I området kring slottet och länsmuseet kan man kika på en mängd konstverk utan att behöva slita på promenadskorna alltför mycket. Det lönar sig dock att hålla ögonen öppna. Vissa konstverk är nämligen ganska svåra att upptäcka.
Kiosk Village
I Ghana är det olagligt att stå i kiosker och sälja saker på gatan. Trots det är säljarna en viktig del av Ghanas kultur. Med det i tankarna har konstgruppen Olou skapat liknande kiosker i sitt konstverk utanför länsmuseet. Det är också ett sätt att visa hur arkitekt kan fungera som sociala plattformer.
Introspection
Israeliska konstnären Amit Goffers inspireras av Leonardo Da Vinci och Le Corbusier när han skapar sina konstverk och arkitektur är en viktig del i verken.
Jungle Ball
Vad vill jag göra här? Så tänker den tyska konstnären Angela Lubic då hon kliver in i ett rum. Hennes OpenArt-konstverk står visserligen utomhus, men fyller ändå sin plats i Slottsparken vid länsmuseet. Utseendemässigt är det lätt att förväxla det med en klätterställning eller liknande som återfinns i lekparker.
Här
Ordet ”här” spelar en nyckelroll i tyska konstnären Stephan Gross konstverk. Runt en stor kvadrat bildar ordet en slags tvådimensionell effekt och återkommer fyra gånger på varje sida av kvadraten. Vem har sagt att ord inte kan vara konst?
Midsummer Night’s Dream
Att rum och rummets utfyllnad är viktigt för finska Pia Männikkö syns ganska väl i detta verk. Länsmuseets golv har täckts av en slags plastmatta som rör sig likt vågor på havet.
Örebro One on One
Inne i länsmuseet, fast ändå ute på en slags bakgård, hänger vad som ser ut att vara vita, långa band ner från lite rostiga rör. Det är norska Victor Mutelekesha som ligger bakom verket.
Déjà Vu
Precis som i konstverket Tempo, som står på Stortorget, vill Pia Männikkö skapa en illusion genom sitt konstverk Déjà Vu. Åskådaren blir delaktig i upplevelsen av verket, något Männikkö tycker är väldigt viktigt.
Luminous
Ljuspålar täckta av bland annat stickade detaljer ska skapa en vision om att tekniken och det lite mer ”mjuka” ändå har en samhörighet i vår vardag. Konstnären bakom är colombianska Alex Trimino.
Örebro Wand
Berlinbaserade Clemens Behr sammanställde konstverket Örebro Wand på endast två dagar. Clemens är känd för sin så kallade ”graffiti-futurism” som är en slags 3D-graffiti gjort av trä, kartong och folie. Konstverket täcker en av länsmuseets väggar mot Hamnplan.
Mirage
Endless Fall
Second Thoughts
Tre verk av skulptören Essi Korva från Pello i norra Finland. Under en period bodde hon i staden, men återvände sedan till sin hemort och uppskattar sedan dess naturen på ett helt annat sätt. Landskap, midnattssol och ensamhet är alla viktiga inspirationskällor i hennes verk.
Home (Swedish Version)
Vid Kanslibron, i Slottsparken, står en box med vad som vid första anblicken ser ut att vara endast blåa prickar. Estetiskt sett liknar inte Home de konstverk som den tyska konstnären Nisrek Varhonja normalt gör.
The Swarm
När man går längs Kansligatan vid slottet är det lätt att missa detta konstverk. Står man på Storbron eller äter en matbit på Slottskällaren kan man dock få syn på den libanesiska konstnären Salah Saoulis bidrag till OpenArt. I buskarna utmed väggen vid Svartån fladdrar blåa frigolitliknande bitar som ska symbolisera trollsländor. Konstnären vill med sitt verk fira naturen då den är som vackrast.
Follow the Leaders
Isaac Cordal är en skulptör från Galicien, Spanien, som är känd för sina skulpturer av små människor i verkliga situationer. Konstverket Follow the Leaders, som är beläget i Svartån, vid Slottskällaren, är ganska unik för Cordal eftersom det handlar om skulpturer i verklig storlek. De ska vara en reflektion av kapitalismen.
Läs även