Dryckestips: Björkchampagne från Åre

Text och foto: Pär Strömberg
Posted 2019-08-30 in Mat & Dryck

Svenskt och närodlat är på tapeten och i Åre produceras björksavsprodukter som aldrig förr. ”Sav sparkling” har lanserats i tillfälliga sortimentet för lokalt och småskaligt.

 

Champagne får det naturligtvis inte heta men det var så det stod skrivet i receptet från 1785 när ekoingenjören Peter Mosten fann det i en gammal bok.

Det är kristallklart mineralrikt källvatten som sugits upp i björkarna runt Storsjön som gör den tappningsbar. ”Sav sparkling” görs enligt helt enligt ”méthode traditionelle” och ligger ett år på sin jästfällning innan den släpps ut på marknaden. Ljus och klar, med smygande dofter av björksly, nysågat lite blött virke, jäst och surdegslimpa. Med frukt av citrus och mogna äpplen och kanske lite nötter och björkskott är det en märklig men formidabel smak av fjällskog. Jag hittar även lite svamp och kåda i smaken, vilket kanske inte heller är så konstigt och det passar alldeles utmärkt till rökt vilt eller fisk.

savhuset.se kan du läsa mer och dessutom få recept på Björkmartini, Bleeding tree och Firewood.

Sav Sparkling släpptes den 7 juni, Art. nr 33692, 198 kronor.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.