Hösten 2021 bjuder på massvis med bra litteratur i olika genrer. Totally Örebros Rebecca Unnerud har plockat russinen ur kakan och listar böckerna som det kommer att snackas om i höst.
Vackra värld, var är du
Sally Rooney
Albert Bonniers förlag
Finns ute nu
”Vackra värld, var är du” är en roman om vänskap, kärlek och sex och om känslan av att befinna sig i det sista upplysta rummet innan apokalypsens mörker” enligt förlaget. Författaren bakom ”Normala människor”, som hyllades i både bok- och tvserie-format, är tillbaka. Jag förväntar mig en bok likt nämnda bok, svår att lägga ifrån sig och som berättar om känslomässiga dilemman med trasiga karaktärer.
Var är Sigges hemma
Stina Wirsén/Rädda Barnen
Bonnier Carlsen
Finns ute nu
Flerfaldigt prisbelönta Stina Wirsén har gjort ett bilderbokssamarbete med Rädda Barnen om ett angeläget ämne. Boken handlar om Sigge som har en mamma som inte kan ta hand om honom och en dag ska han få flytta till ett familjehem. Litteratur kan ge drabbade barn tröst, en känsla av att inte vara ensamma i sin situation men också väcka förståelse bland de som lever under trygga familjeförhållanden. Det här är en viktig bok för både stora och små. Jag tänker läsa den för mina barn, både de hemma och i mitt arbete som förskollärare.
Korthuset: En domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen
Jonas Eriksson, Anders Cedhamre
Forum
Släpps 13 oktober
Jonas Eriksson var under arton år en av Fifas toppdomare på de mest prestigefyllda fotbollsarenorna i världen. Nu berättar han öppet om den ensamma vägen till toppen, varför han slutade och vad som händer bakom kulisserna på den internationella toppfotbollen. En toppfotboll som präglas av korruption, svågerpolitik och egoistiska världsstjärnor. Han skildrar de enorma krav som ställs på elitskiktet av domare där man vid en dålig match direkt är allas hatobjekt, ensam ansvarig för allt. Jonas Eriksson levererade varje dag i EM-studion och det ska bli häftigt att få ta del av fotbollen ur hans perspektiv. En bok som jag tror att både fotbollsnördar och måttligt fotbollsintresserade kan få glädja av.
>> För dig som är på jakt efter fler boktips, se till att besöka 1MiljonBoktips.se redan idag! <<
Mänskligheten kommer att förundras: Hilma af Klint. En biografi
Julia Voss
Albert Bonniers förlag
Släpps 1 november
Hilma af Klint skapade mer än tusen målningar, skisser och akvareller och har revolutionerat måleriet med sina abstrakta verk. Återupptäckten av den svenska konstnärens verk är den största konsthistoriska händelsen under senare år. Utifrån ett gediget forskningsarbete berättar nu Julia Voss historien om af Klints liv och det ska bli spännande att få läsa en bok om en av våra största konstnärer.
Fråga aldrig om Marianne
Carolina Neurath
Albert Bonniers förlag
Släpps 4 november
Ingrid flyttar från Småland till Paris där hon träffar sina drömmars man. Tre decennier senare återvänder Ingrid till Sverige efter sju år i franskt fängelse. Genom dagböcker, farfaderns anteckningar och återberättade episoder försöker Carolina Neurath bena ut Ingrids öde och återberätta sin släkts mörka hemlighet. I boken får vi följa scener från det förflutna där Ingrid var någon som barnen i släkten inte fick lämnas ensamma med, varvat med den vuxna Carolina som söker en förklaring till vad som egentligen hände under Ingrids tid i Frankrike. Handlingen känns oerhört fascinerande och det ska bli intressant att läsa om Neuraths dolda släkthistoria.
Svartsjukemannen och andra berättelser
Jo Nesbø
Albert Bonniers förlag
Släpps 4 november
En grekisk polisutredare har med dyrköpta erfarenheter från sitt eget liv blivit expert på svartsjuka. När en tysk turist anmäls försvunnen på ön Kalymnos är det han som blir tillkallad. Jo Nesbøe skildrar förbjudna känslor som svartsjuka, begär och utanförskap i sin nya deckare. Nesbø ligger sannerligen inte på latsidan. Han levererar högkvalitativa, täta deckare med polisman Harry Hole gång på gång.
Djävulens advokat
Katarina Wennstam
Albert Bonniers förlag
Släpps 8 november
Nora Ljungberg är försvunnen och spåren pekar mot ett gammalt fall där mördaren aldrig dömdes för mord utan bara för brott mot griftefriden. Det spektakulära fallet leder kriminalkommissarie Charlotta Lugn och journalisten Jane Wester tillbaka i tiden. ”I Djävulens advokat”, den elfte delen i Katarina Wennstams Justitia-serie, är det lagen själv som är anklagad. Wennstams deckare är alltid bladvändare samtidigt som de är samhällskritiska och fyllda med ett feministiskt patos och en feministisk blick.
Isabella
Rebecka Edgren Aldén, Isabella Löwengrip
Bazar
Släpps 10 november
Isabella Löwengrip har redan släppt flertal böcker tidigare men det här ska vara hennes ärligaste hittills. Genom tidningsrubriker och hennes egen blogg fick vi följa med när hon förlorade bolag och pengar och hamnade på psykakuten. Boken ska vara en ärlig och naken berättelse om hur det egentligen var under de framgångsrika åren och vem den riktiga Isabella är bortom personan. Löwengrip har gjort sig ett namn (och tjänat pengar) på att förhala sanningen, hoppas att boken blir en ändring på det.
Tim: Biografin om Avicii
Måns Mosesson
Albert Bonniers förlag
Släpps 16 november
En musikalisk visionär som genom sin känsla för melodier definierade epoken då svensk och europeisk housemusik tog över världen. Men Tim Bergling var också en introvert och skör ung man som blev vuxen i ett omänskligt uppskruvat tempo. Efter ett antal akuta sjukhusvistelser slutade han turnera sommaren 2016 innan han knappt två år senare tar sitt liv. ”Tim – biografin om Avicii” är skriven av den prisbelönte journalisten Måns Mosesson som genom intervjuer med Tims familj, vänner och musikerkollegor kommit stjärnproducenten in på livet. Mina tankar går ofta till Tim och frågor som ”Vad hade hänt om vi inte hade haft ett samhälle med giftiga maskulina normer som går ut på att inte prata och våga visa känslor. Hade Tim levt då?”.
Där jag kommer ifrån
Dragomir ”Gago” Mrsic, Theodor Lundgren
Forum
Släpps 1 december
Skådespelaren Dragomir ”Gago” Mrsics skriver i sin självbiografi om fattigdom, kriminalitet. Om att leva med rädslan som följeslagare men också om att bryta destruktiva mönster när det är som mörkast. Som liten lämnar Dragomir Jugoslavien tillsammans med sin familj för att söka ett bättre liv i Stockholmsförorten Fittja men dras in i kriminalitet. Ett omtalat bankrån blir vändpunkten för honom och han halkar in på skådespeleriet via ”Snabba Cash”-filmerna. Det känns som att det mesta av Mrsics liv redan är välkänt men hoppas på en riktigt naken och rannsakande skildring av hans brokiga liv.