100 kvinnor och en berättelse. Så skulle man lite förenklat kunna förklara boken Gud i blodet.
Vi befinner oss på Runnagården i utkanten av Örebro. Vi skriver tisdagen den 17 december 2013 och det är release av boken Gud i blodet. Det kanske inte är något direkt ovanligt med en releasefest för en ny bok. Det ovanliga är platsen – Runnagården. Runnagården är nämligen ett LVM-hem för missbruk och boken är ett resultat av ett nytt sätt att bearbeta drogberoende.
Initiativtagaren till projektet är musikterapeut Lars Ulfvensjö och under ett års tid har ett hundratal klienter arbetat med det här skriv- och berättarprojektet. Det har handlar om gruppträffar, individuella samtal, intervjuer, historier ur livet nedskrivna på pappersark, på kartongbitar … historier som visade vägen. Allt gestaltades genom en kollektiv karaktär, Nina Ka-Ching, där Lars fungerade som spindeln i nätet när det gällde att sammanställa texterna. En av de kvinnor som varit med i projektet är Charlotte Tuffvander.
– Trodde inte jag kunde leva utan droger. I tolv år höll jag på. Nu har jag varit drogfri i fyra månader och jag kommer att fortsätta att skriva, säger Charlotte.
Gud i blodet är utgiven som print-on-demand på förlaget Vulkan och Lars Ulfvensjö har också haft hjälp av författaren Hans Gunnarsson (bilden), som har skrivit åtta böcker och även arbetar med att skriva filmmanus. Ondskan och Arn-filmerna är några av de filmer han har bidragit med manus till.
– Det som slog mig var att det var sådant tryck i prosan. Det här är riktigt bra skrivet, säger Hans som i själva projektet bidragit med språkligt stöd och hjälp för hur man skriver, säger Hans.
Det här är första gången ett sådant här projekt har genomförts i Sverige och boken finns både i pappersform och som e-bok.
– Jag hoppas detta väcker genklang i missbruksvården. Det här är ett helt nytt sätt som man får personer med drogberoende att växa, avslutar Lars Ulfvensjö.