Så du vill bli något när du blir stor men vet inte vad? Som barn har vi ofta drömmar om olika yrken och en kanske inte helt sanningsenlig bild av hur de är. När det sedan är dags att välja yrkesbana är det betydligt svårare att veta vad man ska satsa på. I ett sådant läge fyller Örebrobaserade Yrkespodden en viktig funktion.
Grundaren, Jenz Jangdin, ser i podden till att kasta ljus över både vad olika yrken innebär och hur man kan nå dem.
– Det började med att jag skulle gå en entrepenörskapskurs på universitetet. Jag tänkte först att man inte kan utbilda någon i det och det var också vad de sa första gången på kursen.
Däremot kan en sådan kurs ge en värdefulla verktyg och få en i rätt ”mindset” – hur man ska tänka som entreprenör.
– En uppgift bestod i att välja mellan ett antal olika problemformuleringar och sedan presentera en lösning. Många av problemen var stora världsproblem och jag tänkte att jag aldrig kan lösa dem. Men ett problem de presenterade var att folk hoppar av kurser och utbildningar, berättar han.
Jens gav sig i kast med att undersöka varför och när han gick ut och frågade elever på universitetet så blev han överraskad över svaren.
– Nästan 80 procent av de jag tillfrågade visste fortfarande inte vad de ville bli. Jag märkte direkt att många inte hade koll på hur olika yrken och utbildningar ser ut, berättar Jens och fortsätter:
– Vi ungdomar är extremt lata på det sättet att vi inte tar reda på sånt här så jag funderade på hur man skulle lösa problemet.
Lösningen kom i form av en affisch som uppmanade studenter som ville starta en podcast att höra av sig. Jens hörde av sig till avsändaren och fick sedan en crash course i att spela in och redigera en podcast.
Först var det meningen att hans problemlösning bara skulle redovisas, inte genomföras, men när en studentkoordinator på universitetet tyckte att han borde göra verklighet av Yrkespodden satte de igång. Förberedelserna tog ett halvår men efter den tiden hade han också klart med webbsida, pressbilder och ett antal färdiginspelade avsnitt och sedan dess har poddens popularitet bara ökat.
Fotbollsjournalisten Olof Lundh, näringslivsminister Mikael Damberg och komikern Özz Nûjen. Det har blivit idel högprofilerade gäster.
– När man får en gäst med ett rykte så får man fyra gånger fler lyssningar på det avsnittet, konstaterar Jenz.
Sedan en tid tillbaka har Yrkespodden blivit ett företag. Det var, enligt Jens, vad som krävdes för att ta det hela till nästa nivå. Intäkter ska han få från samarbetet med olika företag som vill få exponering i samband med podden.
– I ett av avsnitten jag lagt ut pratar jag med krögaren Roger Hjälm. Där har jag lyckats få till ett samarbete med Grythyttan där jag nämner deras utbildning. Det bästa med att driva podcast är att det blir win/win för alla inblandade.
Jens fortsätter med att ta upp fördelarna för företag som letar exponering.
– Från mig kan de få statistik på nästan allt. Köper de reklamtavlor någonstans vet de inte hur mycket de får tillbaka. De kan aldrig veta hur många som gått in på deras webbsida efter att ha sett affischen. Sådant kan de få från mig.
Vilken gäst har varit roligast?
– Det är svårt att välja, men det var speciellt att åka till riksdagen och intervjua näringsminister Mikael Damberg. Det stod vakter runt om hela tiden och någon pressekreterare påpekade tiden så det var lite stressande. En annan spännande gäst var Martin Melin som berättade om psykologitestet på polisutbildningen. Där är det många som kuggar men får rådet att försöka igen. Det känner jag igen från tentorna i min egen utbildning och jag tror att lyssnarna också känner igen sig sådana här berättelser.
Jenz har intressanta saker att berätta om i stort sett varje gäst han haft, sådant som sagts och reflektioner han gjort som inte kommit med i Yrkespodden.
– Jag märkte att Olof Lundh testade mig lite. Jag frågade lite om hans relation till Zlatan och han rättade mig flera gånger och sa ”så var det inte”. Där lärde jag mig att vara mer påläst och noggrann.
När den här artikeln publiceras har man hunnit avverka Örebrogalan och där var Jenz nominerad till ett av priserna – Årets örebrostudent.
– Det är sjukt kul. Av 15 500 studenter är jag en av tre som nominerats så det känns helt otroligt.
Yrkespodden kommer han att fortsätta med oavsett om han vinner eller ej, men hans begynnande entreprenörskap kommer troligen inte att stanna där.
– Jag kommer ihåg att förut tänkte jag bara på att ta mig igenom plugget och få ett bra jobb. Nu vill jag göra lite av allt möjligt. Jag funderar på Stockholm också, det är där uppe mina gäster finns, säger han eftertänksamt.
Vilka drömgäster har du kvar på din ”Bucket list”?
– Bianca Ingrosso är definitivt en. Man blir inte större än vad hon är just nu, hon är Sveriges svar på Kim Kardashian. Sedan skulle jag vilja få med Christer Fuglesang också, men än så länge har jag inte lyckats kontakta honom.
Här hittar du alla avsnitt av yrkespodden.