Fredrik Stengarn: ”Vi är på rätt väg och måste fortsätta kämpa”

Text: Ulf Hjelting Bild: Thomas Karlsson
Posted 2019-07-11 in Leva & Bo, Nöje

Fredrik Stengarn

Han är ny ordförande för KIF Örebro DFF som efter en säsong i Elitettan nu är tillbaka i Damallsvenskan. Totally Örebro har pratat med Fredrik Stengarn om vilka utmaningar som väntar och vilka förutsättningar som finns för allsvensk damfotboll i Örebro.

 

Platsen för mötet är på kansliet för KIF Örebro DFF. En anonym dörr vid Idrottshuset leder in till ett trapphus och en våning upp delar handboll, bandy och damfotboll på kontorsutrymmet i en korridor som mynnar i ett litet mötesrum. Ingen skylt. Ingen dekal. Ingenting avslöjar att här finns ett kansli för en fotbollsklubb i Damallsvenskan.

– Jag har tänkt på det där. Senast idag när jag kom hit. Vi är väldigt anonyma, säger Fredrik Stengarn och ser lite bekymrad ut.

2017 sökte den dåvarande styrelsen för KIF Örebro DFF en kraft som hade erfarenhet av kommunikation och som även kunde ingå i styrelsen. Valet föll på Fredrik Stengarn – delägare och PR-konsult på den örebrobaserade PR-byrån Four PR. I januari i år efterträdde han Charlotta Nordenberg som efter sju år som ordförande för föreningen valt att lämna Örebro för en tjänst vid Malmö universitet.

Det är ett väldigt anspråkslöst kansli som möter besökaren på Idrottshuset. Ett rum, tre skrivbord, ett kylskåp och en kaffebryggare. Ingenting mer.

Ett av de utländska proffsen, amerikanskan Kayla Braffet, har tittat in för att få några papper kopierade. Men hon är inte själv.

– Look, he’s real! I told you, säger Kayla och presenterar stolt sin pojkvän, men med ett litet efterföljande skratt.

Herr- och damfotboll på lika villkor? Knappast. Det skiljer i allt från löner till tillgänglighet för träning och klubbarnas ekonomi.

– 10 000 kr i månaden är det damallsvenska snittet för att spela fotboll, mer eller mindre på heltid. Det ser inte jag som någon lyxtillvaro. Och i Kif är snittet betydligt lägre. Jag måste säga att jag stundtals är förundrad över att tjejerna vill fortsätta under de här förutsättningarna, för det är drygt två träningspass om dagen. Visst, klubbar som exempelvis Rosengård och Linköping ger sina spelare lite mer i plånboken, men det är fortfarande nivåer långt långt från vad som krävs för att ge tjejerna rätt förutsättningar.
Ytterligare en skillnad mot flera andra klubbar i Damallsvenskan är att Kif Örebro har en levande ungdomsverksamhet. Och att det numera inte finns något tv-avtal som ger ett extra klirr i kassan. Det gäller alla föreningar i Damallsvenskan.

– Det finns klubbar som inte alls satsar på talang- och ungdomsfotboll. Vi har valt en annan väg och mycket handlar det om att trygga återväxten av spelare inför framtiden. Det måste finns möjlighet för tjejer att spela fotboll likväl som det finns för killarna. Även tjejer måste kunna få drömma om en karriär som fotbollsspelare. Det är vårt ansvar som damallsvensk klubb i Örebro att hålla igång ett F19-lag.

 

Vad är den vanligaste frågan du får efter att ha blivit ordförande?

– Vanligaste frågan? Det är om jag har gått ned i tid på mitt ordinarie jobb för att kunna ta rollen som ordförande. Och svaret på den frågan är nej. Jag får inte betalt för det här. Jag jobbar så att säga dubbelt, nästan. Egentligen vågar jag nog inte räkna hur många timmar i veckan som det blir totalt.

Vi tar oss ut från kansliet i riktning mot Behrn Arena som är hemmaplan för både herrlaget ÖSK och KIF Örebro DFF.

– Vet du vilken arena som är vår reservarena, frågar Fredrik helt plötsligt?

 

Njaeee, kan det vara den på Rosta gärde eller kanske Rynninges plan vid gamla I3-området?

– Nej, du är inte ens i närheten. Man skulle kunna tro att det är planen vid Rosta gärde eller Karlslunds arena, men så är inte fallet. De är inte godkända för damallsvensk fotboll. Norrköping är rätt svar. Det är vår reservarena. Där har du ett till dilemma för oss om något skulle inträffa så att vi inte kan använda Behrn Arena. Det är också därför vi inte kan flytta från Behrn Arena hur som helst.

Trots att Fredrik själv aldrig spelat fotboll i någon klubb är han väl förtrogen med livet som fotbollsspelare. Pappa Gunnar var bland annat tränare för Hovsta IF och ÖLLF:s F-distriktslag och både lillebror Anton och syster Elin har spelat.

– Jag har nog varit på varenda jäkla fotbollscup det går att åka på i Sverige. Sovsäck och campingliv. Men jag är den som stått vid sidan av planen och varit supporter. Det här med att spela fotboll har aldrig varit min grej. Däremot har jag alltid tittat på fotboll – särskilt Premier League. Det vara så jag växte upp. Allt kretsade runt fotboll på helger och ledig tid. Jag var mellanbarnet som inte ville spela, berättar Fredrik Stengarn.

Som ordförande är inte främsta fokus vad som händer på planen, utan mer vad som händer i budgeten. 2017 gjorde klubben ett minusresultat. Inför 2018 gjordes det därför förändringar för att inte gå minus och man vände även resultatet till plus. I snitt omsätter KIF Örebro DFF 6,5 miljoner totalt per år.

– En jäkligt viktig fråga och operativt har det varit mycket att göra. Att vi sedan trillade ur Damallsvenskan… det är väldigt få lag som klarar av att studsa tillbaka som vi gjorde. Vi måste spela i Damallsvenskan för att finnas som klubb. Men så gjorde vi även det omöjliga och gick upp. Det handlar om ett samhällsvärde att Örebro som stad har en klubb i Damallsvenskan.

Det är därför man ser sig själva lite som underdogs för 2019. Det finns en ambition satt och då handlar det inte om att bli topp fem i ligan, utan mer om att inte åka ur serien igen och att hänga kvar.

– Vi har därför valt att plocka in unga talanger i större utsträckning och att krydda med amerikanskor på kortare kontrakt. Medelåldern i vårt lag är en av de lägsta i serien och det är även storleken på spelarbudgeten.

Något har dock hänt inom damfotbollen de senaste åren. Både inom den franska, engelska, tyska, italienska och spanska ligan har det tagits jättekliv. Flera länder närmar sig 100 000 utövare i sporten.

– Tar man exempelvis England där fotbollsförbundet satsar 50 miljoner euro på dam- och flickfotboll för att få igång den, så tävlar snart vi inte riktigt på samma villkor. För oss är exempelvis 50 miljoner kronor nästan nio års verksamhet. Därför satsar vi nu på mer synlighet, berättar Fredrik Stengarn.

 

Vad tänkte du när du fick frågan om att bli ordförande?

– Jag var ett av valberedningens förslag och jag trodde aldrig att mitt engagemang i KIF skulle leda fram till att bli ordförande. Jag tänkte länge innan jag tacka ja till uppdraget. Det är en sak man måste komma ihåg och det är att det inte är en person som klarar av det här ensam. Det handlar om att ha ett duktigt team runt omkring. Det tycker jag vi har.

 

Men även örebroarna kan bidra. Förklara.

– Vi har infört möjlighet att bli månadssupporter och då ger man 50 eller 100 kronor i månaden som stöd till vårt arbete med flickfotbollen i Örebro och så vårt A-lag kan vara förebilder ute i länet. Tänk om vi kunde få 1 000 örebroare att bli bidragsgivare. Då skulle vi verkligen kunna få klubben att kunna erbjuda en helt annan situation för tjejer som vill spela fotboll i Örebro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.