Miljöcertifierade logistikfastigheter, ökad automationsgrad, hållbarhetstänk och kontorskluster som samlar många funktioner. Det är några av de för tillfället hetaste trenderna på den snabbrörliga marknaden för kontors- och logistikfastigheter.
Runt Stockholm etableras exempelvis flera nya kontorsområden med närhet till kommunikationer, service, butiker och evenemang.
Det senaste året blev ett rekordår vad gäller nybyggnationen av lager- och logistikfastigheter i Sverige, inte minst miljöcertifierade logistikfastigheter. Närmare 700 000 kvadratmeter logistikfastigheter beräknas ha färdigställts under 2018. Det är framförallt e-handelns snabba tillväxt som står bakom ökningen, enligt Peter Wiman, analyschef på Savills, som är ett av världens ledande fastighetsrådgivningsföretag.
Flest nya logistikfastigheter byggs förstås i och runt storstadsregionerna, men i regionstäder som Eskilstuna, Västerås, Örebro och Jönköping byggs också mycket nytt. En av regionstädernas främsta konkurrensfördelar jämfört med storstäderna är, enligt Peter Wiman, att logistikanläggningarna där har betydligt lättare att både attrahera och behålla personal.
Konkurrensen mellan regionstäderna är tuff, somliga kommuner erbjuder färdigplanerad mark, andra har redan gjort förberedande markarbeten som underlättar logistikaktörernas etablering.
En tydlig trend är att logistikanläggningarna blir allt mer automatiserade. Ett sådant exempel är Ica, som planerar att etablera ett stort lager för e-handel i Upplands Bro. Ica har tecknat avtal med den brittiska teknikleverantören Ocado, som är specialiserade på automatiserade logistiklösningar för e-handlade livsmedel. Med hjälp av modern robotteknik som installeras i den nya anläggningen i Upplands Bro automatiseras stora delar av varuhanteringen, vilket innebär att Ica kan effektivisera sin e-handelsaffär med uppemot 30 procent.
− Konjunkturläget i logistikfastighetsbranschen har aldrig varit så starkt som nu. Utmaningen för branschen är inte att fylla ytorna utan snarare att hinna med att bygga i den takt som marknaden efterfrågar. Det heta marknadsläget innebär att vi kan få se fler spekulationsbyggen framöver, vilket i sin tur riskerar att leda till ett överutbud, säger Joakim Hedin, vd för Bockasjögruppen, som bygger och förvaltar logistikfastigheter.
Han betraktar fyra svenska logistikregioner som mest intressanta för tillfället: Göteborgsregionen, Mälardalen, Skåne och Stockholm.
− Eskilstuna är mycket intressant utifrån logistikperspektiv. Härifrån når företagen 35 procent av den svenska befolkningen inom en radie på tio mil. Samtidigt är hyresnivåerna lägre än i Stockholmsområdet och tillgången på mark och lokaler är relativt god, säger Joakim Hedin.
En stark trend är att miljöcertifierade logistikfastigheter och kontorsfastigheter står allt mer i fokus. Det märks inte minst på att många logistikhyresgäster efterfrågar solceller, led-belysning och bergvärme i sina fastigheter och att allt fler kontorshyresgäster i första hand väljer att hyra in sig i miljömärkta fastigheter. Det här är definitivt en trend som ser ut att hålla i sig.
”Well building standard” är det första internationella systemet som baseras på sju faktorer som påverkar vårt välmående och därmed även vår produktivitet på arbetsplatsen: luft, vatten, ljus, ljud, kost, motion och sinne. ”Well building standard” fokuserar på medarbetarnas hälsa. Det kan exempelvis handla om att trapporna ska vara centralt placerade i byggnaderna och vara en trevlig upplevelse att gå upp för, medan man placerar hissen undangömd i en vrå. Poäng kan bland annat ges om personalen erbjuds friskvårdstimme och om det finns gym eller träningsmöjligheter i byggnaden.
Teknikkonsultbolaget Wsp var bland de första i Sverige att arbeta med Well-certifieringen.
– Vi ser ett ökat fokus på hälsa hos våra kunder och flera av de stora fastighets- och byggbolagen. Även hyresgäster börjar successivt efterfråga den här typen av certifiering, säger Eleftherios Zacharakis, som arbetar med Well-certifieringen på Wsp.