Ett stort antal restauranger i vårt län serverar julbord med skiftande kvalitet. Här presenteras tre av våra favoriter.
Bryggerikrogen i Nora – välsmakande och innovativt
I Nora ligger Bryggerikrogen med dess positivt omtalade julbord. Överraskande men mycket innovativt serveras julrätterna i skålar och fat direkt på bordet i fem serveringar.
Vi välkomnas vänligt och förs till vårt bord i den, sedan någon månad tillbaka, fullbokade matsalen. Efter att ha fått ett glas glögg får vi in den första serveringen på bordet. Ett par glasburkar med egen inlagd och smaksatt glasmästare- och senapssill, ett fat med den smakrika och perfekt mjälla matjessillen från Norröra samt gravad och nästan genomskinlig gös och rökt lax. Allt kompletterat med rödbetssallad, gräslök, gräddfil och potatis samt knäckebröd, smör och en stark ost.
Nu väntar det kallskurna, viltpaté, sylta på kalv, hjortinnanlår samt en saftig och välsmakande skinka tillsammans med en sallad på getost och skurna rödbetor, grov senap och det eget bakade vörtbrödet.
Kvällens höjdpunkt är den varma serveringen; knaprig prinskorv, en Janssons frestelse med den rätta sältan, goda köttbullar och saftiga revbensspjäll med en perfekt knaprig svål. Utöver potatis fanns på bordet rödkål samt en favorit – gratinerad brysselkål.
Härlig och klassisk dessert var en ljummen, småländsk, ostkaka med hela hjortron och vispad grädde. Till kaffet godis i form av ett antal läckra praliner. Bryggerikrogen i Nora har ett välsmakande och innovativt julbord av utsökt klass.
Karlslunds herrgård – rikligt julbord på traditionellt vis
Med viss vördnad går vi in i Karlslunds herrgård, byggd i början av 1800-talet. Vi följer rekommendation att äta julbordet på rätt sätt – i sju steg/tallrikar.
Sillbordet är den första tallriken, med ett tiotal olika sorters sill. Böcklingen, makrillen och ålen var den angenäma starten på den andra tallriken kompletterat med räkor, patéer och lax i olika former.
Genom den kallskurna tredje tallriken lämnade vi fisken för kött. Väl passande var de tre vilda inslagen: hjort, lamm och ren. Utbudet var stort av skinka, syltor och olika sallader.
Äntligen kom vi till det väldoftande varma bordet för vår fjärde tallrik. Revbensspjällen var möra och perfekt tillagade. Här fanns det julkorv, prinskorv, Janssons frestelse, räkomelett och köttbullar samt bruna bönor, brysselkål och grönkål.
Karlslund håller på traditionerna och serverar dopp i grytan och lutfisk i den femte tallriken. Julgröten är den sjätte tallriken. Vi nöjde oss med ett smakprov av den mättande risgrynsgröten.
Avslutningen är ett stort dessert-, godis- och ostbord. Karlslunds rikliga julbord är välbesökt och smakar mycket bra.
Katrinelund gästgiveri & sjökrog – länets bästa julbord
Ett vackert Katrinelund vid Hjälmaren, i vinterskrud, har ett magnifikt julbord. Vi får snabbt en varm och mustig soppa gjord på skogssvamp och toppad med tryffel.
Sillbordet bjuder på åtta olika egna inlagda sorter. Sensationellt god är den på traditionell trätunna, vällagrade matjessillen. Vi äter även av gösen och laxen i dess olika former.
Vi tar tidigt ett par bitar av den mjälla och goda skinkan med en klick på av Jonas sötstarka senap.
Nu väntar det kalla och på tallriken hamnar en ankterrin, hjortinnanlår, lant- och viltpaté, leverpastej, oxfilékorv, rostbiff och älgkorv.
Därefter det varma med revbensspjäll, köttbullar, prinskorv, bruna bönor, brysselkål, en Jansson med rätt sälta, rödkål och en utsökt svampomelett. Ostbordet är generöst och ris a la Maltan med havstorn är vackert upplagd i små lagom stora formar.
Vi kan nu ge oss på godiset med fransk nougat, knäck och en mängd olika praliner. Perfekt avslutning är en kopp kaffe med en mjuk pepparkaka. Katrinelund har serverat oss vårt läns allra bästa julbord.
Recensionerna bygger på Paul Dahlgrens besök tidigare år.