Ingen konst med Flack och Kühler


Posted 2014-10-03 in Kultur

Parkteatern i Örebro är starkt förknippad med en person – Hjalmar Berglund. Därför väljer Peter Flack och Marie Kühler att sätta upp Stephen Sachs pjäs Ingen konst på Scandic Grand.

 

Hotellfoajén på Scandic Grand är nästan öde. På väggen intill trappan mot övervåningen hänger en utställning med utsökta svartvita rockfoton från Austin i Texas. Ett postbud har just lämnat ett brunt paket på receptionsdisken och en stor affisch i entrén berättar vad som kommer att hända på hotellet den 17 oktober. Det är då Bakersfield Mist har premiär, teaterpjäsen som i översättningen har fått den svenska titeln Ingen konst.

– Vi har valt att lämna Parkteatern för den här uppsättningen. Den här pjäsen har ju ingenting att göra med Hjalmar, även om det är en komedi, berättar Peter Falck.

Bakersfield Mist har under sommaren spelats i London med Kathleen Turner och Ian McDiarmid i rollerna. Recensionerna har varit övervägande positiva. Peter, Marie Kühler och Monica Forsberg besökte Duchess Theatre på Catherine Street i närheten av Covent Garden när den amerikanske manusförfattaren Stephen Sachs var där på besök i somras, och hade då med sig en översättning av pjäsen till svenska. För översättningen svarar alltså Peter, Marie och Monica. Monica som ju bland annat har lång erfarenhet av översättningar åt Disney.

– Stephen frågade exempelvis över varför vi döpt om pjäsen till Ingen konst och vi gjorde vårt bästa för att förklara dubbeltydligheten i översättningen, förklarar Marie Kühler.

Handlingen i Ingen konst utspelar sig kring Maud (Marie Kühler) som har spontanköpt ett konstverk på loppis för en struntsumma. Maud tycker att det är något märkligt över tavlan som hon inte riktigt vet vad hon ska göra med. Ska den bli måltavla för prickskytte eller är det så att den kan vara en äkta Jackson Pollock, som en av hennes väninnor påstår? Hon kontaktar i varje fall Museum of Modern Art i New York och de skickar konsthistorikern Lionel (Peter Flack) som anländer till den trailerpark där Maud bor i en limousine.

– Han är en riktig streber och vet först inte vad han ska tro om konstverket. Är det en äkta Jackson Pollock kan den vara värd minst 50 miljoner dollar och när Maud hör vad den möjligtvis är värd vill hon verkligen att den ska vara äkta. Hela pjäsen utspelar sig alltså inne i Mauds trailer och på scenen finns enbart två skådespelare. Handlingen utspelar sig i Kalifornien.

– Vi hade först en idé om att förlägga handlingen till Sverige, men det finns inget som liknar trailerparks i vårt land, så det föll. Sedan ville vi att den kulturkrock som sker när Mauds och Lionels världar möts ska vara tydlig.

Tio föreställningar är planerade av Ingen konst och det är Salong Elvy på Scandic Grand som kommer att förvandlas till teaterlokal med 180 sittplatser. Premiären är satt till 17 oktober. En teatermeny kommer att finnas i anslutning till teaterpjäsen och menyn är komponerad av kocklandslagets och Scandic Grands kock Joel Englund. Här väljer man om man vill äta före eller efter föreställningen eller om man vill äta förrätt och varmrätt före pjäsen och låta maten sjunka en stund för att efter föreställningen inmundiga efterrätten.

– Det här är ett medvetet steg bort från Hjalmar och Parkteatern. Och det är även min sista chans att göra något annat än Hjalmar, som det blir jubileumsrevy med nästa år. Då fyller nämligen Hjalmar 39 år, men han tycker inte att det är så knussligt så han firar 40 år istället och det passar ju bra med tanke på att Örebro firar 750 år, säger Peter.

Det blir troligtvis den sista stora revyn med Hjalmar på Parkteatern.

 

Kan det bli fler pjäser av Stephen Sachs om det blir succé med Ingen konst?

– Varför inte? Sachs har ju skrivit ett gäng pjäser och sedan har vi en del äldre material som vi skulle kunna använda. Bland annat en pjäs som vi aldrig satte upp, som journalisten Johan Hedberg översatt.

 

Det är ingen som har kontaktat dig för andra roller? Tänk att få göra skurk i en Beckfilm eller liknande?

– Nej, något sådant erbjudande har jag aldrig fått. Hmm … göra en riktigt vidrig seriemördare. Det vore verkligen ett steg långt långt bort från Hjalmar.

 

Fakta Jackson Pollock

Född 29 januari 1912 i Cody, Wyoming USA, och död 11 augusti 1956 (bilolycka) i Springs, Suffolk County USA. Jackson Pollock var centralfiguren i det man brukar kalla abstrakt expressionism. Hans måleri satte konstvärlden helt på ända och hans verk kan enklast beskrivas som lager på lager där färgen stänks på duken. Oftast la han duken som skulle användas på golvet i ateljén innan han gick lös på den med färgstänk, dropp och att kasta färgen mot den. Han främsta verk tillkom mellan åren 1947 till 1951 och det mest kända är Höstrytm som finns på Metropolitan Museum of Art. I november förra året såldes hans verk Number 16 för över 32 miljoner dollar.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.