Fotboll är en upplevelse för Calle Pauly

Text: Pelle Blohm Foto: Dan Lindberg
Posted 2018-06-15 in Leva & Bo, Nöje

Den första ÖSK-match som Calle Pauly såg live på Eyravallen var 1973. Thomas Nordahl skallade ihop med en motståndare och fick bäras ut på bår. Hans pappa hade fått biljetter av Nordahl men var själv helt ointresserad av fotboll. Calle däremot, han blev helt fascinerad och efter den upplevelsen gick det inte att slita honom bort från fotbollen.

 

Då var han 6 år. Nu är Calle 51 år och ny ordförande för ÖSK Fotboll.

– För mig har det alltid varit mer upplevelsen runt fotbollen som varit det viktiga. Visst hade jag Thomas Nordahl som min första idol, jag kommer ihåg Tore Lennartsson som alltid ramlade och fixade straff, ÖSK:s lag födda 1966 som vann SM och sedan Hasse Holmqvist när han kom från Italien. Och åren 1988 och 1989 då laget gick upp i allsvenskan igen efter en tio år lång vistelse i gamla division 1. Men i grunden är det mer upplevelsen i stort som fångat mig.

 

 

Hur började det här med ÖSK?

– Det började faktiskt via ishockeyn. Ulf Geijhammar och Pontus Gustafsson hade behov av Mercuri Urval för ett antal år sedan. Vi åkte dit och pratade, kom överens om att vi skulle hjälpa dem. När jag gick därifrån och passerade fotbollens Behrn arena så tänkte jag att ska jag jobba med ishockey? Jag är ju en fotbollskille. Ishockey är kul men fotboll är viktigt. Så jag ringde Simon Åström i ÖSK och bad om en lunch och vi möttes och pratade. Han hade fått ett visionsarbete av styrelsen, det som ofta ifrågasätts. Som säger att vi ska spela inför fullsatta läktare, kontinuerligt vara med och spela om europaspel och omsätta hundra miljoner kronor. Jag frågade om jag kunde hjälpa till på något sätt. Då hittade vi ett sätt att kunna gå framåt tillsammans. Hjälpa den ledningsgrupp som då fanns under Simons vingar att konkretisera visionen. Hur de konkretiserade strategin bröt ner den till mål och gick till action med det.

 

När fick du frågan om att bli ny ordförande?

– Strax före jul. Ganska rakt upp och ner. Man hade frågat mig tidigare vad jag hade sett för bild av ÖSK framåt. Så jag målade upp vad jag såg. Men jag var inte beredd på frågan. Det menar jag verkligen. Det hade jag inte tänkt ens i min vildaste fantasi. Så jag behövde fundera.

 

Den där bilden du målade upp, den är jag nyfiken på.

– Det är flera olika saker som måste hänga ihop för att man ska bli konkurrenskraftig. Jag tror att man måste vara tydlig i kommunikationen och förväntan. Omsätter man femtio miljoner då når man femtio miljoner i den allsvenska tabellen. Sen kan femtio miljoner plötsligt vinna allsvenskan men du gör det inte i 3 år i rad. Men det står kontinuerligt i visionen. Det innebär någonstans från plats 4 och uppåt, vi ska vara 2:a eller 4:a och vinna ibland. De enda som orkat det är Malmö FF och AIK på den senaste tiden och de omsätter drygt tvåhundra miljoner. Det är en viss skillnad.

 

Så ÖSK måste upp på tvåhundra miljoner i omsättning då?

– Nej det säger jag inte. Det jag säger är att det måste hänga ihop på något sätt. Då kan man inte, tror jag, enbart titta på en grundsten. Som att ”vi ska ha en attraktiv sport” eller ”näringslivet måste putta in mer pengar” eller ”kommunen tar för mycket betalt på Behrn arena. Utan hur får vi alla dessa delar att lira tillsammans? Mot samma mål och framåt. Det var den bilden jag målade upp.

 

Hur gör man då så att alla ser det här?

– Det är mycket en lobbyverksamhet. Att lobba är en del men man måste också ställa frågan: Vill man det här? Är det viktigt för örebroarna att ÖSK är ett topplag? Är det viktigt för näringslivet att man finns med i ÖSK? Om man säger att det är viktigt. Då får man fråga intressenterna: Vad vill ni ha? Vad skulle få er att putta in ännu mer pengar? Vad skulle få er att engagera er mer? Samtidigt med det måste man också jobba med att få publiken att vilja komma till Behrn arena. Det finns ett stort ÖSK-engagemang men många ser matcherna på TV och det gagnar inte ÖSK. Det är komplext som sjutton det här. Det gäller att hitta någonting åt alla. Den slutsatsen har många dragit redan men nu gäller det att det händer någonting.

 

Avslutningsvis. Det här att ÖSK aldrig vunnit något. Hur förändrar man det?

– Det handlar om att gå tillbaka till en fråga. Ledarskap. Du ska skapa resultat. Det är ledarskapet som skapar resultatet. Ledarskap, fokus och hårt arbete från alla som vill att ÖSK ska lyckas vinna allsvenskan.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.