Resell – en smidigare loppis i butik

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2021-07-16 in Home, Leva & Bo, Mode & Shopping, Näringsliv

Resell Alexandra Kellgren

Det är inte alla branscher som gått bakåt under den pågående pandemin. Det är inte heller alla som gått bakåt i butiksbranschen. Ett sådant exempel är Resell som med sitt ovanliga koncept lockar både miljömedvetna second hand-entusiaster och inredningssugna.

 

I takt med att allt fler tillbringat allt mer tid hemma så har intresset för hemmet och inredning ökat. Fler än undertecknad har börjat fundera på att göra om och skapa något nytt i rummen man tillbringar allt mer tid i. Ett ställe som allt fler hittar till i jakten på unika och prisvärda inredningsdetaljer är Resell ute på Mariebergs handelsområde. Där driver Alexandra Kellgren en butik som egentligen är en loppis med flera olika privata säljare. Hon har själv en gång börjat som både kund och säljare på Resell och brinner verkligen för konceptet.

– Jag hade nyss fött min dotter när jag upptäckte detta. Första gången sålde jag för 2 025 kronor, jag minns det så väl. Jag hade mammapenning då så det var jättemycket pengar för mig, berättar en entusiastisk Alexandra när vi ses ute på Resell i början av april.

På Resell kan du inte sällan hitta barnkläder från märken som Me & I, Mini Rohdini och Kaxs. Vuxenkläder från Boss och Lacoste och prylar och inredning från Orrefors och Madam Stoltz har också setts till försäljning i det mångfacetterade utbudet.

Affärsidén går ut på att du som privatperson kan hyra ett skåp som du sedan inreder och fyller med saker du vill sälja. Du får själv sköta om skåpet, prismärka varorna och se till så att de exponeras på bästa sätt. I gengäld tar Alexandra och hennes personal hand om försäljningen och ser till så att dina pengar hamnar på kontot med jämna mellanrum. Konceptet har varit populärt men när pandemin blev ett faktum förra våren trodde hon att allt hon byggt upp skulle falla samman.

– När den första vågen kom för ett år sedan var det många nya som hittade till oss. De var oroliga för hur det skulle bli, inte minst ekonomiskt. Många hyrde skåp här för att få in extra pengar för att överleva. Sedan har det bara växt så vi har verkligen varit skonade från de värsta effekterna. Att dra in några tusen extra en månad är väldigt värdefullt för folk, förklarar Alexandra.

Resell drog igång under andra ägare i september 2017 men hade svårt i början att få verksamheten att gå runt.

– Jag tog över i maj 2018 och då gick det inte så bra. Men jag har alltid gillat loppis och att köpa och sälja. Jag blev mamma som ung och älskade det här konceptet och ville verkligen inte att det skulle försvinna. När jag fick reda på att de skulle sälja verksamheten frågade jag min man om vi skulle köpa det.

Det var dock inte helt självklart. Alexandras man arbetar heltid och Alexandra berättar att hon själv kommer från psykiatrin och saknade erfarenhet av att jobba i och driva en butik. Men till slut tog de steget ändå och sedan den första maj 2018 har det “rullat på”, som hon uttrycker det.

Resell

Till en början gick det ganska bra.

– Sedan kom Corona och jag blev förtvivlad och tänkte att jag kommer att få sätta företaget i konkurs. Då visste man inget om det där men jag fick ändra min tanke rätt fort då jag började inse att det nog skulle gå.

Och det inte bara gick; det gick bättre och bättre då Resell fyllde ett behov. Bland de som hyr skåp hos henne idag finns många barnfamiljer, ensamstående föräldrar och pensionärer. De förstnämnda försöker få ekonomin att gå ihop medan de sistnämnda ofta kommer in för att det är roligt och blir en social aktivitet. Kunderna består av alla möjliga typer, inklusive de som redan säljer där.

– När nya säljare kommer in så visar vi dem runt så att de får en bild av vad som funkar. Här kan du inte sälja din Peak performance-jacka för 3 000 kronor, då rekommenderar vi andra säljkanaler. Men säljarna lär sig fort. De som håller fast vid för höga priser säljer inte sina saker och de återkommer inte heller.

Hur mycket en säljare får in varierar förstås och beror på flera faktorer. Dels vilka saker man säljer, vilket skick de är i och inte minst hur man sköter om sitt skåp. Alexandra berättar att säljarna har ganska fria tyglar i hur man vill inreda och skylta upp sitt skåp. Ser det ständigt stökigt eller tråkigt ut minskar säljchansen och håller man ordning och är kreativ i sin skyltning ökar den.

– Sköter man om sitt skåp och fyller på kan en 3-veckors försäljning generera mellan 4 500 och 7 000 kronor, berättar hon och tillägger att Resell betalat ut totalt 21 miljoner kronor till säljarna sedan 2018.

Trots att många av säljarna och kunderna kommer från loppissvängen så har det också medfört negativa konsekvenser, enligt Alexandra. Exempelvis kunde många tänka sig att sälja, men absolut inte köpa, saker här och det har varit svårt att tvätta bort den negativa loppisstämpeln från verksamheten.

– Det finns många som tänker “nä, usch och fy för loppis”. Men här får du betala för ditt skåp och du kan inte sälja vad som helst, hur som helst, förklarar hon.

Alexandra påpekar bland annat att kläder och andra textilier behöver vara rena och hela. Likaså blir småmöbler och prylar inte sålda om de är för smutsiga eller småtrasiga. Den ‘inre marknaden’ på Resell ser till att reglera både priser och skick på de produkter som säljs. Försäljningen kan man sedan följa online via ett eget konto på Resells webbplats.

I princip får man sälja allt som får plats i skåpet man hyr och varje säljare får skriva på ett kontrakt där det står vad man absolut inte får sälja.

– I början hittade vi mycket man inte får sälja, som knivar, gas och annat konstigt. Det har blivit bättre nu då de flesta har varit här någon gång och sett ungefär vad som går att sälja. Dessutom säger vi alltid att man ska läsa kontraktet noga.

När det gäller godkända varor på Resell förklarar Alexandra att det mesta säljer om det är helt, rent och framförallt har ett attraktivt pris. Vanligt förekommande är barnkläder, damkläder, cd- och vinylskivor, samlarsaker, filmer och inredningsprylar. När det gäller det sistnämnda kan man fynda bland annat lampor, tyger, ljusstakar och prydnadsfigurer liksom en hel del inspiration för att inreda eller förnya rum i sitt hem.

– För den som flyttar hemifrån är det här perfekt då man kan hitta saker för såväl köket som andra rum här. Man märker också av de yngre när det gäller kläder, framförallt yngre tjejer kommer och köper skjortor som kanske är 20 år gamla, säger Alexandra.

 

Har du några tips till de som letar inspiration till heminredningen?

– Jag kan köpa ett par krukor och sedan har jag sprayfärg hemma som jag målar om dem med. Då får man en ‘ny’ kruka. På samma sätt kan man köpa en äldre trälåda och måla om den. Många köper sådana där djur i plåt och sprayar om i olika nyanser. Här finns också många kunder som fyndar olika tyger. De syr sedan om dem till gardiner eller lapptäcken.

En annan tydlig kundgrupp på Resell är pensionärer. Det handlar ofta om en mormor eller farfar som kommer in och köper några leksaker att ha när barnbarnen kommer och hälsar på.

– Får de besök av barnbarnen ofta har många inte råd att köpa nya saker. Då får man något billigt här.

Resell Alexandra KellgrenAlexandra Kellgren äger och driver Resell ihop med sin man.

Innan hon blev butiksägare jobbade Alexandra Kellgren inom psykiatrin och såg hur många blir hjälpta av en praktikplats eller arbetsträning på något företag, inte minst för att få tillbaka den sociala kontakten med omvärlden. Det är något hon tagit med sig till Resell och hoppats kunna erbjuda, men det har varit svårt att generera intresse från exempelvis kommunen och Arbetsförmedlingen.

– Eftersom jag jobbat inom psykiatrin så vet jag hur mycket en sådan plats kan vara värd för en människa. Jag har försökt att kontakta socialpsykiatrin och kommunen, men ingen nappar riktigt, förklarar Alexandra och berättar att hon ändå har en person placerad hos sig på Resell just nu.

– Han är händig och går och pysslar här. Ibland kommer han med någon idé och oftast säger jag “kör!”. Egentligen borde vissa saker vara för svåra för honom men här är nån slags annorlunda stämning. Jag ställer inga hårda krav utan man kan göra lite saker och sedan sätta sig med en kaffe en stund. Klarar man inte av att vara ute i butiken så finns det ett stort lager här bakom där man kan vara.

Själv trivs hon som fisken i vattnet och har svårt att tänka sig något annat jobb.

– Jag mår mycket bättre när jag får vara här, socialt trivs jag väldigt bra för jag älskar ju butiken. Sedan får jag ta det här med fakturor och ekonomi, men butiken kan jag vara i 12 timmar i sträck. Det är helt enkelt min grej, slår hon fast.

 

Vad ligger först i pipelinen när restriktionerna tillåter mer?

– Att öppna vårt café igen. Caféet har inte varit något vi tjänat så mycket på då det mer har varit en service. Det ska vara något som alla har råd med. Så när de nya restriktionerna med begränsningar för de utan egen ingång kom så kände vi att det inte var lönt att hålla det öppet. Vi har också en stor yta här (i anslutning till cafédelen, reds. anm.) så då har vi tänkt att man kan ha några bord där man kan stå och sälja på lördagar. Många saknar det sociala från loppisar när man står där och säljer personligen.

 

Och hur ser du på att utöka till näthandel?

– Jag köpte Resell främst för att jag gillar det här konceptet. Jag vill själv gå och plocka och känna när jag shoppar, så jag kommer nog inte ändra något i konceptet.

 

Om du får drömma lite om framtiden då?

– Än så länge är det bara här, men en dröm är att öppna i fler städer. Alla städer borde ha ett sånt här koncept. Men det här är ingen verksamhet man blir rik på och det var aldrig tanken heller.

 

 

 

Resell – så här fungerar det

Du kan boka via nätet men det lättaste är att komma till butiken. Där får du prisetiketter att fästa på dina varor och kan få svar på frågor inför försäljningen.

Förbered allting hemma och åk sedan till butiken och fyll på ditt skåp till startdatumet. Under hyrperioden får du ändra i skåpet, fylla på och byta ut så mycket och så ofta du vill.

Resell tar ut en hyresavgift för skåpet och sedan 10% i provision på all din försäljning under perioden.

Priserna bestämmer du helt och hållet själv. Vanligt är att börja med hög prissättning under den första veckan för att sedan sänka priserna efter hand, om det inte fungerar.

Följ sedan försäljningen online via Resells webbplats och ta för vana att åka in då och då för att snygga till och/eller fylla på med nya varor i ditt skåp.

Din vinst betalas ut efter avslutad period till det konto du uppgett vid bokningen.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.