Deras succépodd ”Ångestpodden” ledde till SVT-programmet ”Ångestbilen” och nu är det dags för bokdebuten. Vi ställer sex frågor till Sofie Hallberg och Ida Höckerstrand om den korta men intensiva resa som har lett dem hit.
Har planen om bok funnits sedan Ångestpoddens begynnelse eller när började de tankarna komma?
– Nej, när vi startade Ångestpodden hade vi faktiskt ingen aning om att det såhär fyra år senare skulle vara vårt heltidsjobb. Ångestpodden startades mest som en rolig grej, och för att vi själva saknade den när vi startade den. Boktankarna kom väl egentligen inte förrän för runt två år sedan, när många runt omkring oss började fråga ”när kommer boken?”. Då hade vi ingen aning om vad för bok vi ville skriva men det såddes ju absolut ett litet frö första gången vi fick frågan, haha.
Även om jag är äldre än er (född -85) kan jag verkligen relatera till den där hetsen om att man kan bli vad som helst, göra vad som helst vilket inte minst sociala medier förstärker. Tror ni att människan var lyckligare förr, och isåfall, är det för att man nöjde sig med mindre?
– Det sägs ju att dom nordiska länderna aldrig har varit så lyckliga som idag, samtidigt så ökar den psykiska ohälsan så det blir ju lite paradoxalt. Men vi tror definitivt att den stressen och känslan av ”det inre kaoset” har kommit med tiden. Alla dessa valmöjligheter gör ju oss så rädda att ”välja fel”, vilket vi tror många gånger gör oss väldigt olyckliga. Vi har svårt att njuta och vara i stunden och i nuet och strävar hela tiden högre.
Ångest är ju ett brett ord och i boken täcker ni psykisk ohälsa och ångest men framförallt vardaglig ångest. Hur ser er egen vardagliga ångest ut och hur hanterar ni den för att klara av just vardagen?
– Vi försöker såklart leva som vi lär. Vi pratar om den, försöker sätta ord på den i den mån det går, och påminner hela tiden oss själva att det inte är en bestående känsla utan något som kommer gå över.
Vad vill ni att läsarna ska känna när de läser er bok?
– Igenkänning. Inspiration till att våga se sina egna ”svagheter” och lära sig hantera dom, för att kanske tom vända dom till styrkor. Att känna sig trygg med att prata med sina vänner, familj eller folk runt omkring en i allmänhet om saker som man själv eller dom mår dåligt över. Vi måste ju hjälpas åt!
Vad är nästa plan med Ångestpodden?
– Oj, just nu vill vi bara njuta av denna bokresan och fortsätta jobba med att hålla Ångestpodden i liv. Det är det bästa vi vet! Vi har såklart drömmar om att göra mer TV, föreläsa mera och lite annat som vi inte vågar säga högt ännu, haha! Men allt det där får vänta tills vi njutit klart av den resan vi är i just precis nu.
Slutligen, ni hjälper många att hantera sin ångest via podden, vilka poddar lyssnar ni själva på för att bli glada och/eller stärkta?
– Åh, det är lite olika i perioder. Alex & Sigge, Filip & Fredrik, P3 Dokumentär och Sinnessjukt är några.