Musik, sport och mode, det är vad David Fataki kallar de tre bladen som omger själva kärnan i hans liv, nektarn som han säger. Med den som utgångspunkt har han upptäckt att vill man så kan man.
När man pratar med örebroaren David Fataki så får jag den ganska ovanliga känslan att ingenting är omöjligt – väldigt långt från den attityd vi alla tillskrivits av övriga landet. Ni vet, ”det går allri’”. David har nämligen bevisat motsatsen på en rad områden; musik, mode och inte minst tiden som fotbollsspelare och som sportchef hos ÖSK Futsal.
– I grund och botten är jag musiker och jag växte i stort sett upp med gospelkören African Spirit Choir där min pappa Louis Fataki arbetar som körledare. Du vet, när Nelson Mandela släpptes ur fängelset så var Sverige det första land utanför Afrika som han besökte, och då uppträdde kören för honom i Stockholm. Jag har faktiskt ett foto på mig och Mandela, berättar David Fataki, marknadschef på Boulebar bland mycket annat.
Den musik han skapar har också kommit att hämta mycket ur den gospel han vuxit upp med. Han skriver och producerar en slags gospel-soul för artister i både Kongo, Angola, Belgien och Frankrike.
– Jag har rötter från Frankrike, Belgien & Kongo-Kinshasa. Just Afrika hämtar jag mycket inspiration från, trots att jag faktiskt aldrig varit där. I den digitaliserade världen vi lever i så håller man kontakt ändå och jag har vänner över hela världen, säger David Fataki och berättar att han bland annat skriver musik tillsammans med en vän i Kanada.
Att växa upp med musik gjorde att han under en period i tonåren inte alls var intresserad av att hålla på med det. 16 år gammal hade han bestämt sig för att han skulle studera flygteknik, och flyttade ensam till Västerås för att studera.
– Det där att så ung bo själv, betala räkningar och så, var nyttigt men jag kom tillbaka till musiken då. Jag satt hemma och spelade gitarr, skrev musik och skickade ut den till vänner runt om i världen, berättar han men konstaterar att det han lärde sig på flygteknikutbildningen går att applicera på nästan allt han gör.
Vid sidan av musiken och sporten så är modet ett stort intresse och David Fataki kallar sig glatt för fashionista, något som lett till en blogg och en nära kontakt med klädkedjan MQ.
– Mitt modeintresse kommer från min morbror, som var den som införde ”fashion-swag” i Kongo, och jag plockar upp inspiration från både Kongo och Paris. En del människor tror att det automatiskt måste vara dyrt att vara intresserad av mode, men så är det inte. Vet man bara var man ska söka så kan man få ett plagg som ser ut att kosta flera tusen för kanske 300. Jag har haft modebloggen sedan jag var 16-17 år och har alltid haft min egen stil. Jag vill gärna ha det som är lite annorlunda och klär mig helst i kostymer som är annorlunda, berättar David Fataki.
Just en kostym var det som startade samarbetet med MQ; David lade upp en bild av sig själv i en av deras kostymer på Instagram och taggade dem. Bara någon timme senare kom en förfrågan från MQ om de fick sprida bilden, något som gick alldeles utmärkt. Nu är David Fataki ambassadör för företaget och sponsras med kläder från dem.
– Det är roligt Jag tycker mycket om deras kläder och jag är väldigt lojal mot dem, konstaterar han.
Han har också tagit till sig nödvändigheten av ”dress to impress”, att göra ett intryck både genom sin person och sättet att klä sig.
– När jag var yngre så sa min pappa åt mig att ”du är svart, du kommer att få arbeta dubbelt så hårt för att uppnå det du vill uppnå”, och så är det ju många gånger. Min familj betyder oerhört mycket och min pappa har alltid sporrat mig för att komma vidare. Min mamma och syskon också, konstaterar David Fataki.
Hans utåtriktade sätt, nyfikenhet och vilja att åstadkomma något har också bidragit till ett brett kontaktnät som öppnat dörrar för honom.
– Inte minst Magnus Pojen har varit en mentor för mig stöttat mig att komma in i olika sammanhang, konstaterar David Fataki.
I mars nästa år blir David Fataki själv pappa för första gången, något som naturligtvis fått honom att tänka ännu mer på betydelsen av familjen och han ska uppfostra sina barn till att tro på sig själva, precis som hans pappa gjort med honom.
– Jag ska uppfostra mina barn till att inte ha några komplex, konstaterar han.