VI BORDE VARA LYCKLIGA
Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg
(Forum förlag)
Med Ångestpodden bryter Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg tabun och skapar mer öppenhet kring psykisk ohälsa vilket de också gör med debutboken. Med lika delar allvar och djup som lättsamhet och humor går de igenom ämnen som de tror leder till oro, ångest och stress som självkänsla, bekräftelsebehov, svartsjuka, sociala medier och ideal.
Författarna vänder sig främst till sin egen generation och ”fenomenet” att många 90-talister och andra unga verkar ha svårt att känna riktig lycka. En förklaring är att vi i vårt individualistiska samhälle har en modern syn på lycka som kan vara inspirerande men som om också kan få förödande konsekvenser. Om du misslyckas i din jakt på lycka och det som definieras som ett perfekt och lyckligt liv kan det resultera i skam och skuldkänslor.
Det är välskrivet och aldrig ointressant men den är samtidigt ingen typisk bladvändare. Missförstå mig rätt, det handlar inte om brist på engagemang i innehållet utan snarare att alla viktiga och stora betraktelser gör den till den perfekta boken för nattduksbordet. Att läsa några sidor och ta en paus för att sedan fortsätta eller gå tillbaka, det är så jag tycker att ”Vi borde vara lyckliga” passar allra bäst.
”Låt oss bli den sista generationen som skäms över ångest och psykisk ohälsa”, jag hoppas och tror på en förändring!
Här kan du läsa en intervju med författarna.