Kärlek eller medicin?


Posted 2015-11-08 in Kultur

I Effekten testar två personer antidepressiv medicin i ett medicinskt experiment. Attraktion uppstår – men är den på riktigt eller bara en bieffekt av medicinen? Det är dags för Örebropremiär av Effekten på Nya China.

 

Effekten gjorde stor succé när den sattes upp på National Theatre i London. Denna uppsättning, som är ett samarbete mellan Örebro länsteater och Riksteatern utforskar frågor om kärlek, depression, neurologi och medicinens gränser. För vad händer om våra känslor manipuleras av kemiska substanser? Är de då mindre verkliga, mindre ett uttryck för vilka vi är? Och om kärlek i sig är en drog, kan vi då verkligen lita på våra känslor?

– Det som gör Effekten så aktuell just nu är att den gestaltar nya frågor som medicin- och teknikutvecklingen drivit fram. Och den gör det på ett berörande och underhållande sätt, pjäsen är samtidigt tankeväckande och en riktig lovestory, säger pjäsens regissör Andreas Kundler.

I Effekten deltar Frida och Peter i ett medicinskt forskningsexperiment för en anti-depressiv medicin. Under hela studien isoleras de från omvärlden. Vardagen i kliniken består av strikta regler: måltider vid bestämda tider, inga telefonsamtal, rökförbud och absolut inget sex. Varje steg de tar övervakas noggrant av doktor Isabelle och hennes kollega P-O.

Plötsligt väcks känslor och attraktion mellan Frida och Peter och studien äventyras. Paret bryter mot i stort sett varje regel, men är de verkligen kära i varandra eller är det bara en bieffekt av medicinen? Och vilka konsekvenser får det för experimentet?

Effekten är skriven av den engelska dramatikern Lucy Prebble (f.1981), vars verk – bland annat hyllade Enron – har spelats i över 90 länder. Pjäsen har Örebropremiär 14 november och spelas tisdag-lördag till och med 12 december.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.