Sedan Lindhska bokhandeln på Drottninggatan i Örebro började sälja brädspel har intresset formligen exploderat. En källarlokal under butiken har öppnats upp för en spelklubb som idag har 150-200 medlemmar och som mest har man haft ett femtiotal personer i lokalen vid ett och samma tillfälle.
Fenomenet är inget nytt, den äldre generationen minns säkert butiken Traditions källare i Kompassen och på senare år källaren under butiken Batalj. Men intresset som finns idag för brädspel har aldrig varit större enligt mannen bakom spelklubben, David Geisler.
– Vi har ökat enormt sedan vi började med detta och jag ser fortfarande att vi är i en tillväxtfas så det finns potential för ännu mer, säger David.
Det är mitt på dagen och tomt när vi träffas i ett rum i den källare där spelklubben håller till. För 250 kronor per år, eller 20 kronor per besök, kan man komma ned och träffa likasinnade och spela brädspel, kortspel eller figurspel. Intresset är enormt och folk kommer från andra delar av Sverige.
– Jag kom in i företaget i april 2014 för att hjälpa till med lite olika saker. Under sommaren började jag och mamma prata om vad jag skulle vilja göra. Jag var först tveksam till att jobba så nära familjen men villkoret blev att jag skulle få göra min grej.
David som har ett stort intresse för brädspel startade med en hylla i butiken som han köpte in spel till. Ganska snabbt började det plocka på och han märkte att folk började prata om det. David utökade med fantasy- och science fiction-litteratur och även det gick bra. Efter det ökade han på sortimentet och idag är brädspel en av de största produktkategorierna.
En annan utveckling kom när man började ta in serier. En tjej med förflutet på en seriebutik i Stockholm hörde av sig och när David träffade henne var det som om bitarna föll på plats.
– Hon har gjort ett fantastiskt jobb och idag är serier större än skönlitteratur. Det är helt enormt, säger han.
Spelklubben i källaren driver David som en privat klubb och det finns flera fördelar med det.
– Anledningen är att jag vill kunna styra det. Jag tolererar inga kränkningar här nere och det är viktigt att visa respekt för varandra. Alla ska få plats och det ska vara tryggt för alla att komma hit, betonar han.
Det mest populära spelet är kortspelet Magic the Gathering som släpptes i sin första version 1993. Idag är det populärare än någonsin med runt 13 miljoner köpare varje gång det släpps ett nytt kortset.
En av de saker David vill utveckla är att locka till sig fler tjejer, något som han ser flera fördelar med.
– Jag tror att tjejer är lika intresserade av spel som killar men de kan ha lite svårare att ta sig hit. Kanske för att det blir lite tuffare jargong och attityder när det är bara killar. Jag vill nå en 50/50-fördelning mellan könen. Med fler tjejer här skulle stämningen bli mjukare i lokalen, så blir det oftast när det är fler tjejer närvarande i olika sammanhang.
David har tankar om att anordna brädspelskvällar bara för tjejer en gång i månaden för att locka dit dem. På listan över framtida satsningar finns även att anordna demo-events. Det är kvällar där ett spel introduceras som man kan prova på en stund.
Men det går inte bara att utöka blint. David är mån om att de måste kunna ta emot alla som vill spela.
– Vi vill ha hit ännu fler spelintresserade men det finns en gräns för lokalen. Jag vill nog inte ta in fler än 60 stycken åt gången med tanke på brandsäkerhet men även ventilation och annat. Sedan hänger det också på att de som kommer hit handlar i butiken. För hur kul det än är att driva detta så är det butiken som allt vilar på, avslutar han.