Den 26-27 april går Örebro Brew fest av stapeln på Conventum Kongress. För att hjälpa till med uppladdningen inför mässan kommer vi att presentera några av bryggerierna som kommer till mässan. Idag tittar vi närmare på Beersmiths.
En engelsman borde väl veta hur man brygger öl, tänkte vi, när vi slog en signal till Dave Barratt, grundare och CEO på Beersmiths i Göteborg.
Han startade bryggeriet tillsammans med sin fru Malin för fyra år sedan och han berättar att det kom till efter att han kände ett behov av att göra något annat.
– Jag hade faktiskt ett jättebra jobb som jag trivdes med men jag kände att det inte reflekterade vem jag är, berättar Dave.
Yolo, tänkte han, och kom fram till att han behövde göra något annat som bättre reflekterade vem han var som person.
– Vi är väldigt öppna, raka och ärliga personer, jag och min fru, så vi bestämde oss för att starta ett ölbryggeri, vilket blev inledningen på en resa med både toppar och dalar.
Förra året tvingades bryggeriet byta namn för andra gången efter en rättighetsdispyt och även om Dave, Malin och deras personal känner sig invanda med det nya namnet Beersmiths nu så är han införstådd med att det kan ta lite längre tid för konsumenterna.
– De flesta känner nog igen oss under namnet West Coast Beersmiths, men vi är samma fantastiska människor nu som innan namnbytet och vi har samma fokus på kvalitet som tidigare, slår Dave fast.
Hans hustru Malin var med och grundade bryggeriet och hon är bland annat aktiv i branschföreningen Gothenburg brewers guild där hon satt som ordförande under förra året.
– Föreningen samlar ett 30-tal bryggerier i Göteborg och det kan vara Sveriges största, funderar Dave.
Han berättar vidare att Beersmiths producerar runt 70 olika öl varje år och det inom alla upptänkliga ölstilar. Bakom den bredden ligger bryggeriets grundidé om att locka människor att kliva ur sina ”boxar”, som Dave beskriver det.
– Vår slogan är ”En öl för det där ögonblicket” (ung. övers. reds. anm.) och många människor sitter i sina lådor. En del i lagerlådor, några i ipalådor och så vidare. Vi vill få folk att kliva ur sina lådor och prova något nytt, säger Dave.
Och något nytt kan kanske handla om öl som ”Bloody orange”, det dagsaktuella ”Cherry sensation” eller kommande ”Rhubarb rush”. Den innovativa grenen är viktig för Beersmiths och deras ambitioner.
Vad kommer ni att ta med er till Örebro Brew Fest då?
– Vi brukar alltid bestämma det under de sista veckorna. Det jag kan säga är att vi alltid tar med oss något från de raka standardstilarna – alltid en lager och en stout exempelvis och sedan tar vi med några roliga sorter också. Det kanske kan bli en ”Cherry sensation” eller en ”Tiramisu stout”, men vi försöker att alltid ha ett brett spektrum av roliga öl.