I slutet av augusti är det återigen dags att låta regnbågsflaggorna vaja över Örebro. Då går den tredje Pridefestivalen av stapeln, med tåg, musik, show och annat skoj – men också seminarier där alla som vill kan lära sig något nytt. Vi träffade initiativtagaren och Pridegeneralen Anna Örenius för att få veta mer.
Två år har gått sedan Örebro gjorde en lång rad städer i Sverige och världen sällskap och fick en egen Pridefestival. Bakgrunden var att Anna Örenius 2011 arbetade som volontär för Stockholm Pride och upptäckte det perfekta sättet att blanda underhållning och information.
– Jag hade kontaktat Stockholm Pride för att höra om de behövde någon som arbetade med marknadsföring och presskontakter, och de sa ja. Min mamma kom och hälsade på, och hon är en väldigt drivande person så när jag kom hem satte vi oss ned och tittade på om det var möjligt att genomföra en Pridefestival här i Örebro, berättar Anna.
Det var inte svårt att få gehör för festivalen, utan att det mer var som om den var efterfrågad och kom i rätt tid. 2012 var det dags för den första festivalen, och redan från början strömmade deltagarna till. Under festivalens två dagar deltog cirka 4 000 personer i paraden, seminarierna och den övriga underhållningen. Mottagandet var positivt – och intresset för att delta både från sponsorer, seminarieledare och artister har bara ökat sedan dess.
Märks det att ni är mer etablerade nu?
– Ja, vi behöver inte längre lägga ned särskilt mycket tid på att ”fiska” själva, utan folk kontaktar oss och frågar om de får vara med – både volontärer, sponsorer och samarbetspartners. De kontaktar oss för att de tycker att det vi gör är viktigt och det finns en väl dig spridning bland de som vill vara med.
Även om det inte finns något direkt samarbete mellan de olika Prideorganisatörerna runt om i landet känner man naturligtvis till varandra. Vetskapen om Örebro Pride har dock även spridit sig utanför landet. I år besöks till exempel Örebro Pride av Pride Sport Africa, som kommer med delegater från med representanter från Uganda, Nigeria, Kamerun och Malawi. På Pride medverkar de med en visning av dokumentären Tinzwei, och med en paneldiskussion om de afrikanska hbtq-lagarna.
Årets Pridedagar lägger stort fokus på barn och ungdomars situation. Statistik visar att unga hbtq-människor mår sämre än andra unga, och att även självmordsfrekvensen är högre bland dem.
Hur tar ni upp de här frågorna i årets Örebro Pride?
– Vi vill lyfta det utan att slå folk i ansiktet med ett seminarium. Istället har vi aktiviteter både på Tegelbruket och på Stora Holmen. Vi har satt samman speciella program – på Stora Holmen kan man både åka Pridetåg och äta regnbågsglass och på torsdagen har vi en “regnbågskväll” på Tegelbruket, som vänder sig till ungdomar mellan 15–25 år. Där blir det uppträdanden, föreläsningar och workshops. Även om den officiella första dagen för Pridefestivalen är torsdagen så blir det redan på onsdagen en liten smygstart med en läsecirkel för både unga och vuxna på Örebro Stadsbibliotek. Boken man diskuterar är Absolut Noll, författaren Anna Focks debutroman, en skildring av livet för homosexuella i Ryssland. Också på torsdagen kan man delta i en bokcirkel på biblioteket, då är det den Augustprisbelönade ungdomsromanen Pojkarna av Jessica Schiefaur som diskuteras – en historia om gränsöverskridande och om att höra hemma i en annan kropp.
Örebro Pride har även en egen pub – även i år är det Bishop Arms – där den speciella Prideölen Rainbow Warrior kommer att rinna ur tapparna. Nya sponsorer och samarbetspartners tillkommer ständigt.
Precis som tidigare år deltar Nikolaikyrkan i Pridedagarna. På fredagskvällen håller man nattöppen kyrka mellan 20.00 och midnatt. Skulle det vara så att man har en färsk och giltig hindersprövning tillhanda går det på lördag 30 augusti att gifta sig i Svenska kyrkans kyrkor i Örebro. Det går även att döpa sitt barn. Det finns speciellt avsatta tider för Pridefirare, men man behöver boka tid. Mellan 12.00 och 14.00 kan man både döpa barnen och gifta sig i Pride Park, det tillfälliga namnet på Stadsparken. På söndagen hålls avslutningsvis Regnbågsmässa i Nikolaikyrkan.
Under lördagen förekommer en rad föreläsningar och workshops på Örebro läns museum, festivalen till ära omdöpt till Pride House, och det är även då som den regnbågsfärgade Prideparaden kommer att dansa genom stan. Paraden föregås av en Pridefest på Scandic Grand Hotel där man tillsammans ska få loungen att sprudla av pride.
– Vi utgår från Scandic Grand Hotel klockan 18.00, både Sambarevolutionen och Roller Derby kommer att vara med i tåget, och vi arbetar på att få tag på en flakbil där vi kan ha musik.
Paraden går till Pride Park/Stadsparken där det blir underhållning på scenen. Alissa Isakovic framför den officiella pridesången och bland de övriga underhållarna hittar man bland annat Linus Svenning och Panetoz. Fashion Pack kommer också, för att bjuda på en show med sin alldeles egna version av glitter och glamour.
Efter paraden blir det två fester. I Jeremiassalen på A-Huset anordnas från 20.00 en alkoholfri fest för alla åldrar, och på Satin bjuds det från 22.00 in till fest för de som är över 18. Söndagen, Pridefestivalens sista dag, inleds med en regnbågsmässa i Nikolaikyrkan och avrundas med en Regnbågspicknick i Prideparken.
Under Pridedagarna äger naturligtvis också en rad workshops och föreläsningar rum, och dessa hittar man i Pride House/på Örebro Läns Museum. Under fredagen kan man bland annat höra föreläsningar på teman som ”Hbtq – vad är det”, ”Vem kan utsättas för diskriminering” och ”Hbtq och asylsökanden” samt delta i en rad workshops, samtliga äger rum på Pride House.
Är det någon av föreläsningarna du vill rekommendera lite extra?
– Samtliga föreläsningar är väldigt intressanta, även om kanske den om situationen i Afrika sticker ut lite grann.