Erik Niva: ”Jag unnar verkligen Örebro ett guld”


Posted 2017-02-10 in Kultur, Leva & Bo

Fotbollsjournalisten och författaren Erik Niva har länge varit obestridd konung över allting fotboll. Med rötterna i det lilla samhället Malmberget i Norrland har Erik sedan barnsben närt ett nästan sjukligt intresse för fotboll, och idag är han förmodligen en av de mest kunniga i världen inom sporten. I februari ges Erik Nivas bok Känner ni vibbarna? ut på storpocket.

 

Jag kanske är ute och cyklar, men varför skrivs det så förvånansvärt få böcker likt Känner ni vibbarna?, tror du? Att fotbollen speglar samtiden känns lika självklart som att bollen är rund.

– Det är väl framförallt för att det är en ganska tidskrävande och kostsam journalistik att bedriva. Boken är hopsamlad under lång tid och från många platser vilket gör det till en dyr bok att producera. Att just den här var möjlig att göra var för att det är texter som används flera gånger, i tidningssammanhang och i boken. Det är väl den krassa förklaringen, att det inte är så vanligt av den här typen av böcker för att man inte alltid har förmånen att ha någon som betalar för det.

 

Vem är din största förebild rent skrivtekniskt?

– Det finns en britt som heter Simon Cooper som var den första jag kom i kontakt med som gjorde den här tydliga kopplingen mellan fotboll och samhälle. Den infallsvinkeln har lett mig genom yrkeslivet. Hela det synsättet och perspektivet var så ögonöppnande och viktigt för mig. Han är väldigt central i min utveckling och mitt arbete.

 

Kommer allsvensk fotboll någonsin att börja närma sig europeisk nivå?

– Nej, det tror jag inte. Det som kommer hända är att det blir en ännu tydligare skiktning överlag, där ett halvdussin stora europeiska ligor spelar i en klass för sig. Bland de andra har Sverige definitivt en chans att hävda sig mot till exempel de ungerska, rumänska och österrikiska ligorna. Men de tyska, spanska och franska ligorna har tyvärr seglat iväg för längesedan.

 

Eftersom sajten som den här intervjun publiceras på finns i Örebro känner jag mig nödgad att höra din åsikt om Örebro SK som klubb. När jag intervjuade Olof Lundh pratade vi om hur märkligt det är att Örebro SK aldrig tagit guld. Varför tror du det är så?

– Det är liksom den sista staden som återstår. Alla någorlunda motsvarande städer som Borås, Norrköping och till och med Helsingborg har tagit guld. Man väntar på att Örebro ska få in den fullträffen. Det finns väl fortfarande sår från 1994 kan jag tänka mig, man kommer väl inte närmare ett guld än så. För svensk fotboll finns det en dörrstängningsfaktor att ta hänsyn till; den har länge blivit kvar i en oförutsägbarhet som jag ser som en styrka. De mindre städerna kan fortfarande sticka upp. Men inom en tioårsperiod kommer de större städerna dra ifrån; jag unnar verkligen Örebro ett guld, men ska det hända måste det ske inom tio år annars är det nog tyvärr för sent.

 

Utöver din kunskap om fotboll och skicklighet som journalist är din dialekt en av de saker man starkt förknippar med dig–men du är också en av få norrlänningar i tv-rutan. Är det för lite diversifiering i tv?

– Jag har inget direkt begrepp om den geografiska spridningen, men däremot är jag medveten om att det finns en idealbild där människor förväntas utveckla någon form av konstig rikssvenska när man syns i tv. Jag kan inte fatta varför det är så viktigt att prata någon form av utslätad svenska, jag tycker det är sundare att medialandskapet består av skånska, förortssvenska och norrländska.

 

Du har skrivit ett antal böcker nu – har du något drömprojekt för framtiden?

– Ärligt talat har jag inte det utan är för tillfället småbarnsförälder som försöker få vardagen att gå ihop. Jag spänner inte bågen för att ta mig an stora projekt, utan nu handlar det om att hålla sig flytande i några år till.

 

Slutligen, tar sig Sverige till VM?

– Nej, det tror jag inte. Möjligheten är ändå runt 30%, men jag måste ändå säga nej. Chansen är däremot större än vad den var för bara ett halvår sedan. Det kommer spelare underifrån och det sätter sig ett spelsätt som det faktiskt går att tro på. Saker och ting är på väg åt rätt håll och känslan är att det finns hopp om samtiden, vilket jag som sagt inte tyckte för ett halvår sedan.

 

Erik Niva är mångårig medarbetare på Sportbladet, expertkommentator i Viasat och författare till ett flertal kritikerrosade böcker. Hans senaste, hyllade bok Känner ni vibbarna? ges ut på storpocket i februari.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.