Den ultimata guiden till svensken


Posted 2016-07-02 in Kultur

Julien S. Bourrelle är utbildad raketforskare, har bott i fem olika länder och behärskar fyra språk. Den skandinaviska kulturen är något som fascinerat Julien ända sedan han flyttade till Norge, där han jobbar med interkulturell kommunikation. Hans bok The Social Guidebook to Sweden illustrerar hans upplevelser av oss uppe i Norden.

 

Vad är det med Skandinavien som fascinerar dig så?

– Många fascineras av hur det skandinaviska samhället har lyckats toppa många internationella rankningar, just hur fridfulla och trygga de är. Jag fascineras av skandinaver för deras normer och beteende. Det finns en vilja att ta emot flyktingar i Skandinavien, och en insikt i att det kommer krävas stora ansträngningar för att förhindra segregation inom det skandinaviska samhället.

 

The Social Guidebook to Sweden_smallNär la du märke till det som du anser vara speciellt för oss skandinaver?

– Första dagen jag kom hit. Det fanns en tystnad, en rofylld sådan, därför att folk förde inget oväsen. När man talade med varandra gjorde man det på ett nästintill ohörbart sätt. Alla lämnades liksom på sin kant, eftersom ingen pratar med någon de inte känner. Efter några månader började jag inse att kulturen är oerhört annorlunda från något jag tidigare upplevt i de fem länder jag bott i. Jag kunde långsamt vänja mig vid detta, och började så småningom inkorporera listor med skandinavers vanor och sätt i föreläsningar, och så småningom blev det en bok. Den fyller många funktioner, bland annat så nyanlända få hjälp med sin integrering, men också för att skandinaver ska kunna se sig själva på ett nytt sätt och bli medvetna om utmaningen man har som icke-skandinav.

 

Vad är den största skillnaden mellan svenskar och kanadensare?

– Väldigt svår fråga. Kanada är dubbelt så stort som Europa och en smältdegel för olika kulturer. Själv kommer jag från den fransktalande delen av Kanada, platsen där européer slog sig ned för 400 år sedan. Från mitt kanadensiska perspektiv är de största skillnaderna hövlighetsnormerna, traditionerna kring mat och betydelsen av vänskap.

 

Du har integrerats in i fem olika samhällen. Vilket var svårast?

– De skandinaviska, utan tvekan de mest utmanande. När jag tittar tillbaka tror jag det har mycket att göra med de djupt rotade skillnaderna i synen på bekräftelse, hur man måste handskas med en väldigt annorlunda känsla av att vara del av en grupp och även hur vänskaper är uppbyggda.

 

Vad är det mest fascinerande med att anpassa sig till en ny kultur?

– Jag tycker att det mest fascinerande är att utmana sig själv att anta nya sätt att leva, interaktion och beteende. Att utmana sig själv att leva som den lokala befolkning, att assimileras. Det är förmodligen så jag lärt mig mest, att tvinga mig själv assimileras in i de olika kulturerna jag levt i. Inte bara integrera, utan assimilera. För att lyckas med det måste man överkomma sina egna sociala normer, vanor och traditioner. Man behöver kunna tolka andras beteenden genom att ta reda på, och samtidigt förstå, olika normer i respektive kultur.

 

Läs även vår recension av The Social Guidebook to Sweden.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.