Sommaren närmar sig med stormsteg och blickarna riktas allt oftare mot pockethyllorna i bokaffärer och livsmedelsbutiker. Som alltid finns en uppsjö av de behändiga böckerna, och det överväldigande utbudet kan göra en fullkomligt lamslagen. För att underlätta planeringen av semestern i hängmattan och på stranden har vi samlat sommarens allra bästa pocketböcker här.
Min fantastiska väninna
Elena Ferrante
Norstedts
Översättare: Johanna Hedenberg
Finns det någonting mer spännande än en bästsäljande författare som ingen vet vem det är? Pseudonymen Elena Ferrante har skapat litterära svallvågor ända sedan Min fantastiska väninna (L’amica geniale) gavs ut 2011. 2016 kom den äntligen på svenska, och ges nu ut på pocket. I den första av fyra delar får vi stifta bekantskap med Elena Greco och Lila Cerrullo, vänner sedan barnsben och nu i pensionsålder. Det är början på en storslagen romansvit och Ferrante omnämns ofta som en av Italiens viktigaste författare.
Tripprapporter
Tone Schunnesson
Norstedts
Antagligen en av 2016 års mest omtalade böcker. Tripprapporter av Tone Schunnesson hyllades som stor litteratur av en enad kritikerkår, där stölder, knark, masturbation och andra mörka minnen fick stå i centrum i hennes utlämnande debutroman. Här får vi ta del av en missbrukande huvudperson på plats i Bangkok, som på väg ner i mörkret minns tillbaka på en djupt deprimerande barndom och ungdom. Kanske inte den mest upplyftande sommarläsning, men oj så viktig.
Välkommen till Amerika
Linda Boström Knausgård
Modernista
Med sin Augustprisnominerade roman om en dysfunktionell familj i en mörk Klas Östergrensk våning bevisade Linda Boström Knausgård att det inte bara är hennes make som kan skriva naket, ärligt och drabbande. Skillnaden är bara att medan Karl Ove skriver om det vardagliga skriver Linda om det som kan benämnas icke-vardagligt, en familjesituation olik någon annan som både skrämmer och berör.
Glöm mig
Alex Schulman
Bookmark
Alex Schulman lämnade få kritikerögon torra när romanen om hans mamma Lisette Schulman gavs ut i höstas. För Nollnitton berättade Alex Schulman då att ”Glöm mig var syrefattig. (…) det var knappt så att jag fick luft när jag skrev den”. För även om boken talats lättvindigt om i Schulman och Sigge Eklunds podcast, berättar Glöm mig en rå historia om smärtan med leva med en alkoholiserad mamma. Känslostormarna vet inga gränser och det ska till mycket innan man lägger ifrån sig en bok som Glöm mig. Alex Schulmans hittills största bedrift som författare.
De oroliga
Linn Ullman
Bonnier Pocket
Att vara dotter till en av världens mest kända regissörer var bevisligen inte lätt. Linn Ullman och hennes föräldrar Ingmar Bergman och skådespelaren Liv Ullman är huvudpersoner i boken De oroliga – trots att ingen av dem nämns vid namn vid ett enda tillfälle. Någon gång torde vi tröttna på uppväxtskildringar, men gång på gång får vi bevisat att det inte handlar om vad man skriver om, utan hur man skriver om det. Självklart har just den här uppväxten varit en smula annorlunda men i grunden finns sorg, saknad, kärlek och ömheten där precis som vi alla upplever.
En droppe midnatt
Jason Timbuktu Diakité
Månpocket
Jason Diakité kanske är mest känd som rapparen och låtskrivaren Timbuktu, men det har visat sig att han har en i stort sett lika god förmåga att skriva sin släkthistoria i bokform som att skriva låtar. Från tiden då slaveri var en del av den amerikanska vardagen, till det hårda livet i Harlem och hela vägen till Sverige och uppväxten i Malmö berättar Diakité sin släkts historia på ett tämligen drabbande vis. Kanske sommarens bästa läsning och nu även den mest bekväma.
American Gods
Neil Gaiman
Månpocket
Fantasy-mästaren Neil Gaimans numer kultförklarade roman har precis förvandlats till tv-serie, men det är i bokform som historien om Shadow och Mr.Wednesday kommer till sin rätt. Gamla och nya gudar vandrar bland de dödliga på jorden i nutidens USA, och Gaiman har ett otroligt sätt att få allting att verka helt rimligt. Att det sedan är skrivet på ett spännande och uppslukande sätt gör inte boken sämre. Nu på svenska genom Månpocket.
Catalyst
James Luceno
Random House USA
Engelska
Det kan tyckas rörigt att det flyter runt en uppsjö av böcker som behandlar karaktärer och historier ur det älskade Star Wars-universumet utanför filmerna. Många litterära verk är godkända av George Lucas själv, medan vissa har en mindre officiell position. Oavsett finns det många väl värda din tid, och vill du veta lite mer om karaktärerna i den senaste filmen Rogue One är Catalyst definitivt något för dig. Den berättar om tiden innan händelserna i den hyllade Rogue One, som är den första filmen som utspelar sig utanför den ursprungliga Star Wars-tidslinjen.
Flickorna
Emma Cline
Natur & Kultur
Boken som Girls-skaparen Lena Dunham sagt ”will break your heart and blow your mind” borde antagligen läsas av alla. Det är sommaren 1969, årtiondet av revolution går mot sitt slut och en ung tjej på väg in i vuxenlivet dras in i en våldsam händelse som kommer forma resten av hennes liv. Kanske lite väl klyschig synopsis, men allting som har med sextiotalet att göra får på något sätt ett fripass igenom vilket filter ens litterära öga än må ha. Garanterad mysläsning med drömsk aura.
Svart kvinna
Fanna Ndow Norrby
Natur & Kultur
Det är 2017 och många har fortfarande inte fattat grejen. De har uppenbarligen inte läst Svart kvinna. För har man inte förstått att det fortfarande pågår rasistiskt förtryck i Sverige kan man inte ha läst Fanna Ndow Norrbys fantastiska skildring av hur det är att vara svart kvinna i dagens Sverige. Det startade som ett Instagramkonto, @SvartKvinna, men har nu blivit ett kulturellt fenomen vars betydelse inte går att tillräckligt understryka.