Idag är det nästan omöjligt att göra en någorlunda rättvis årsbästalista med tanke på indiegenren. Det är ett omöjligt uppdrag under ett år att hinna täcka in alla möjliga utgivare, genrer och plattformar. Därför höll vi oss till mainstreamfåran när vi plockade fram årets bästa spel – med ett halvt undantag från indieutvecklaren Two point studios bara för att vi gillade det så himla mycket.
Red dead redemption II
Rockstar games
(PS4, Xbone)
Ska det behöva ta åtta år för ett succéspel att få en uppföljare? Ja tydligen om man heter Rockstar games. I det första spelet red vi kors och tvärs genom den vilda västern för att hjälpa huvudpersonen John Marston att sätta dit sina tidigare kumpaner.
Uppföljaren har en helt egen historia där de laglösa börjar känna av att rättvisan kommer allt närmare samtidigt som ett stort gäng av skurkar av någon märklig anledning har allt svårare att hålla ihop. Men även om storyn höll hög kvalitet var vi många som tillbringade veckor i den här fantastiskt detaljerade spelvärlden. Att bara ta en ridtur genom skog med solen på väg upp gav en smått religiös upplevelse som kommande spel får svårt att matcha. Vi väntar med spänning på en PC-version.
Pillars of eternity II: Deadfire
Obsidian entertainment
(PC)
I början av 00-talet lockade det då nystartade Obsidian Entertainment till sig ett mindre ”dream team” av rpg-utvecklande veteraner i branschen. Således fokuserar man också på rpg, eller rollspel, och man har så här långt en fin radda titlar på sitt cv.
”Pillars of Eternity II: Deadfire” är inget undantag och innehåller lika mycket kärlek till genren och fansen som det första spelet. Dessutom gillar vi att Obsidian tog rollspelande ut till sjöss på ett adekvat sätt.
Monster hunter: World
Capcom
(PS4, Xbone, PC)
Monster hunter-seriens rötter går tillbaka ända till 2004 när det första spelet släpptes till Playstation 2. Då jagade du dinosaurieliknande monster i tredjepersonsperspektiv. 2018 ser konceptet förvånansvärt oförändrat ut, så vad gör spelet på den här listan?
Jo, allt har utvecklats så till den grad att realismen i spelet gör en nästan knäsvag. Storleken, känslan och intensiteten som den här spelvärlden levererar behöver upplevas. Oavsett om du jagar själv eller med upp till tre onlinekompisar (det behövs för övrigt om du ska gå efter de större bytena) så får du en makalöst belönande naturupplevelse.
Two point hospital
Two point studios
(PC)
En gång i tiden fanns ett gediget spelföretag som hette Bullfrog. De gjorde humoristiska och påhittiga strategispel för det mesta och ett av de mest påhittiga hette ”Theme hospital” och släpptes 1997. 21 år senare kommer alltså en spirituell uppföljare från ett nytt spelföretag med folk från bland annat det där Bullfrog-företaget.
Grundidén är att du ska sköta alla aspekter av ett modernt sjukhus. Köpa in utrustning, forska på nya sjukdomar, anställa (och ibland sparka) personal och, förstås, bota de mest sjuka åkommor (ja, den ordvitsen var medveten) du någonsin kommer stöta på.
Marvel’s Spider-Man
Insomniac games
(PS4)
Ett av årets, på förhand i alla fall, överraskningar. Hade någon kommit fram för några år sedan och sagt att ett spel baserat på en superhjälte skulle vara med på en sådan här lista hade jag kanske sagt ”Ha!”. Men nu står vi här i slutet av 2018 och har fått röras av ett varierat relationsdrama med alls vår spindelman i huvudrollen.
Schysst gameplay, häftiga fajter och ett jäkla roligt nätsvingande kryddades med ett välskrivet manus i en öppen värld. Ibland var det ett drama om relationsproblem ibland illustrationer av samhällsproblem. Dessutom var spelet otroligt snyggt och utvecklarna Insomniac games klämde in en hel del fanservice.