Dags för musikal efter Carl Jonas Love Almqvists roman Drottningens juvelsmycke. Premiär 14 mars på Örebro Teater.
Stockholm. Året är 1792 och kvällen för Gustav III:es ödesdigra maskeradbal. Slottet kokar av känslor, pakter, uppror som ropar efter blod. Men vem smyger genom slottets lönngångar? Vem är det som gäckar alla, såväl kungen som höga herrar och adelsdamer? Den hemlighetsfulla och androgyna Tintomara försvinner genom slottets hemliga passager med drottningens juvelsmycke. Nästa morgon är kungamordet på Gustav III ett faktum och Tintomara flyr Stockholm förklädd som man. På ett gods nära Bråviken dyker hen upp och både män och kvinnor blir som förhäxade av den udda gestalten. Vem är Tintomara? Man eller kvinna? Äkta eller falsk? Oskuld eller arsenik? Handlar gripandet av smycket om ett lån eller rån?
Drottningens juvelsmycke är en av den svenska litteraturens stora klassiker och räknas som Sveriges första historiska roman. Denna moderna bearbetning bjuder på en lek med identitet och kön, äkthet och förställning. Drottningens juvelsmycke är på samma gång en storslagen romantisk saga och en glammig musikal i 1700-talskostym.
Carl Jonas Love Almqvist skrev romanen 1834 och den är egentligen band IV i det som kallas duodesupplagan av Törnrosens bok. Han kallade själv verk för romaunt och i romanen är Tintomara barn till en före detta aktris vid Operan, Clara, och Adolf Fredrik Munck af Fulkila; hen är halvsyskon till den omyndige kung Gustav IV Adolf och har under hans barndom varit hans hemliga lekkamrat genom en lönngång upp till slottet. Hen har även en bror som hen har växt upp med. Tintomara är en androgyn gestalt som beskrivs som otroligt vacker; både män och kvinnor blir hänryckta och förälskade av Tintomaras uppenbarelse och utstrålning. Tintomara ska ha varit inspirerad av Johanna Fredrika (1787-1810), som var dotter till ballerinan Giovanna Bassi och Adolf Fredrik Munck af Fulkila, och som av samtiden ansågs uppvisa en stor utseendemässig likhet med Gustav IV Adolf, som Munck ryktades vara far till.
Drottningens juvelsmycke innehåller en replik som blivit berömd. Den sägs av Tintomaras mor Clara: ”Tintomara, två ting äro vita; oskuld och arsenik. Du har oskulden – jag har arsenik.”