I sommar kan hon bland annat ses som programledare för Allsång på Skansen. I höst kommer Sanna Nielsen till Conventum kongress med sin show ”Mitt Sanna jag”. Totally Örebro fick en stund med henne för att höra om allt som är på gång.
Allt började i Edenryd 1984. Det var där och då Sanna Nielsen föddes.
– Jag är uppväxt i en liten by i nordöstra Skåne utanför Sölvesborg. Alla kände alla. På gott och ont, säger Sanna Nielsen när vi samtalar om det kommande besöket i Örebro på Conventum kongress.
–Alla visste liksom vad alla gjorde, eller inte gjorde.
Musik blev det tidigt i Sannas liv. Genombrottet som sångerska kom redan som 11-åring då hon deltog i tv-programmet Café Norrköping med låten ”Till en fågel” skriven av Bert Månson.
– Jag var väldigt blyg när jag var liten. Vågade knappt räcka upp handen i skolan när läraren frågade någonting, så sång och musik blev ett uttryck där jag vågade vara mig själv. Det här var ingenting som togs emot positivt i skolan. Jag fick ofta hör att jag inte skulle tro att jag var något.
Musiken kom som sagt in tidigt i Sannas liv. Allt började med talangjakter, till den övriga familjens stora förvåning.
– Jag var sju år första gången jag deltog på en talangjakt. Eftersom jag var så blyg, så förstod min familj ingenting. Men sjunga gjorde jag nästan innan jag började prata. Sången har alltid funnits där och min ambition har alltid varit att bli sångerska. Något annat har liksom aldrig funnits.
1995 började hon uppträda med Mats Elmes – ett dansband från Trelleborg – som startades redan 1955 av Mats Elmelid. I mitten av 90-talet var Mats Elmes ett av de dansband som fick absolut flest spelningar av svenska dansband. Under 1996 gjordes exempelvis hela 165 spelningar runt om i Sverige. Och det vara via medverkan i det här bandet som Sanna fick kontakt med programledaren Ragnar Dahlberg i Café Norrköping.
Året efter, 1996, blev Sanna den yngsta någonsin att bli etta på Svensktoppen. Samma år släpptes även hennes debutplatta – Silvertoner. Av recensenter blev hon jämförd med en ung Carola eller Sissel Kyrkjebö. Efter det har det liksom varit raka spåret för Sanna. Elva plattor, julturnéer med bland annat Christer Sjögren, Roger Pontare och Kalle Moraeus och deltagande i Melodifestivalen. Första gången var 2001.
Sju gånger har det blivit totalt. 2014 vann hon Melodifestivalen med ”Undo” och i Eurovision song contest slutade Sanna trea efter bidragen från Österrike, som vann med Conchita Wurst och Rise like a Phoenix, och Nederländerna. Vinsten i den svenska delen av tävlingen innebar även att hon fick vara förband till Pearl Jam på Friends Arena sommaren 2014.
– Det var otroligt coolt att få chansen att spela förband.
Året efter, 2015, ledde hon Melodifestivalen som programledare tillsammans med ståuppkomikern Robin Paulsson.
Vad finns då kvar att göra på bucketlisten?
– Jag skulle vilja göra fler uppdrag som programledare, det är väl där jag känner att jag har mycket mer att ge. Sedan finns massor att göra musikaliskt – att testa olika genrer exempelvis. Jag skulle vilja sjunga mer rock. Det här är något som skivbolagen inte riktigt gillar, de ser helst att man håller sig till en och samma genre. Det vill inte jag. Det är inte sådan jag är och jag kan slå lite bakut. Vi får se var det landar.
Och Melodifestivalen?
– Nej, det får vara bra med deltagande där. Fast jag vet inte. Med rätt låt. Kanske. Jag har ju deltagit där så många gånger, så det ska till något väldigt speciellt om jag ska ställa upp igen. Men man ska aldrig säga aldrig. Dock måste jag säga att jag är sjukt glad, tacksam och stolt över att ha fått deltagit sju gånger och medverkan där har verkligen öppnat många dörrar för mig.
I år blir det även fjärde säsongen som Sanna är programledare för Allsång på Skansen.
– Det är jättekul! Jag älskar verkligen Allsång på Skansen och fortsätter gärna så länge de vill ha mig som programledare. Det blir bara roligare och roligare för varje år. I år har jag sagt att jag vill bli överraskad och att jag inte i förväg ska veta exakt vilka artister som ska delta. Jag hoppas programmet och min roll som programledare blir lite roligare och spontanare, för tittarna, på det sättet.
Du spelar piano. Finns det fler instrument du behärskar?
–Jag kan kompa mig själv hyfsat på piano. Jag är ingen virtuos. Jag kan lite gitarr, men inget som jag vill uppträda med. Det finns alltid saker man skulle vilja lära sig behärska bättre. Trummor, kanske, nej, jag vet inte… haha.
Vad får vi då höra på Conventum kongress den 18 oktober?
– Det blir låtar från hela min karriär, men även sådant som jag själv gillar att sjunga. Det blir låtar av artister och band som Michael Jackson, Gladys Knight, Celine Dion, Diana Ross, Fleetwood Mac och…
Fleetwood Mac? Bluesrock?
–Nej, inte Peter Green-eran utan mer Lindsey Buckingham. Det blir 80-talsvarianten av Fleetwood Mac, från deras mer poppiga era och låtar.
Aha, så inte låtar som ”The Green Manalishi”?
–Nej, nej. Det vore kanske kul att testa någon gång, men inte nu. Sedan väver jag ihop låtarna med berättelsen om min karriär och med historier från mitt liv.
”Mitt Sanna jag” hade premiär på Hamburger Börs i januari i år. Nu tas denna show på turné och den 14 september är det premiär på Kristianstad Arena. Allt är paketerat, designat och presenterat i en show deluxe av några av Sveriges absolut främsta showmakare. Manus är skrivet av Camilla Läckberg, text av Calle Norlén. Kostym av Lars Wallin och Ida Lanto. Och för regin står Vera Prada.
Turnén avslutas på Lilla Cirkus i Stockholm den 3 november.
Vad händer sedan?
– Vi får se. Jag har lite idéer som bland annat involverar tv, men inget som är klart och spikat än.
Din relation till Örebro?
– En jättefin stad med Slottet och allt. Jag har varit flera gånger i Örebro, bland annat i samband med julshowerna. Jag skulle vilja se mer av er fantastiska stad. Vi får se vad jag hinner med.