Nu när hösten verkar ha svept in på allvar så finns det två saker vi gärna äter lite oftare för att värma både kropp och själ – grytor och soppor.
Som den här tomatsoppan gjord på färska tomater, med smaker i världsklass. Den kan med lätthet göras vegetarisk genom att byta ut kycklingbuljongen mot grönsaksbuljong. Och vill du ha en mer fyllig måltid är det förstås aldrig fel med en ostfralla till.
Ingredienser
500 g tomater
2 hela vitlöksklyftor
3 msk olivolja
1 grovt hackad gul lök
½ tsk torkad oregano
1 tsk socker
2 msk smör
5 dl kycklingbuljong
1 dl grädde
1 krm sambal oelek
salt
peppar
Gör så här: Lägg tomater, vitlöksklyftor på en plåt och ringla över olivoljan. Rosta på 175 grader i 45 minuter.
Under tiden steker du lök, oregano, socker och smör på medelvärme tills löken är mjuk och karamelliserad.
När tomaterna gått färdigt så ös över i grytan med lökfräset. Låt puttra i 2 minuter. Slå på 5 dl kycklingbuljong och låt sedan sjuda i 15 minuter på låg värme.
Häll soppan i en mixer och mixa den slät. Sila tillbaka soppan i grytan och häll i grädden och sambal oelek. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar.
Servera med ostchips och färsk oregano.