Mer än bara ett kulturhus

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2018-04-01 in Kultur

Huset med adressen Järnvägsgatan 8 i Örebro byggdes 1928. Det är här som du idag hittar Scenit Kulturhuset – ett hus fyllt med allehanda evenemang, konserter och andra arrangemang. För äldre örebroare är huset mera känt som Folkets Hus.

 

Det var länge sedan huset vid Järnvägsgatan fungerade som ett Folkets Hus i dess rätta mening. Den verksamheten upphörde faktiskt redan 1965. Idag är det Scenit som driver allt under namnet Kulturhuset. Verksamhetsledare är Henrik Andersson.

– Vi skulle kunna fylla huset med mycket mer aktivitet än vad vi har idag. Det finns plats för fler arrangemang – särskilt i A-Salen som är en smått fantastisk konsertlokal, säger Henrik.

Arkitekten som ritade huset var Joel Lundeqvist och han står även bakom byggnader som gamla Örebro tingshus på Olaigatan och biografen Röda Kvarn i Örebro.

 

Innanför de massiva ekdörrarna med ingång från Järnvägsgatan tornar en magnifik entréhall upp sig med två stora trappor på var sida av rummet. Trapporna leder bland annat upp till det man kallar A-salen i huset. På samma våningsplan har Scenit sina kontorslokaler och en våning upp finns husets café.

– Vi har även ett nära samarbete med Café Deed med ingång från Järnvägsgatan, påpekar Henrik.

Hela huset andas trygghet och lugn. Det liksom infinner sig ett annat tempo bara genom att befinna sig i trapphuset. Henrik och samordnare Thomas Ahlgren guidar genom huset och in i det som kallas A-salen. Väggarna är prydda med målningar liksom taket. En scen, modellen större, finns i rummet och lokalen omgärdas av en balkongsektion en trappa upp.

Det är här, på Scenit Kulturhuset, som länets ungdomar har en plattform för att kunna genomföra alla typer av arrangemang genom något som heter Ung Peng. Arrangemangen kan handla om alla typer av kulturevenemang. För att kunna söka pengar gäller följande:

– De som söker måste vara mellan 13 och 25 år och du kan få upp till 6 000 kronor till det projekt du söker till för att exempelvis täcka kostnader så som gager, teknikhyra, personal, vaktkostnad, marknadsföring med mera. Scenit handleder dig från början till slut – från en första budgetskiss till reflektion- och utvärderingsfasen efter att ditt arrangemang är genomfört.

 

Syftet och målsättningen med bidraget från Ung Peng är dels att möjliggöra för ungdomar att våga prova på att arrangera, exempelvis en musikkonsert, en utställning, en teater eller varför inte ett datorlan. Samtidigt är målet också att genom Ung Peng öka antalet drogfria, spännande och attraktiva arrangemang riktade till just ungdomar. Ung Peng är ett stort samarbete mellan Region Örebro län och alla länets kommuner, och Scenit har både varit med i framtagandet av arrangemangsstödet och finns löpande med som experter inom området ”ungdomsarrangemang”.

– Här på Scenit och kulturhuset är vi erfarna arrangörer, och med tusentals genomförda arrangemang i bakfickan har vi koll på allt det som du behöver veta – och vi delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter.

När du som ung arrangör söker Ung Peng blir du även tilldelad en kommunal handläggare, och om du söker i Örebro stad är det stor chans att det är just blir någon på Scenit som du får träffa och berätta om dina arrangemangsplaner för.

Guidningen av huset har tagit oss upp till översta våningen. Här finns en väl tilltagen lokal med namnet Kafeterian och jag nämner att vid konserten med Dan Reed Network serverades det alkohol.

– Ja, vid vissa arrangemang så gör vi det. Det här är ingen nykterhetsorganisation och vi har ett alkoholtillstånd som vi använder ibland där vi tycker att det passar. Givetvis inte där det förekommer minderåriga som exempelvis vid datorlan. Då säljer vi helt andra drycker och givetvis finns det alkoholfria alternativ.

Förutom Kafeterian och A-salen, som rymmer 700 personer, finns även salar och lokaler som B-salen med plats för 250 personer. Konferenslokalen Thorssonrummet hittar vi på entréplan med plats för 40 personer och på samma våningsplan som A-salen finns även utställningslokalen foajén/galleriet.

Scenit är i grund och botten studieförbundens paraplyorganisation i Örebro län. Scenits medlemsorganisationer består av de verksamma studieförbunden i länet; ABF, Bilda, Sensus, Medborgarskolan, Studiefrämjandet, Studieförbundet Vuxenskolan och så Örebro kommun, vilket gör föreningen till något unikt i landet. Liknande samarbetsorganisationer som ägs och drivs av studieförbunden gemensamt finns helt enkelt inte i andra städer.

Idag har Scenit sex stycken hel-/deltidsanställda som jobbar med Kulturhuset, opinionsbildning inom länets kulturfrågor, arrangemang i länet och mycket annat. Scenit driver också större återkommande arrangemang som Kulturnatten och Cityfesten, samt jobbar aktivt med demokratifrågor i olika former.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.