Från fotboll till fängelsechef – Patrik Haginge ska utveckla Prison Island

Text: Thomas Helsing Foto: Thomas Helsing/Pressbild
Posted 2019-05-09 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Prison island

Vägen från fotbollsplanen, via en kort men framgångsrik karriär som säljare, till rollen som platschef på Prison Island i Örebro har varit kantad med tillfälligheter. Eller så handlar det om ödet.

 

Oavsett så började förre elitfotbollspelaren Patrik Haginges väg till Prison Island redan 2017. Det var då han drev en kortlivad men omtalad podcast ihop med lagkamraten Michael Almebäck. En av gästerna i podden var Kimmo Kirvesmäki, boknings- och marknadsansvarig på Frimis salonger, och det skulle senare visa sig bli ett viktigt möte.

– Tidigare arbetade jag på Schibsted och trivdes väldigt bra. Jag hade verkligen inga tankar på att sluta, berättar Patrik när vi slagit oss ned vid ett bord inne i den jättelika foajen på Prison Island i Örebro.

Klockan är bortåt fem på torsdagseftermiddagen och den stora ruschen har ännu inte svept in över anläggningen. Då och då springer några ungar förbi och hela tiden hörs slammer och ljudeffekter från cellerna som gett anläggningen sitt namn. Här finns också en stor lokal för Laser game, några elektroniska spel och en reception som dubblerar som kiosk och café.

Så hur hamnade Patrik här?

– Jag fick syn på att Kimmo sökte en platschef via Linkedin. Jag hade kvar hans nummer efter poddinspelningen och skickade iväg ett sms halvt på skämt, berättar han.

I sms:et skrev han att det fanns någon som var intresserad av platschefstjänsten – men endast om han fick köpa in sig i verksamheten. Kimmo frågade ”vem?” varpå Patrik svarade ”jag”.

– Det tog en halvtimme innan Kimmo återkom. Sedan fick jag träffa delägarna och idag är jag delägare själv och är anställd som platschef av Laweka.

Patrik har nyss tagit med mig på en rundtur och bland annat visat ett par rum de håller på att renovera och bygga om till omklädningsrum.

– Vi har haft sällskap som möhippor och svensexor och utan riktiga omklädningsrum har vi fått hitta lösningar med dusch och ombyte på olika hotell i stan. Det är inte riktigt hållbart i längden, säger han.

Koncepten i Prison Island-lokalen är med andra ord under ständig utveckling och Patrik verkar se stora möjligheter.

– Jag kikade på lokalerna innan jag började och jag såg stor potential. Jag har alltid haft en entrepenöranda. Nu fixar jag möhippepaket, tar emot barnfamiljer och möter all glädje hela dagarna.

Men allt handlar inte bara om att möta gästerna. För första gången har han ansvar för personal och han har sin ledarskapsfilosofi ganska klar för sig. En av fördelarna med att  jobba på Aftonbladet var att så länge han gjorde sitt jobb spelade det ingen roll var han var eller när han kom och gick på arbetsplatsen. Delar av den filosofin har han plockat med sig.

– Jag tror på att lita på personalen och ge dem förtroende. Vi spelar i ett lag och det blir inget bra om man inte kan lita på och respektera varandra då.

 

 

Vad har du med dig från fotbollskarriären då?

– Det är så sjukt mycket lärdomar. Men jag har nog fått motsvarande en masterutbildning i ledarskap från alla tränare och ledare jag haft. Man kan plocka godbitarna från alla. Även gruppdynamik har jag fått träna på ganska länge så jag är nog ganska bra på det. Jag har bland annat lärt mig att så länge respekten finns i gruppen så kan man vara både hård och rak. Det är bättre än att det blir en massa gnäll. Så jag har verkligen fotbollen att tacka för så mycket.

Vi återvänder i samtalet till nuet och verksamheten på Prison Island. Patrik betonar att de verkligen anstränger sig för att erbjuda något för alla. Det finns exempelvis celler som belönar en klurig hjärna framför en osmidig kropp.

– Det är få personer som inte kan göra något här, säger Patrik och fortsätter med att hylla Örebro.

Han menar att staden har en bredd som är svårslagen och dessutom fortsätter den att växa. Och med en växande stad kommer behov av fler och ibland större anläggningar. Där har Prison Island en klar fördel tack vare sitt släktskap med exempelvis Pitchers en våning ovanför. Tack vare att man är en del av Laweka-gruppen så kan Prison Island locka till sig även stora sällskap genom att skräddarsy paket med aktiviteter även från Pitchers samt den renodlade ölpuben En trappa upp.

– För tre veckor sedan tog vi emot ett sällskap på 550 personer som delade på lokalerna och fick gå fritt mellan aktiviteterna. Sedan delade vi faktureringen mellan verksamheterna. Det tjänade alla på.

Sedan den här intervjun gjordes har Patrik tagit ytterligare ett kliv i karriären. Numera är han försäljningschef för alla enheter och så fort kan det svänga ibland när ödet – eller tillfälligheter – blandar sig i leken.

– Allt det här är egentligen tack vare den där podden. Hade jag inte gjort den hade jag troligen inte svarat Kimmo och då hade jag nog inte stått här, funderar Patrik.

 

Det här är Prison Island

Prison Island är ett upplevelsekoncept i franchiseform som startade i Västerås 2004. Prison Island Örebro öppnade i Kompassenhuset vid Stortorget i december 2017 och drivs av Laweka-gruppen.

Prison Island är ett unikt upplevelsekoncept där deltagarna bildar lag och löser utmanande uppgifter i olika fängelseceller. Idén påminner om TV-succén Fångarna på fortet och passar för alla åldrar och förmågor.

Idag finns Prison Island-konceptet i 5 länder med ett 20-tal anläggningar.

Utbudet varierar mellan olika städer. I Örebro finns 25 kluriga fängelseceller men också Laser game, café, konferenslokaler samt möjlighet att skräddarsy paket ihop med aktiviteterna på Pitchers.

Anläggningen tar regelbundet emot kickoffer, födelsedagsfiranden, möhippor, svensexor och konferenser.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.