och nu deltar ivrigt i konversationen.

– Det finns helt tama katter här som kommer från familjer som blivit tvungna att lämna ifrån sig dem. Det kan vara en mängd anledningar, allergier, att boendeförhållandena förändras eller att man blir sjuk. Det senaste året har vi även haft katter från både Nora- och Kumlakolonierna, berättar Gudrun Carver som sedan ett och ett halvt år tillbaka är en av volontärerna på Örebro Katthem.

De två kolonierna har varit större grupper av förvildade katter i olika utsträckning som man fått åka och fånga med fällor för att sedan ta till katthemmet och ge den omvårdnad de behövt.

– När det uppstår kolonier så beror det ofta på att någon, inte sällan en äldre människa, velat väl och tagit hand om kringstrykande katter som behövt det. Men man har inte råd att kastrera eller sterilisera, det föds ungar, och plötsligt är det fler katter än man har möjlighet att ta hand om. Även om intentionerna från början var helt rätt så blir det i slutänden fel, berättar Gudrun Carver.

De skygga, eller blyga som man säger på Örebro Katthem, katterna får också en ny framtid.

– De som adopterar en blyg katt måste vara medvetna om att det tar längre tid att få den sällskaplig, och att det kanske aldrig blir den typen av katt som kommer och klättrar upp till en, eller som man kan bära runt på, men som kan vara en trevlig vän och familjemedlem ändå, säger Gudrun Carver.

En av de som satsat på en av dessa blyga katter är Amanda Pettersson, som själv också arbetar på Katthemmet sedan två och ett halvt år tillbaka.

– Esteline, som hon heter, har blivit bättre. Hon kommer och lägger sig i sängen nu och vill att man gosar med henne, berättar Amanda Pettersson.

Gudrun Carver fyller i:

– Esteline var en av de svåraste katterna som jag sett, hon låg uppe på ett skåp och gjorde utfall mot de som närmade sig, berättar hon.

Precis som det kan vara oerhört givande att ge en blyg katt ett hem och vinna deras förtroende så är de äldre katterna, som Chipper, oerhört tacksamma och lärorika familjemedlemmar. Utan kattungars bus – även om det sista som brukar lämna en katt är viljan att leka lite grann – men med en värdighet och en lugn klokhet. Just denna söndag är det öppet hus och Katthemmet får ett besök av en familj som söker efter just en äldre katt till mormor.

– Hon har alltid haft katt, så långt tillbaka som jag kan minnas. Men hennes senaste dog förra hösten och hon saknar den. Nu har vi tänkt att hitta någon som hon kan få i julklapp. Vi vill gärna ha en äldre katt eftersom mormor är äldre, men det spelar inte någon större roll om det är en hona eller hane, berättar Emil Andersson.

De katter som hittar hem först är kattungarna, som dock inte finns på Katthemmet. Totalt 150 katter är också utplacerade i jourhem där de väntar på att någon ska adoptera dem.

– Men de äldre katterna hittar också oftast egna hem, och då är det ofta äldre människor som adopterar dem. Man vet att en katt kan leva längre än man själv kommer att göra om man skaffar en kattunge, och då väljer man istället att ge ett hem till en äldre katt, säger Gudrun Carver.

Även om alla katter i grunden har samma behov av mat, kärlek och värme så kommer de också med egna behov och önskemål. Chipper har problem med tänderna och behöver lite speciell mat och omvårdnad av dessa. Katterna Jessika och Jan har ett väldigt konkret önskemål och det är att de ska fortsätta bo tillsammans. De hamnade först i jourhem och sedan på Katthemmet efter att deras människa blivit sjuk, hamnat på lasarett och sedan fått flytta till ett äldreboende.

Att ta hand om katterna på Katthemmet medan de är där innebär en hel del arbete. Lokalen ska städas, lådor ska göras rent, katter ska matas och inte minst ska de helt enkelt ha sällskap.

– Vi söker alltid efter folk som vill bli volontärer, både till dagspass och kvällspass, inte minst för att katterna inte ska vara ensamma. Interagerande med människor är oerhört viktigt för processen till att få ett eget hem och sedan är det helt enkelt väldigt mycket arbete här, säger Gudrun Carver som började som volontär efter att hon gått i pension.

– Jag har själv haft många katter genom åren, och när jag blev pensionär så kände jag att jag ville hålla på med ideellt arbete. Det är oerhört värdefullt att känna att man gör något för någon annan utan att själv ha någon vinning av det, det spelar egentligen ingen roll om man väljer att arbeta med människor eller djur. Om det finns något typ av vinning eller egoism i det hela så är det känslan av att känna att man gör något meningsfullt, menar hon.

 

För Amandas del började engagemanget på Katthemmet medan hon gick på gymnasiet.

– Jag gick Djurvårdarprogrammet på Kvinnersta och praktiserade ibland på Katthemmet. Jag är uppvuxen med både katter och hästar, och medan jag var här och praktiserade så blev jag väldigt intresserad av katters beteende, berättar Amanda Pettersson.

I dagsläget turas 21 volontärer om att arbeta på Örebro Katthem och 25 kontaktpersoner hjälper till med jourhemsverksamheten. Under 2016 har man tagit emot 205 katter, varav de flesta var hemlösa när de kom till Katthemmet, men också några som behövde ett nytt hem. Man har i dagsläget ingen överblick av hur många som adopterats ut under året men under 2015 fann 322 katter nya familjer med hjälp av Örebro Katthem.

Är man intresserad av att adoptera en katt, ställa upp som volontär eller jourhem, eller på annat sätt stödja Örebro Katthem så finns information på Katthemmets webbsida, orebrokatthem.com.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.