Sommaren står och väntar bakom hörnet och för många brukar det innebära en hel del bokläsning i solen. Vår litteraturskribent tipsar om två romaner för de där lata sommardagarna i hängmattan.
De fördrivna
Negar Naseh
Natur och Kultur, s 180. (Inbunden, utg. april)
Negar Naseh har gjort sig ett namn i litteratursfären genom att ta tillbaka symbiosen mellan perfektionism och minimalism i språket. Hon omarbetar varje mening till fulländning, och resultatet blir en unik litterär röst som aldrig tråkar ut. Debuten Under all denna vinter kom 2014, och parallellt med romanen gav Naseh även ut sin arbetsbok hon fört under skrivperioden.
– Kanske var jag högfärdig när jag publicerade dem tillsammans, men för mig hör de ihop, sade Naseh till DN i början av april.
De fördrivna utspelar sig på ett Sicilien under en flyktingkris, dit ett svenskt par rest för att leva drömlivet bort från deras vardag som läkare tillika konstnär. De ingår snabbt i ett lunkande mönster, men när oväntade gäster träder in i tillvaron rubbas någonting.
Negar Nasehs skärpta stil fortsätter utforska familjeangelägenheterna som inleddes i debuten, samtidigt som samtida ämnen behandlas runt en möjligtvis inbillad drömtillvaro på en ö i Medelhavet.
Män utan kvinnor
Haruki Murakami
Norstedts, s 262. (Pocket, utg. april)
Övers: Eiko Duke, Yukiko Duke
Det var inte förrän Haruki Murakami fyllt 29 som han började skriva. Innan dess drev han en jazzklubb i närheten av Sendagaya-stationen i Tokyos hippa Shibuya-distrikt. Han beskrev sig själv som en ordinär person som inte skapade något, men precis innan han klev in i trettioåren kom 1979 debutromanen Hear the Wind Sing. Och det är just romanförfattare Murakami blivit erkänd som, den ena boken mer magisk än den andra. Magisk realism, det vill säga.
Fågeln som vrider upp världen, Kafka på stranden och flera andra märkliga mästerverk skapade en bild av Murakami som en nytänkare och våghals i det litterära sammanhanget. Därför var det extra spännande när Män utan kvinnor, en samling helt fantastiska noveller, kom ut på svenska i fjol. I april i år har den även givits ut på pocket, och här finns något att hämta för alla typer av Murakami-admiratörer; den djupt mänskliga dissekeringen i den inledande novellen om en man som anställer en kvinnlig chaufför han anförtror sina djupaste hemligheter, samt den bisarra historien om en man som vaknar upp och inser att han genomgått en metamorfos och förvandlats till Gregor Samsa, Franz Kafkas hjälte i den klassiska romanen Förvandlingen.