Dryckestips: Jubileumsår med Mackmyra äppelblom

Text: Peter Steen-Christensen
Posted 2019-05-10 in Mat & Dryck, Näringsliv

Mackmyra äppelblom

Det är idag 20 år sedan Mackmyra skapade Sveriges första maltwhisky och idag är de ett ledande destilleri inom ”den nya världens whisky”. Affärsidén är fortfarande densamma, att erbjuda livsnjutare världen över attraktiva alternativ skapade på svenska råvaror – nu med ”Mackmyra äppelblom”.

 

Under åren har Mackmyra lanserat 76 olika utgåvor som tillsammans belönats med 117 utmärkelser varav 43 guldmedaljer.

– Idag framställer vi vår whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som när vi började, men nu har vi ett av världens modernaste destillerier – Gravitationsdestilleriet som är 35 meter högt. Vi gör whisky efter konstens alla regler, men på vårt sätt och med svenska råvaror, utan tillsatser och utan stor miljöpåverkan. Vår vision om att ligga i framkant och skapa en innovativ och klimatsmart maltwhisky i världsklass är idag densamma som för 20 år sedan, säger Magnus Dandanell, VD.

En vision som nu utmynnat i ”Äppelblom”. En whisky som för tankarna till våren och friska gröna äpplen. En elegant säsongsutgåva som mognat på mättade ekfat som innehållit calvados från Christian Drouin.

– De lätta äppeltonerna från vår whisky i kombination med calvadosens mer mogna äppelsmaker har gett ”Äppelblom” en generös fatkaraktär med en fint kryddig balans, säger Angela D’Orazio, master blender på Mackmyra.

”Mackmyra äppelblom” kostar 598 kronor och finns i begränsad upplaga på Systembolaget.

 

Fler dryckestips hittar du här.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.