Den sjunde juni romandebuterar örebroaren Petra Sandberg-Holstensson med boken På andra sidan växer gräset. Det är inte varje dag det dyker upp en ny författare i stan så vi lyfte luren för att höra mer.
Grattis till den kommande romandebuten. Hur känns det?
– Tack. Det är verkligen en dröm som går i uppfyllelse. Det är lite svårt att förstå att det verkligen händer.
Det känns som att det gått ganska fort för dig de senaste åren. Du novelldebuterade för två år sedan och nu kommer första romanen. Hur upplever du det själv?
– Det tar mer tid än man tror. Jag hade börjat skriva på romanen tidigare men när jag fick min novell antagen bestämde jag mig för att göra allvar av det. Jag satte mig ned och skrev varje dag. Sedan tog redigeringen tid, mycket mer tid än jag trott. Jag fick skriva om en hel del.
Jag antar att du fick uppleva det klassiska uttrycket Kill your darlings?
– Ha ha, ja. Jag hade skrivit hela romanen i tredje person och förlaget tyckte att det skulle bli bättre om den skrevs i jag-form. Det var ett enormt projekt att skriva om en hel roman. Jag fick stryka en del stycken som jag älskade för att de helt enkelt inte passade i jag-form. Men det har samtidigt varit nyttigt, förlagen har ju kunskapen om vad som fungerar.
Så vad handlar romanen om?
– Det är en roman om att komma ut. Den handlar om Sandra som är drygt 30. På ytan har hon allt som förväntas; utbildning, familj, radhus och allt det där men hon är inte lycklig. Det saknas något. Till slut går det inte längre för henne och hon berättar för sin man att hon är gay. De skiljer sig och plötsligt kastas hon ut i den okända gayvärlden. Hon börjar internetdejta och går på en hel del minor. Förändringen innebär att hon måste omvärdera alla delar av sig själv.
Då kommer man ju att osökt tänka på den klassiska författarfrågan: hur mycket av det här kommer från ditt eget liv?
– Jag tror att alla som skriver eller gör musik eller något annat konstnärligt använder delar av sig själv. Grundstoryn, att komma ut efter 30, är min story men sedan har jag byggt på en hel del efter vägen.
Jag läste någonstans att du fick lite skjuts på vägen av någon Facebookgrupp?
– Ja, jag gick med i en Facebookgrupp för författare. Novellsamlingen jag var med i startade som en diskussionstråd där inne och sedan kom ett förlag och gjorde en tävling av det. Men det har varit jättebra, jag har fått många nya författarvänner och en massa tips och råd. Man får mycket hjälp av att våga låta någon annan läsa.
Av bokförlaget beskrivs du som en skicklig nätverkare. Är det något du får nytta av nu?
– Ja det gäller att få boken att synas. Jag har ju valt att ge ut den på Calidris som är ett så kallat hybridförlag. Det innebär att man som författare investerar en del själv i boken och då finns inte så stora resurser till marknadsföring. Å andra sidan finns risken på ett vanligt förlag att man försvinner i mängden. Så jag försöker jobba mycket med Facebook och sociala medier i stort. Till slut blir det en igenkänningsfaktor när någon ser boken och minns den från sitt flöde.
Vad händer härnäst?
– Romanen släpps via alla nätbokhandlare den 7 juni. Jag ska sätta mig och åka runt till lokala handlare för att se om de är intresserade av boken. Den 6 juni har vi en öppen releasefest på Klostergatan 35 i Örebro och två dagar senare i Stockholm. Ja, och så kan jag nämna att jag fått ett barnbokskontrakt med ett stort traditionellt förlag. Texten är helt klar och nu väntar jag bara på bilder från en känd illustratör. Det finns inget färdigt releasedatum än men den ska komma ut någon gång i år.
Petras bästa tips för blivande författare
– Ge aldrig upp dina drömmar.
– Sätt dig ned och skriv, och gör det kontinuerligt.
– Våga ta emot kritik.
– Hitta din egen röst.
– Förbered dig på att bli refuserad, det tar tid att få till en bra text. Låt gärna texten vila någon månad och arbeta sedan om den.