Att vara liten och ha ett fysiskt problem man är ganska ensam om, det kan vara svårt att förstå hur det är. Varje år föds det i Sverige ett 60-tal barn i Sverige med dysmeli, en skada som innebär att man föds med armar och ben som inte utvecklats som vanligt.
Ibland, i runt 15 procent av fallen, handlar det bara om lättare skador på fingrar eller tår, men i övriga fall är det skador på fötter, ben eller armar, och en protes kan behöva provas ut redan i 3-årsåldern.
Det nationella kunskapscentret för dysmeliskador finns på USÖ, och i vetskap om att detta med en protes kan både vara svårt att förstå och uttrycka känslor kring för mindre barn, har nu Helena Ekmark, arbetsterapeut på barn- och ungdomskliniken vid USÖ skrivit boken om Kim, en liten hen som besöker sjukhuset för att prova ut en ny armprotes. Med bilder gjorda av illustratören Mimmi Tollerup och två texter av Helena Ekmark på varje sida får små barn hjälp att förstå vad som händer.
– När barn får information som de kan förstå underlättar det för dem att uttrycka sina åsikter. Med hjälp av boken får de stöd i att uttrycka sig med egna ord och kan förklara för sin omgivning vad de är med om när de ska få en ny protes, säger Helena Ekmark.