När Carl blev Caroline

Text: Ulf Hjelting Bild: Mats Gärdfors
Posted 2019-11-05 in Leva & Bo, Näringsliv

könsbyte

I september förra året gick Carl Farberger hem en torsdag från jobbet och återkom dagen därpå som Caroline. Hon hade genomgått ett könsbyte.

 

Ett livsavgörande beslut hade tagits och bara de närmaste medarbetarna på Ica försäkring visste om vad deras vd skulle göra.

– Jag kunde inte längre vara autentisk mot mig själv i hur jag levde. En förändring var oundviklig, men jag vet även att jag satte allt på ett kort – karriär, familj, vänner, allt, säger Caroline Farberger när vi träffas på ett café i Bålsta för att prata om hennes beslut.

I år var Caroline en av de som sommarpratade i P1. Där berättade hon om sin resa från att leva som man till att leva som kvinna och vad den resan lärt henne. En resa hon gjorde vid nästan fyllda femtio år. I rollen som vd för Ica försäkring är hon idag ansvarig för 125 anställda och ett företag som omsätter cirka en halv miljard om året. I och med detta är Caroline Farberger den första person inom näringslivstoppen i Sverige som öppet går ut och berättar om sin könskorrigering.

På tåget mot Bålsta sitter jag och fotografen och samtalar om det stundande mötet. Gift, tre barn, chef, sommarpratat i P1 – vilka faktorer är det som gjort att hon har tagit detta steg och genomgått ett könsbyte?

– Det var min fru som gjorde ett påpekande om detta för några år sedan och frågade om jag inte hellre ville vara kvinna. Då slog jag bort alla sådana påståenden som rent nonsens. Jag var man och inget annat men ju mer jag började tänka och fundera över det hon sa desto klarare framstod det att jag var kvinna och inget annat. 2017 blev jag klar över att jag var Caroline och inte Carl.

Framför mig sitter nu Caroline. Klänning, smink och stylad. Skulle man ha träffat henne i ett annat sammanhang, exempelvis bara gå förbi varandra, så finns det få saker – om något – som skulle kunna visa på att hon en gång levt som man. Det skulle i så fall vara det mycket fasta handslaget och att Caroline är relativt lång – även för en man. Men, nej, inget mer än så.

Nu är hon en offentlig person som vågat ta det här steget till ett könsbyte.

– Det har varit omvälvande på många sätt. Exempelvis har jag gått hos en talpedagog för att träna i att tala på rätt sätt och jag har lärt mig sminka mig på rätt sätt.

I skrivande stund är hennes sista nummer i personnumret fortfarande en mans. Detta kommer att ändras innan årsskiftet.

– Du måste först bevisa att du lever som kvinna under minst ett år för att det ska ske en ändring av de sista siffrorna.

Dubbla examina. Civilingenjör och civilekonom. Arbetat på McKinsey. Caroline har aldrig gjort en hemlighet av att alltid göra det som krävs av henne och mer därtill.

– Affärsvärlden är en väldigt mansstyrd värld. Du ska klä dig på ett visst sätt, prata och hela tiden ligga i framkant på allt du gör. Jag trodde att jag var fullt insatt i frågan om jämställdhet i näringslivet när jag levde som man. Men det tog mig bara någon månad att leva som kvinna för att förstå att jag inte hade förstått hur mycket arbete som återstår innan vi har ett fullt jämställt näringsliv.

 

Blir du mottagen som kvinna i de kvinnliga nätverken?

– Ja, det blev jag från dag ett. Det var inga problem och de nätverken kvinnorna har i affärsvärlden har tagit mot mig inkluderande. Ger jag mig in i något, så gör jag det all in. Jag gör inget halvdant.

I år fick Caroline ta emot pris som ”Årets HBTQ” på QX gaygala. När samtalet börjar ta sig in mot frågeställningar hur långt hon tänker ta könsbyte blir det stopp. Så även när det gäller familjeförhållandet. Detta var något vi även kom överens om innan intervjun – att Caroline själv får bestämma vad hon vill berätta.

– Detta är något jag vill behålla för mig själv och för mina närmaste. Det angår mig och ingen annan. Jag blandar inte heller privatlivet med mitt arbetsliv. Det ska vara två helt skilda saker.

För att få kraft och mod till att göra ett könsbyte framhåller hon sitt medlemskap i Svenska frimurare orden som en bidragande orsak och arbetet där med personlig utveckling i fokus. Frimurarna godkänner endast män som medlemmar.

– Min morfars far Carl Möller var medlem och innan jag lämnar orden har jag nu fått den grad som ger mig rätten att bära hans frimurarring. Jag har valt valspråket ”Var modig.

 

Vad har frimureriet givit dig mest?

– Möjlighet till att reflektera. Att vara frimurare är ett medel för att bli en bättre människa och hur vi verkar som sådan.

 

Du lämnar frivilligt, men du skulle även kunna vara kvar? I England har de valt att skriva att man måste vara man när man inträder i orden. Inget annat.

– Jag har lovat att när personnumret ändras så lämnar jag in min utträdesansökan. Det blir bäst så och det håller jag fast vid. Det är så jag fungerar som person.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.